Inför matchen: Brödernas/Väsby vs Huddinge IK

Det har gått lite mer än fem månader sedan den ödesdigra matchen i Kalmar då en Hockeyallsvensk plats stod på spel och förlorades. Fem månader av laddning med revanschlusta inför en ny spännande utmaning. Men nu är den alltså här – Seriepremiären. Äntligen kan säsongen starta på riktigt när poängen ställs på spel och när matcherna gäller något annat än bara äran vilket har varit fallet under försäsongen.

Hockeyettan Östra tjuvstartar redan under fredagskvällen på Gotland men lördagsmatchen går inte av för hackor när Brödernas/Väsby gör sin historiskt första seriematch och då ställs mot klassiska Huddinge IK. Ett möte mellan de forna giganterna från södra Stockholm mot motsvarigheterna i Norrort. Det är ett möte som har stora möjligheter att slå gnistor om och framför allt nu när alla härliga partners till föreningen bjuder publiken på fritt inträde.

Huddinge IK väntar alltså i premiären och vad kan vi säga om dem?

Det är som sagt ett klassiskt lag som tidigare kallades för plantskolan nummer ett i Stockholm. Så var det en gång i tiden men det har runnit en del vatten under broarna sedan dess och numer är det inte lika många talanger som växer fram i föreningen. Huddinge var inte för så länge sedan Hockeyettans bästa gäng men har sakta men ändå ganska stadigt sjunkit tillbaka i rankingen de senaste åren. Faktum var att laget missade såväl Allettan som Playoff den gångna säsongen och det är ett absolut bottennapp för föreningen i modern tid.

Det gav till följd att man gjort ett litet omtag och bland annat tagit tillbaka tidigare tränaren Fredrik Mälberg som var med när Huddinge var som bäst för inte alltför länge sedan. Laget har även föryngrats och försökt få mer energi till sitt spel. Men trots föryngringen känns det ändå som att det är det gamla gardet som fortsatt leder Huddinge. Det gamla gardet hittar vi i främsta ledet bland forwards, där bland annat oldtimern Björn Jonasson, 35 år gammal, fortfarande älskar att göra poäng. Andra ledande spelare finns i kedjan med Joakim Hälleström, Anton Kalte samt nybekantingen Alex Ek som närmast anländer från starka säsonger i Hockeyettan södra. Denna kvartett behöver leda laget för att man ska nå målsättningen att återigen bli ett lag att räkna med framåt vårkanten.

För Brödernas/Väsbys del har den sista veckan av försäsongen använts till att finslipa detaljer i spelet. Genrepet mot Hudiksvall gav en del i övrigt att önska men förhoppningsvis har man lärt sig läxan av den. Det går inte att fuska när man möter bra lag och eftersom Huddinge även säkert kommer heltaggade till mötet så gäller det att göra det som alla kommit överens om från början och vara noggranna med detaljer.

Det har även valts lagkaptener under veckan. Den som kommer att ha ett ”C” på tröjan blir Linus Rotbakken som alltså fortsätter med samma uppdrag som han hade under fjolåret i Östersund då han även där var kapten. Till assisterande kaptener har Linus vid sin sida i tur och ordning Calle Åsell, Christian Hägg, Daniel Carlqvist samt Tobias Liljendahl.

Jag har inför matchen tagit några ord med den nybakade kaptenen Linus Rotbakken. Vad han känner om försäsongen, vad han tror väntar oss nu i premiären och hur han ska mantla lagkaptenskapet säger han bland annat följande om.

Hej Linus! Din första försäsong i föreningen är till ända. Vi spelade totlt sju matcher med fem vinster och två förluster. Hur skulle du vilja sammanfatta den?

-Hej! Försäsongen har väl varit bra över det hela. Som alltid är det en process under en försäsong och man ligger ju i olika faser lite över tiden. Men överlag bra och vi har tagit steg i vår process egentligen hela tiden.

Men den avslutades trist med en förlust mot Hudiksvall i genrepet i söndags. Vilka lärdomar kan vi dra av denna och på vilket sätt kan vi rätta till det inför premiären mot Huddinge på lördag?

-Ser man just till den matchen så är vi ju alldeles för naiva och egentligen tror jag att det handlar om att vi vill alldeles för mycket. Istället för att förhålla oss till det vi kommit överens om, och jobbat på under försäsongen, så blir vi lite för naiva och blir straffade i och med det.

-Vi måste lita på vår spelidé och det som vi kommit överens om och förhålla oss till det så ska det nog gå bra mot Huddinge.

Du är även nybakad lagkapten. Samma roll som du hade i Östersund under fjolårssäsongen. Hur känns det att få det hedervärda uppdraget och hur ska du försöka mantla det?

-Det känns jättekul! Det är ju stort och ärofyllt att få vara lagkapten, den första riktiga historiska säsongen med Bröderna/Väsby som det ju också är. Jag kommer att vara mig själv bara och försöka inge ett lugn och en trygghet till laget och gruppen.

Du har ju spelat ett antal säsonger i Hockeyallsvenskan och var även med och tog upp Östersund till HA för ett par säsonger sedan. Vilken erfarenhet kan du framför allt bidra med till oss känner du?

-Jag har samlat på mig en hel del rutin och erfarenheter från det. Jag har ju varit med om resan och lärt mig mycket av det och hoppas att kunna ta med det och förmedla det så mycket som möjligt till gruppen.

Till helgen börjar som sagt det roliga och vi har Huddinge i premiären under lördagskvällen. Vad är dina känslor inför den?

-Det ska bli jättekul! En premiär är ju alltid en premiär med allt det var det innebär. Ser fram emot det väldigt mycket och det ska bli riktigt kul

Vad känner du till om Huddinge och vad tror du väntar oss där?

-Just nu har jag faktiskt väldigt dålig koll på Huddinge men det är ju en ganska anrik förening som varit bra tidigare år. Men just nu har jag inte så stor koll på dem faktiskt. Men som jag sade, en premiär är alltid en premiär så det blir säkert en tuff match med gott om känslor ute på isen.

Det är fritt inträde till premiären och förhoppningsvis mycket folk i hallen. Det innebär så klart en viss press att prestera. Inför en sådan match, vad känner du är viktigast att fokusera på då så att man inte spänner sig eller över ivrar sig ute på isen?

-Det är ju som jag sade tidigare. Att göra det som vi kommit överens om. Vi har ett jäkligt starkt lag så egentligen behöver vi inte göra något annat än att förhålla oss och lita på det som vi kommit överens om, så är jag övertygad om att det kommer att gå bra.

Slutligen Linus, vad har du för hälsning att lämna till alla fans till Brödernas/Väsby och varför ska de masa sig ner till Renew Arena på lördag?

-Jag hoppas att det kommer så mycket folk som möjligt som hjälper oss i dels premiären och hela säsongen så ska vi se till att greja slutmålet tillsammans.

// # 12 Linus Rotbakken (C)

Laget är intakt sånär som på avstängda Filip Rydström som dessvärre under veckan fick beskedet att han blir avstängd i grundseriens sex första matcher.

Missa nu inte för allt i världen hockeyfesten på lördag där hela evenemanget startar på Scandic Hotell (bredvid ishallen) med trubadur på plats från klockan 15. Sedan öppnar ishallen för åskådare klockan 17 med matchstart en timme senare, klockan 18.

Varmt välkomna!

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Mikael Einarsson