Straffseger borta mot Linden

En bra inledning och stark avslutning samt därtill två fina straffar och utmärkta målvaktsräddningar blev tungan på vågen när Brödernas/Väsby till slut straffsegrade borta i Eskilstuna och vann 4-3.

– Första perioden är väldigt bra. Vi kommer ut med bra fart och rörelse vilket genererade till mycket offensiv zontid. Det är svårspelat i Smehallen. Linden håller uppe energi bra i andra och tredje perioden och leder med två mål när det återstår tolv minuter. Starkt av spelarna att behålla fokus och framförallt lugnet när vi vänder på matchen, säger tränare Markus Odén.

Det går inte att säga annat än att Brödernas/Väsby kom ut starkt till matchen och hade ett klart övertag under första halvan av den första perioden. Laget skapade mängder av lägen men saknade det sista klippet i avslutningarna samtidigt som hemmalagets målvakt Anders Olsson spelade riktigt bra i målet.

Andra halvan av perioden så jämnade spelet ut sig men trots det hade hemmalaget svårt att skapa något av värde mot Victor Olsson som inte alls behövde förta sig i målet under i princip hela perioden. Men trots bitvis längre anfall och fortsatta halvlägen för Brödernas/Väsbys del så var det faktiskt hemmalaget som fick sista chansen perioden, vilket till och med kanske var matchens hittills bästa. Det eftersom skyttekungen Viktor Fridolfsson med endast halvminuten kvar åkte sig till ett friläge men utan överlista Victor Olsson som fick ut plockhandsken.

Brödernas/Väsby fortsatte att äga mest puck även i inledningen av den andra perioden men nu höll hemmalaget bättre ihop sitt försvar. Det blev då svårt att hitta fram till chanser och ju bättre Linden spelade i egen zon, desto morskare blev de även i deras offensiva spel.

Ledningen var de närmast i den åttonde minuten när en retur slogs mellan benen på Victor Olsson och där pucken sedan dansade kring mållinjen och därefter gled strax utanför.

Men i momentet efter, i samband med att Victor plockade pucken, så åkte Rasmus Sörgardt ut två plus två för att hans klubba träffade ansiktet på en hemmaspelare.

Farligt att ge seriens näst bästa lag i PP hela fyra minuter. Men Brödernas/Väsby spelade bra i detta underläge och höll så när på att hålla hemmalaget mållösa. Men med ynka tretton sekunder kvar på överläget så smällde Linden in ledningspucken efter att Victor Olsson blev aningen skymd av egen back.

Detta mål gav hemmalaget gott om energi och inte många minuter senare drog Brödernas/Väsby på sig ytterligare en utvisning efter att laget blivit passivt i egen zon. Den här gången försvarade sig laget inte lika bra. Eller rättare sagt så gick man bort sig totalt i ett flygande byte och där hemmalaget stormade fram två mot noll. Ett gyllene läge där rutinerade Thom Flodqvist säkert sprätte in 2-0 i Victor vänstra kryss.

Tungt läge för Brödernas/Väsby som dock inte långt efter fick en välbehövlig reducering. Ett numerärt överläge togs tillvara på och för målskyttet stod inte mindre än nyförvärvet Anton Brandhammar som från kanten smällde in pucken i det första krysset.

I den sista perioden var det ett minst sagt framtungt Brödernas/Väsby som visade tåga och stressade hemmaspelarna högt upp i deras egna zon. Men trots detta intensiva spel så var det ändå hemmalaget som gjorde matchens nästa mål. En omställning avslutades med ett vinkelskott som visserligen var välplacerat men som Victor Olsson aningen lättvindigt släppte förbi sig.

Ett agerande som han säkert inte alls var nöjd med men han skulle revanschera sig och det riktigt rejält. Det gjorde även hela Brödernas/Väsby som trots ännu ett insläppt mål, metodiskt och målinriktat jobbade sig tillbaka in i matchen igen.

Linus Rotbakken pricksköt in reduceringen till 2-3 och sedan höll sig Filip Rydström framme på en retur och stänkte in kvitteringen till 3-3. Det hann inte gå mer än dryga tre minuter mellan de båda målen och sedan startade jakten på ett segermål.

Men det blev inga fler mål innan straffläggningen och det ska främst tillskrivas de båda målvakterna. Olsson och Olsson storspelade nämligen och flest kvalificerade räddningar fick faktiskt Victor göra eftersom Linden i övertiden var fria vid inte mindre än tre tillfällen. Lika många gånger stod Victor för imponerande räddningar och sedan räddade han två straffar innan segern var i hamn. Linden fick nämligen inte lägga tre eftersom såväl Henrik Rommel som Christian Hägg satte varsina efter eleganta avslut.

Det gav till slut en skön seger efter en avslutande jakt som i slutändan måste betraktas som lycklig.

Sammanfattningsvis så är det ett ineffektivt Brödernas/Väsby som ställer till det för sig i matchen och som där till inte var tillräckligt bra i numerära underlägen. Istället för en rättmätig ledning efter den första perioden så hamnar laget på rygg under mittakten och när Linden sedan gjorde sitt tredje mål i den sista perioden var läget minst sagt tufft. Men duktigt med jävlar anamma gav en härlig avslutning och det är inte orättvist att laget till slut kniper extrapoängen.

Grisligan

Vilken härlig debut det blev för Anton Brandhammar. I sin första match fick han smälla in den så viktiga reduceringen till 1-2. Det är inte alldeles enkelt att komma in och spela en match med endast två träningar med laget i ryggen men Anton var väldigt självklar i sitt spel och får tre härliga grisar från insatsen.

Två grisar ges till Henrik Rommel som var väldigt pigg i matchen och där han inledningsvis skapade mängder med lägen men där han för närvarande inte har marginalerna på sin sida. Men starkt att i det läget då slå in en straff och det känns som att det kommer att lossna rent målmässigt för Rommel om han bara fortsätter i samma anda.

Sista grisen ges till kapten Linus Rotbakken som var återigen var riktigt stabil i sitt spel och som därtill snyggt prickade in ett mål när laget jagade som allra bäst.

I övrigt ges plusbetyg till Victor Olsson för hans magiska avslutning av matchen och sedan stack Rasmus Sörgardt och Ludvig Georgsson ut efter bra offensivt backspel.

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Mikael Einarsson