Hudiks öppning satte nivån

Med en förstaperiod fylld av tempostark skridskoåkning och ett passningsspel som verkligen öppnade dörrarna i det offensiva spelet satte Hudik Hockey nivån i matchen mot Piteå i Holmen Center på lördagen.

Nu blev det till slut 6-3 (3-2, 1-0, 2-1) till Hudik efter säsongens bästa match, där verkligen också Piteå bidrog, främst i delar av den andra perioden där norrbottningarna hittade nycklar för att stänga hemmalagets uppspel redan i mittzonen och där HHC hade svårare att ta sig in på mål och faktiskt bara åstadkom fyra skott på mål jämfört med 15 i inledningsperioden.

Målmässigt stod matchen, trots hemmalagets övertag i puckkontroll, ändå och vägde till en bit in i den tredje perioden när Adam Byström Johansson gjorde sitt tredje mål för kvällen fram till 5-2 för hemmalaget.

HHC:s lagkapten blev inte tremålsskytt av en tillfällighet, utan visade verkligen med sitt driv och sitt energistarka spel allt det som behövs för att vinna hockeymatcher. Annars blev det en spelöppning med fulla spjäll och innan en och en halv minut hade gått så hade båda målvakterna gjort två räddningar var.

När sedan HHC tog ledningen med 1-0 av just Byström Johansson på Henrik Olséns skottretur hamnade hemmalaget välförtjänt direkt i förarsätet. Men Piteå vek verkligen inte ner sig och utnyttjade först ett HHC-misstag i mittzonen för att kvittera och när sedan hemmalaget i sitt första powerplay gjorde 2-1 (Byström Johansson) svarade Piteå med samma sak och kvitterade till 2-2 i sitt första numerära överläge.

Det blev ändå Hudik som kunde lämna isen med en viktig ledning efter den första perioden sedan Jesper Wiberg hade tryckt in 3-2 ur en rörig situation när han gjorde sitt 10:e mål för säsongen.

Första delen av den andra perioden började visserligen med att Philip Eriksén pricksköt viktiga 4-2 efter Olséns ”rundtur” i anfallszonen, men fortsättningen blev sedan inte lika lyckosam från HHC:s sida. Nu fastnade man ofta i uppspelen och det skapade också en del hotande lägen för Piteå framför Isak Johansson.

Men sedan Byström också gjort 5-2 tidigt i tredje så var matchen egentligen över. Hemmalaget spelade mer på säkerhet och kunde dessutom gå fram till 6-2 med Lucas Feuks första mål i seriespelet. Han skapade själv kontringen och satte sedan bestämt in pucken bakom Piteås målvakt Johannes Sundström. Under träningsmatcherna var Lucas Feuk en notorisk målskytt, men i serien har det gått emot i avslutningarna samtidigt som han missat ett antal matcher på grund av skada. Det här målet kan öppna nya vägar för Lucas.

Att Piteå sedan lyckades trassla in ytterligare ett mål hade bara en akademisk betydelse för matchen och nu har HHC ett allt starkare grepp om serieledningen.

Att Boden samtidigt förlorade bortamatchen mot Strömsbro befäste den saken ännu tydligare – och nu möts alltså Hudik och Boden i söndagens match i Holmen Center.

Det finns nog skäl att tro att Boden nu kommer med en extra laddning i bagaget. Men att HHC nu gjort 23-3 i fyra raka segrar är väl något man också måste ha i åtanke. Och nog borde det väl då komma fler än de 581 åskådare som fanns på plats den här gången…

Matchfakta:

1:a perioden: 1-0 (6.05) Adam Byström Johansson, ass. Henrik Olsén och Lucas Thorstensson, 1-1 (10.37) Carl Holmner Härgestam, ass.Linus Hedman, 2-1 i pp (13.55) Adam Byström Johansson, ass. Samuel Eriksson och Christoffer Jansson, 2-2 i pp (17.23) Carl Holmner Härgestam, ass. Jacob Sundin och Alexander Popovic, 3-2 (18.24) Jesper Wiberg, ass. Christoffer Jansson och William Eckmyhl.

2:a perioden: 4-2 (23.05) Philip Eriksén, ass. Henrik Olsén och Filip Sjöberg.

3:e perioden: 5-2 (45.15) Adam Byström Johansson, ass. Henrik Olsén och Lucas Feuc. 6-2 (54-54) Lucas Feuk, ingen ass., 6-3 (56.46) Fredrik Granberg, ass. Tommi Niskanen och Oscar Nilsson.

Skribent: Lars–Gösta Larsson

Foto: Flywood Studio


Bildtext: Matchens lirare utsedda av dagens matchvärd Nymans Advokatbyrå. Foto: Flywood Studio