André Astley Rydberg i lång intervju – Närmar sig spel!

I april drog André Astley Rydberg av sig hälsenan, och sedan dess har han tillbringat åtskilliga timmar på träningscykeln och med annan rehabträning. Men för ett par veckor sedan fick han testa på att gå på is igen och i går så kunde han ta av sig den röda tröjan vilket indikerade att han nu kan köra för fullt igen. Hemsidan tog en lång intervju med André om rehabprocessen, stöttningen han fått, när han tror han kan vara redo för match igen och mycket annat i denna långa intervju. 

Tillbaka i isträningen igen, hur känns det?

Kul så klart, det känns som det var ett tag sedan. Det var roligt att hänga med grabbarna på isen igen och inte bara stå och titta på. Skönt att känna man kan åka skridskor med, skönt för psyket, så det är väldigt roligt.

Hur mycket har du längtat?

I början när jag knappt kunde gå så kändes det väldigt långt borta, men när det började gå framåt och det spelades matcher mot de större lagen med tryck på läktarna så blir man ju ännu mer sugen, så jag har varit sugen ett par månader.

Jag pratade med Ronny Helander, han sa att du varit otroligt flitig med rehabträningen!

Ja jag tänkte jag ska komma så väl förberedd jag kan, jag visste det skulle bli tufft när man kommer in i det så sent, så jag tänkte att jag får köra så hårt jag kan och jag har gett det ett ärligt försök. Sedan är det skillnad från rehabträning och styrketräning till kondition och is, men så brukar det väl vara, vi får se hur det går.

Hur hårt kan du köra nu?

Jag har varit med för fullt i två pass nu, sedan vet jag inte hur fotleden och så kommer reagera, men hittills känns det ok i alla fall. Vi får se hur kroppen reagerar, så man inte går för hårt.

Har du fått några förhållningsregler?

Jag har fått bekräftat att hälsenan inte kan gå av, det är mer att vadmuskeln måste byggas upp och få normal styrka. Sjukgymnasten har sagt att det är upp till mig att köra hur hårt jag känner, men jag är med igen och kör som extraspelare, och kör så gott jag kan.

Kändes det ovant i början?

Ja först var det lite otäckt, man visste inte hur mycket man kunde trycka på i åkningen och svängarna, hur den skulle reagera. Sedan gäller det att få igång koordinationen med puck och klubba, men jag känner ingen stress, jag får bygga på successivt, så man hinner återhämta sig. Men nu börjar man vänja sig, så nu ska resten av kroppen bli van med när man speedar upp det.

Du känner kanske själv det inte är så långt borta innan du är redo för spel?

Nej det har ju känts bra, det handlar om att få upp mer balans, speed och puckkänsla bara. Sedan tycker jag det funkat bra, men hur lång tid det tar bestämmer ytterst Ronny och Isgren.

Jag inbillar mig att det är en hel del att komma in i efter att ha varit borta ett halvår…

Det är mycket som händer på isen, det går fort, det ska gå snabbt allting och alla är bra på skridskorna, men för varje gång så känns det lite bättre. Sedan är det skillnad på att träna och spela match. Men man får ta vara på varje träning.

Kan det komma något gott ut skadan?

Jag har fått bra psyke i alla fall, och så har jag fått ännu större sug efter att få spela hockey. Man vill ha en längre säsong med, nu vill man verkligen att vi ska gå hela vägen så man får vara med och spela till slutet av april så man hinner spela något. Jag har blivit ännu mer sugen och känner vad roligt det är med ishockey, sedan är det roligt att det gått bra för laget med, det hade varit jobbigt om det var tvärtom.

Är det lättare när laget gått bra så du känner att du sluppit pressen att snabbt komma tillbaka?

Jag vet inte om det gjort skillnad om jag spelat heller, men laget har gått bra, det finns inget att klaga på. Vi ligger etta i tabellen, vi har fyra bra kedjor och backparen är bra med och vi har haft två suveräna målvakter, det kommer inte bli lätt att slå sig in i laget.

Vilken stöttning har du fått under den här tiden?

Ledarstaben har hjälpt massor, frågat hur det är och peppat. Sedan har det blivit ännu mer när man snörat på sig skridskorna, de bryr sig verkligen om en, det har gjort det lättare. Sedan har jag fått vara med lagpolare varje dag och haft roligt med, och sånt är viktigt med. De tycker jag har krigat på bra som jag förstått.

Flåset borde det inte var problem med, för du ska tydligen ha slitit ut träningscyklarna!

Ja dom var man rätt less på på slutet! Sedan är det skillnad på att cykla och åka skridskor givetvis, men jag börjat komma in i det med. Nu har jag gjort två riktiga träningar och spelmoment, så får jag några dagar till så ska jag vara inne i det.

Hade Ronny tagit ut dig på fredag, hade du spelat då?

Ja hade han bett mig så hade jag velat så klart, men jag är inte helt 100, men visst hade jag varit sugen. Men hade han frågat så ja.

Så du känner dig redo?

Jag kanske vill, men det är inte så bra kanske.

Så någon vecka till?

Ja någon vecka till för att komma väl förberedd, det tror jag.

Hur skönt hade det varit att få några matcher i kroppen inför allettan?

Ja det hade varit skönt och viktigt, att få känna på det. Sedan är det en belöning att få spela match, får jag göra några matcher och känna att jag är tillbaka så hade det varit skönt. Kan jag göra några matcher innan jul så är det en bonus.

Var du inställd på att det kanske skulle dröja till efter jul?

Ja när det tog sån tid innan man ens kunde gå och det var snack om en månad till flera gånger, så nu känns det absolut som bonus, så kan man få chansen att spela så vore det riktigt skönt. Det gäller att ta tillvara chansen om man får den med, det är konkurrens om platserna så det gäller att förtjäna istiden, det är så det ska vara.

Har du någon status på hur det är med Hugo Pettersson, han har ju också varit borta länge…

Han drog av den röda tröjan igår han med, så han nöter på, han hoppas också få dra på sig matchtröjan snart igen antar jag.

Vi ska prata om lite annat med tänkte jag, en av dina kompisar, Anton Blomberg, har skolats om till back!

Ja det kommer lite som en nyhet för en annan också, jag såg det på plats i Surahammar, då såg det bra ut. Han är ju bra i offensiv zon och har bra förstapass och bra skridskoåkning och spelsinne, sedan har han lite egen karaktär med. Sedan har vi inte så många rightbackar med, så det blir lite avigt. Han har väl tränat 1½ vecka som back nu, så det ska bli spännande att se honom i match igen. Sedan är det stor skillnad att gå från forward till back, det är som två olika världar.

Tror du han kan passa som back?

Svårt att säga, skottet har han ju, han tycker om att skjuta. Sedan har han visat att han är en bra passningsspelare, så det går nog bra för honom, han kan hitta bra pass absolut. Sedan kanske han blir en väldigt offensiv back, haha. Det gäller ha en spelförstående center som hög trea! Han själv kommer nog tycka det är kul. Han fick frågan och tackade ja så han tycker säkert det är roligt. Han har smajl på träningarna så.

Hur tycker du laget klarat sig utan dig?

Alldeles utmärkt. Man har ju bara förlorat en match, av de jag sett så är det svårt vissa bortamatcher, men det finns en trygghet i laget att det löser sig till slut De har visat upp väldigt bra moral och lagsammanhållning tycker jag. Det har präglat sig vilka som ska göra det framåt och vilka som ska styra upp det där bak. Vi har två grymma målvakter som nästan vunnit några av matcherna själva. Det har känts lugnt på läktaren, det har inte spelat någon roll om de legat under, det känns som de löser det ändå. Sedan är det svårt att bedöma klassen på motståndet, men som mot Skövde, de hade knappt ett läge på hela matchen, och det finns mer i gruppen att få ut.

Vad finns mer att skruva på?

Att stänga ner defensiven ännu mer, att vara starkare framför egen kasse. Ännu snabbare förstapass, och att vi lite längre anfall. Sedan har vi gjort en massa mål, så det är svårt att klaga på, men powerplay och boxplay går också att skruva på. Går det snäppa upp allt någon procent så ska det krävas mycket för att slå oss.

Du anslöt från Surahammar i slutet av förra säsongen, hur märker du skillnaden mellan klubbarna?

I Mariestad så vet man vad vi vill och vart vi ska, det är en het annan aura, en topplagsaura. Det är mer ordning och reda med allt, mer proffsigt. Mer tydlighet, vad som gäller.

Gör det att det blir roligare att spela med?

Ja man vet då vad man får av alla, alla kör varje dag. Vi har inte spelat på ett bra tag nu, men alla kommer och kör stenhårt på träningarna, varje träning. Är det saker som ska göras utanför hockeyn så ställer alla upp, utan snack, det ger en skön känsla. Sedan är det alltid roligare när det går bra, mer trygghet.

Har ni tränat hårdare under uppehållet?

Ja det är lite tanken med uppehållet, vi ligger bra till i serien så vi har kunnat grisa ner oss ordentligt, vi har tränat hårdare fys och ispass med. Så förra veckan körde vi riktigt hårt, denna vecka har mer varit att fått upp farten igen, de har lagt upp det bra Isgren och Ronny, alla var förberedda på vad som gällde innan, det är bra.

På fredag väntar Dalen, har ni snackat något om dem inför matchen?

Inte så mycket än, det kommer kanske mer imorgon. Men vi har försökt skruva upp tempot, powerplay och boxplay. Sedan vet jag inte hur mycket vi behöver ha koll, är vi förberedda och påkopplade så ska det räcka. Sedan har jag dålig koll på Dalen med, men det brukar vara mycket känslor inblandade, de fullföljer mycket dueller. Så det brukar bli roliga matcher med mycket känslor. Perfekt med fredagsmatch med, så det lär bli en rolig match och jag hoppas på mycket folk.

Av Krister Holm

Foto: Anna Engström

André Astley Rydberg. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD