Möt Sebastian Kaijser i en intervju. FOTO: ANDREAS PLANCK

Intervju Sundsvalls poängkung Sebastian Kaijser * Hyllar sportchefen * Succéhösten * Tiden i Ungern * Polarna i superkedjan

Hetaste spelare i ett av höstens succélag.

Vi tog ett snack med Sebastian Kaijser, Sundsvalls poängkung.

Här berättar han bland annat om:

* Oväntade sejouren i Ungern: ”Ett roligt äventyr, men det kändes inte rätt hockeymässigt”.

* Varför det blev Sundsvall: ”Han är otroligt engagerad och vill alla spelare det bästa”.

* Kedjekamraterna: ”När han skjuter är det inte så roligt att vara målvakt”.

STÖTTA DIN KLUBB  * 500 kr till ditt lag för varje årsabonnemang

 

Sebastian Kaijser, 25, svarar glatt när vi ringer.

Han är säljare inom marknadsföring för Bonnier och säger att ”allt bara är bra”.

Det kan vi förstå.

Kaijser avslutade med att göra 13 poäng de fyra sista matcherna och toppade till slut norra grundseriens poängliga på 29 poäng (lika många som Hudiksvalls center Christoffer Jansson).

* Det var satan så bra ni gått på slutet!

– Ja, jo, det har stämt bra. Vi har ett ungt och hungrigt lag med mycket potential och alla vill framåt och utvecklas, det är verkligen kul att vara en del i det här, säger han till hockeyettan.se.

Sebastian Kaijser. FOTO: ELIN GRANEBRANDT

***

Men för att ta det från början får vi väl backa bandet lite grann.

Sebastian Kaijser är stortalangen från Stocksunds IF som via fyra juniorsäsonger i Timrå IK – där han spelat både i SHL och HockeyAllsvenskan – ändå inte riktig fick fäste på den absolut elitnivån.

Men i Hockeyettan har han sannerligen levererat.

Efter en succésäsong i Boden (50 poäng på 31 matcher 20/21) blev det en ny chans i allsvenskan (Tingsryd) innan han stod vid ett litet vägskäl.

Det blev spel i – Ungern.

* Berätta mer om det!

– Det var egentligen en gammal polare (backen August Nilsson) som tipsade om det och frågade om jag var sugen. Jag såg det som ett roligt äventyr när man varit i Sverige hela tiden, men nej, det var ju inte som hemma direkt, säger han och skrattar.

* Men pengarna var bra?

– Jo, det var bra pengar så, om man ställer det mot allsvenskan och Hockeyettan. Men det kändes rätt tidigt in på säsongen att det kanske inte var som jag tänkt, att det inte kändes rätt hockeymässigt. Men jag ville i alla fall ge det en chans. 

Efter sex poäng på tolv matcher bröts avtalet med Ferencvárosi TC i november förra året.

Och när Sebastian Kaijser sedan skulle välja ny klubb var det en viss profil med över 1000 matcher i NHL som var snabbt framme…

Alexander Steen, 39, sportchef i Sundsvall Hockey.

– Ja, han var tidig och först på bollen, minns Sebastian Kaijser och skrattar.

Forwarden öser beröm över sin sportchef.

– Att han har mycket kunskap inom hockeyn vet ju alla, men det jag tycker sticker ut är att han är så engagerad och att han vill alla spelare det bästa. Han är verkligen mån om sina spelare och försöker se alla. Jag tror inte det finns så många sportchefer på den här nivån – han har ju ändå ett par andra uppdrag inom hockeyn – som är så engagerade som han är.

Dessutom var det en annan sak som lockade – Sundsvall som stad.

– Hm, jag kände att jag ville ta mig till en stad och plats där man trivs, där man har kompisar och vänner nära. Sundsvall har blivit som ett litet andra hem för mig.

Steen hoppades förstås att Kaijser, med sin rutin och erfarenhet, skulle ta en stor roll i det unga laget – och precis så har det också blivit.

Han snittade nästan en poäng (26 poäng på 30 tävlingsmatcher i fjol) och ledde laget till semifinal i play off, men det är framförallt den här säsongen som Kaijser visat klassen. 

Han gjorde hattrick i två matcher i rad och avslutade alltså med 13 poäng de fyra sista matcherna.

Kedjan med Kaijser (29 poäng), Johan Lindholm (24) och Filip Wiberg (18) kom upp i totalt 71 poäng i seriespelet.

– Dom satte ihop oss direkt på försäsongen och ja, sen har det bara rullat på. Vi har verkligen fått bra stäm i kedjan, säger Kaijser.

* Berätta om dina kedjekamrater!

– Lindholm är ju oerhört stark på pucken, har rutinen och jobbar hårt över hela banan. Han visar en jäkla vilja och det är mycket känslor på isen. En rätt komplett center.

– Wiberg är också stark på pucken. Han har ett driv i skridskoåkningen och kör som bara fan. Sen har han ju ett vasst skott. När han får träff är det nog inte så kul att vara målvakt..

* Och själv då? Dina styrkor?

– Jag är väl ganska allround. Jag gillar att passa och söker ofta Wiberg på skott, säger han lite blygsamt.

* Med tanke på dina fina siffror – visst lockar det att testa på allsvenskan igen?

– Ja, jo, skulle det dyka upp nåt intressant skulle man såklart fundera på det. Men det är så mycket som ska stämma då, jag har ju testat allsvenskan förut och det måste kännas helt rätt för att man ska hoppa på nåt. 

Han lägger snabbt till:

– Men just nu trivs jag grymt bra här uppe, jag spelar i Sundsvall för att jag vill vara här och för att det är här jag vill spela. 

Sundsvalls avslutning på serien kan nog få konkurrenterna i Allettan att ta dom på lite mer allvar: 7–2 mot Strömsbro, 5–1 mot Boden och 4–2 mot Piteå.

* Att ni knäppte både Boden och Piteå tyder ju på att det finns kvalité i laget.

–  Vi vet att vi kan spela bra hockey när vi håller oss till det system vi kan och sagt att vi ska spela efter. Men vi är också tydliga med att vår prestation på isen är minst lika viktig som resultatet. 

* Några spelare som imponerat lite extra på dig i höst?

– Nja, det är svårt att lyfta fram några enskilda, det är ju hela laget som gör det här tillsammans. Men det är klart att von Burg (Christof) i kassen varit grym i höst och att Nisse (Nordh, unge backen som är ny lagkapten) betytt mycket för oss.

* Till sist – hur långt kan ni gå? 

– Vi har väl inte satt upp någon målsättning så, men det är klart vi vill spela hockey länge i vår och vara med och bråka lite med topplagen. Vi har ju ett ungt lag med mycket potential där alla vill framåt.

* Fotnot: Sebastian Kaijser (som debuterade i ligan för Borlänge 18/19) har på 108 seriematcher svarat för 127 poäng.

Text: PeO Larsson

LÄS MER: Poängligan i alla fyra serierna – här är topp tio!

Superguide – det händer nu * Då kommer spelschemat för Allettan och vårserierna * Datum för slutspelsvalen * Guide inför vårens slutspel