Stark avslutning gav seger i toppmötet

Finsk sisu visades när Brödernas/Väsby vände underläge till seger efter övertid med 4-3 hemma i toppmötet mot Nyköping. Joni Nikko låg bakom två mål och spelade sedan fram Nicklas Nousiainen till det tredje. Kvitteringen till 3-3 sköts in med halvminuten kvar av matchen och av bara farten skickade sedan Christian Hägg in segerpucken i övertiden.

– Känns som en av de mer fysiska matcherna. Gillar hur vi höjer vårt spel när den fysiska delen blir mer påtaglig. Vi borde inte hamnat i underläge på de sättet vi gör då jag tycker vi kontrollerar tredjeperioden. Men det kommer alltid ske misstag i hockey och vi måste se över varför just detta händer för andra gången på tre matcher. Måste tillägga att jag känner enorm stolthet i hur grabbarna löser en svår situation, säger tränare Markus Odén.

Det blev ett gott slut på en annars tämligen slätstruken insats från Brödernas/Väsby. Det åtminstone sett till matchens två första perioder. Nyköping var där både hetare och piggare och satte tonen under merparten av dessa två inledande akter.

Ett aggressivt Nyköping satte hög press vilket gjorde att Brödernas/Väsby blev stillastående och hade svårt att sätta fart på spelet. Förutom att vara bra i spel fem mot fem så har gästerna även den goda vanan att spela bra i numerära överlägen. De är näst bäst i serien och det visade laget prov när de fick spela matchens första PP. Sex sekunder tog det innan seriens poängkung Christian Axelsson vinklade in pucken nättaket bakom en chanslös Linus Ryttar. Snyggt mål men markeringsarbetet framför kassen lämnade i ärlighetens namn en del i övrigt att önska

Brödernas/Väsby hade svårt att skapa längre anfall men fick med sig ett numerärt överläge mot slutet av perioden. Då visade laget att även de kan vara vassa i dessa moment. Det tog inte speciellt många sekunder innan Joni Nikko stod för ett riktigt konstmål när han nästan helt utan vinkel, tryckte in pucken nättaket bakom en överrumplad målvakt i Nyköping.

Målet gav med sig energi och Brödernas/Väsby avslutade den första perioden bra varför förväntningar inför den andra var positiva. Dessa fick sig emellertid på skam tämligen omgående när laget bara stod och såg på när Nyköping redan i den andra minuten tog ledningen i matchen igen. Trots att laget fanns på plats i egen zon tog ingen markeringen varpå gästernas Hampus Engman helt ensam i slottet framför mål, smällde upp pucken i Ryttars vänstra kryss.

Därefter blev det en ganska ensidig historia i Nyköpings förtecken. De tog över händelserna näst intill totalt där Brödernas/Väsby fick inrikta sig på försvarsspel och där laget ideligen hamnade snett och oftast var på efterkälken.

Det nästan enda som var bra i perioden var spelet i numerärt underläge där Nyköping inte riktigt fullt ut kunde dyrka upp ett starkt försvarslås. Detta gav även med sig att spelet lyfte sig hos hemmalaget och sedan kom ett monsterbyte signerat Joni Nikko. Först var han sist ner och störde ett friläge för Nyköping. Sekunder senare blir han framspelad på offensiva blå av Oliver Lexenberg. Där spelar han pucken bakåt till en påfyllande Nicklas Nousiainen som seden trädde in kvitteringen till 2-2 vid sidan om Nyköpings målvakt.

Om spelet gick aningen på kryckor under matchens två första perioden för Brödernas/Väsby så blev det något helt annat i den tredje. Nu satte laget för första gången tonen på tillställningen och det genom att laget höjde tempot i det mesta ute på isen.

Farten och initiativen blev bättre och det gjorde att Nyköping nu mest fick inrikta sig på försvarsspel. Det var inte så att laget skapade speciellt mycket framåt men allt man gjorde ute på isen kändes några procent vassare.

Men ett fatalt misstag i ett byte gjorde ändå att Nyköping kunde ta ledningen för tredje gången i matchen. När hela femman i Brödernas/Väsby hade gått och bytt frispelades gästernas snabbe forward John Moberg som stod och väntade på offensiva blå. Väl i friläge avslutade han distinkt och hårt via ribban och in och för tredje gången i matchen var hemmalaget tvungna att jaga.

Det gjorde ändå laget målmedvetet och konstant och plockade ut Linus Ryttar till förmån för extra utespelare redan när det återstod mer än tre minuter av matchen. Det gav ett tryck och till slut hittade Anton Brandhammar fram till Joni Nikko som fick fram matchens projektil när pucken borrade sig in i det bortre krysset. Då återstod det trettiotvå sekunder av matchen och skön glädje infann sig äntligen i hallen.

I övertiden tog ett tänt Brödernas/Väsby kommandot och med trettiotre sekunder kvar av den kom avgörandet. Christian Hägg höll starkt undan sin bevakare och stormade sedan fram tillsammans med Fredrik Forsberg men avslutade själv och satte sedan segerpucken lågt vid sidan om målvakten.

Sammanfattningsvis så kan Brödernas/Väsby ta med sig en bra tredje period, en stark avslutning samt förmågan att hämta ikapp tre underlägen i matchen. Dessa ingredienser gav säsongens tolfte seger i en insats som inleddes i moll men avslutades i dur.

Grisligan

Joni Nikko var helt klart matchens förgrundsfigur. Stänkte in två vackra mål och stod sedan för sitt monsterbyte i andra perioden som inte bara avstyrde ett friläge för Nyköping utan också peggade upp för Nicklas Nousiainens mål. Tre solklara grisar tilldelas därmed till Nikko.

Två grisar ges till Tobias Liljendahl som verkligen börjar hitta sitt spel igen och var den som låg i bräschen för spelet i den tredje perioden då den stora uppryckningen i spelet blev ett faktum.

Sista grisen ges till Nicklas Nousiainen som var navet i hemmalagets målgladaste formation för kvällen och där han även själv fick krydda insatsen med att stå som målskytt.

I övrigt ges plusbetyg till Linus Ryttar, Ludvig Georgsson samt till Anton Brandhammar.

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Bror Rosenback