Inför matchen: Linden Hockey vs Brödernas/Väsby – ”Nu under de senaste matcherna har vi varit med från start”

Under onsdagskvällen spelas veckans enda match för Brödernas/Väsby då man möter Linden Hockey. Spelplatsen är Smehallen i Eskilstuna och det är faktiskt första besöket i den hallen på drygt nitton år.

Där väntar ett pånyttfött hemmalag som tagit fyra raka segrar och därmed har en form värdigt ett lag för Allettan. Senast slog laget Visby Roma efter övertid efter att laget visat upp en imponerande effektivitet med fyra mål på endast sexton avslut mot mål.

Det är också lagets effektivitet som bidragit stort till att laget är så formstarkt på sistone. Laget är näst mest effektivt i att ta tillvara på skott mot mål. De ligger till och med före Brödernas/Väsby som är trea på samma lista. En förklaring till det finner man i lagets spel i numerära överlägen där laget smällt in hela tio mål på trettio försök. Ett riktigt bra facit vilket säger att Brödernas/Väsby helst ska sitta så få minuter som bara möjligt i utvisningsbåset.

En spelare i Linden som varit riktigt het i inledningen av serien är deras nyförvärv från Kalmar i form av Viktor Fridolfsson. Denna Karlskronafostrade högerskytt har smällt in hela nio mål på åtta spelade matcher och det är så klart en spelare som vi vill veta lite mer om. Jag har tagit några ord med denna målfarliga spelare som bland annat berättar om varför laget är så formstarka som de är, vad han själv känner om sitt genombrott på seniornivå och vad han även tänker inför onsdagens heta drabbning.

Hej Viktor! Du missade matchen i söndags men ni vann ändå när ni tog den starka skalpen genom att slå Visby Roma efter förlängning med 4-3. Såg du matchen själv och vad har du för summering att lämna från den?

-Tjena Krister! Ja, tyvärr missade jag Visby matchen på grund av sjukdom men jag är tillbaka i träning igen. Jag kollade matchen hemifrån och tycker att laget gör en mycket stark insats mot ett bra Visby. Det som sticker ut med prestationen är jämnheten över 60 minuter där vi inte har några större dippar som vi haft under tidigare matcher, där vi i perioder varit lite mycket upp och ner. Sen är vi väldigt effektiva när lägena kommer, men framför allt riktigt skönt med fjärde raka segern.

Efter en svag start från er så känns det som att ni nu trummat igång när ni nu tagit tio poäng under era fyra senaste matcher. Vad är det som fungerar bättre för er kontra tidigare?

-Inledningsvis tycker att vi startade många matcher på hälarna och låg oftast under efter första perioderna. Sedan spottade vi upp oss i andra och tredje men det räcker inte för att vinna hockeymatcher. Nu under de senaste matcherna har vi varit med från start, sen har värderingarna med puck blivit mycket bättre mot slutet vilket innebär att vi inte bjudit på lika mycket klara lägen som det första matcherna. Det skulle jag säga är den största skillnaden värderingarna med pucken och inledningen på matcherna.

Ni verkar riktigt vassa i special teams när ni har starka 33,33% i PP samt klart godkända 80% i BP. Skulle du vilja säga att det är er styrka för närvarande?

-Absolut! PP:t har fungerat riktigt bra nu mot slutet, där vi håller ett bra pucktempo blandat med mycket kreativitet så har puckarna trillat dit. I boxen har vi visat mycket hjärta där vi tillsammans med målvakten har lyckats stänga ner motståndarna bra.

Stark verkar även du ha varit hitintills eftersom du leder er interna poängliga med elva inspelade poäng på åtta matcher varav hela nio mål. Skulle du vilja säga att detta är ditt stora genombrott på seniornivå?

-För egen del är det alltid skönt att få sätta dit puckarna. Jag vet att jag har ett bra skott och försöker använda det så mycket som möjligt. Poängmässigt är det ett genombrott helt klart, jag har inte haft denna produktion tidigare i min seniorkarriär, men jag har alltid vetat att jag haft denna sida i mitt spel också. I Kalmar förra säsongen hade jag en roll längre ner i hierarkin, där jag lärde mig mycket i spelet och mognade som seniorspelare. Jag fick även en förståelse för vad som krävs för att vara en toppspelare på denna nivån. Det är sådan erfarenhet som inte syns i poängprotokollet men som alla yngre spelare behöver lära sig. Jag är övertygad om att det tillsammans med att jag får mycket förtroende av linden att få spela i en offensiv roll ligger bakom en stor del till varför det går bra nu och målen trillar in.

Vad känner du funkar bra i ditt spel vilket gjort dig till en sådan målfarlig spelare?

-Jag känner själv att jag blivit mycket tryggare med puck och fattar ofta bra beslut ute på isen. Sen har jag blivit rappare i skridskoråkningen denna säsong vilket sätter mig i mycket bra lägen. Väl i anfallszon försöker jag alltid hitta öppna ytor och så fort jag får pucken, ta den mot kassen. Sen spelar jag med skickliga spelare som sätter upp mig i bra lägen där jag kan använda mitt skott.

Nu på onsdag så möts vi igen. Senast vi möttes så blev det ingen rolig historia för er eftersom ni föll med hela 7-0. Vad kommer du ihåg från den matchen?

-Förra matchen var såklart inte någon höjdare från vår sida då vi gör det väldigt enkelt och bekvämt för Väsby att komma till målchanser. Sen är Väsby tunga att möta och gör det bra helt klart men vår prestation var för dålig för att kunna störa ett topplag som Väsby på bortaplan.

Utifrån den matchen, hur uppfattade du oss som lag då och vad tror du väntar er på onsdag?

-Ett väldigt välbyggd lag där det finns en bra bredd men även en tydlig spets. Stora och tunga att möta och bjuder inte på mycket. Det som imponerad mest på mig var att det är väldigt lätt att folk börjar hitta på mycket egna grejer när ett lag leder ganska stort vilket ofta leder till misstag och målchanser för oss i detta fall. Men Väsby var väldigt konsekventa och höll sig till gameplanen i 60 minuterna.

Varför tror du att vi kommer att få se ett helt annat Eskilstuna Linden då och vad kommer ni att trycka på i ert spel inför den matchen?

-Vi kommer in till denna match med ett helt annat självförtroende i gruppen och kommer bygga vidare på prestationerna som vi haft under det senaste fyra matcherna. Nycklarna för oss blir att vara tighta i försvarszon och inte bjuda Väsby på något, vi vet att Väsby kommer ha mycket puck men när vi vinner pucken ställa om snabbt och ta vara på våra chanser som vi gjort väldigt bra under tidigare matcher. Sen är vi bra i specialteams så där är det bara att fortsätta på den inslagna vägen.

Slutligen Viktor, vad är din känsla inför onsdagen och vilka parametrar i matchen kommer att fälla avgörandet tror du?

-Jag kommer in till matchen med en känsla av revansch. Förra matchen är inget vi är stolta över och nu får vi en jättebra möjlighet att stryka den prestationen. Vi vet att Väsby är ett bra lag men om vi fortsätter vara heta i special teams och ta vara på våra chanser så är jag övertygad om att vi kommer vara en svår nöt att knäcka för Väsby.

// # 29 Viktor Fridolfsson – Linden Hockey

För Brödernas/Väsbys del så blir det en debutant på isen i form av backen Anton Brandhammar som kommer att spela i tränare Jesper Kemis gamla tröjnummer # 20. Vidare är Axel Olsson tillbaka efter sin sjukdom medan Tobias Liljendahl är fortsatt skadad.

Vid pennan

Krister Holmgren