Tufft skadeläge stör Hudiks uppladdning inför Allettan

Efter seriesegern i norra hockeyettan kan nu Hudik Hockeys nye tränare Filip Algeman se tillbaka på och summera den första delen av säsongen som ovanligt ung coach (30 år) för ett av de förväntade topplagen på den här nivån i svensk hockey.

Och för Filip Algeman har det börjat bra i HHC, med en serieseger som visserligen inte ger några fördelar, men som ändå rent mentalt kan ha betydelse.

– Jag tror nog ändå det. Känslan av att vinna en serie eller vinna något alls ska man inte underskatta. Och för vår del där det har antytts att ”det tar nog lite tid att applicera nya spelare och ny tränare”, så fick vi i alla fall en bra effekt som skickar signaler om att vi ändå är ganska bra. Och på sättet vi är och på sättet vi tränar så ser jag det som en omöjlighet att vi inte skulle bli ännu bättre.

Och vad är du mest nöjd med?

– Det jag mest tar med mig från grundserien är vårt erövringsspel i anfallszonen och hur vi agerar där för att vinna tillbaka pucken och få ett långt anfall. Då är vi väldigt intensiva och gör det svårt för motståndarna att komma ut med ett samlat spel.

– Därifrån försöker vi driva spelet utan några fasta positioner där man som spelare bara är den som då är i just den situationen eller det läget. Det där bygger på att man kan ta andras uppgifter, men där är vi inte helt klara, vi ska bli ännu bättre även på det, lovar Filip Algeman.

Finns det någon fara med det spelet?

– Ja. Det är ju förankrat med en viss risk när vi blir lite för framåtlutade och lämnar så stor isyta bakom oss, men jag hoppas att det spelet ändå ska ge oss så många andra positiva effekter, säger HHC-tränaren. Om motståndarna blir fast i egen zon i långa perioder, så har de sedan inte heller kraft att kontra utan vill bara få en chans att ta sig till båset, menar han.

Filip Algeman har ett förflutet som målvakt på juniornivå i Södertälje, och gick sedan vidare för spel i ettan med Vännäs, Kalix och Vallentuna innan han valde att bli tränare för Södertäljes J18. Det förde honom vidare till Hammarby, Viggbyholm och Nyköping (där han ledde laget till två segrar mot HHC förra säsongen!). Om det bidrog till Hudiks intresse låter vi vara osagt, men när Dennis Hall valde att flytta till Karlskoga var det Filip Algeman som fick en förfrågan från ”Lillis” Lövblom.

– Det är klart att man då tänker ”är det verkligen mig de vill ha”, men jag har ju alltid önskat att få jobba med det här på heltid så det var bara att ta det som en skön utmaning, säger Filip.

– Man vill ju ligga på den här berömda zonen där man verkligen känner sig utmanad. Jag blir utmanad varje dag av de här grabbarna och jag lär mig någonting av dem varje dag.

– Den stora skillnaden, mot att ha det här jobbet på deltid, är att man nu har möjlighet att ägna tid åt sådant man vill jobba mer med, istället för att tvingas prioritera och selektera, menar HHC-tränaren som under sin första tid i Hudik redan gjort sig känd för sin noggrannhet och sin tydliga pedagogik.

De flesta av i varje fall toppklubbarna i hockeyettan har heltidstränare, men det kan i en del fall också inkludera andra uppdrag, som t.ex. sportchef, kanslijobb eller sponsorarbete. Ibland är det också kopplat till en hockeylinje på gymnasienivå. Bland lagen på nedre delen av tabellerna handlar det nog mest om deltidsjobb för tränarna.

Förväntningarna inför Allettan är stora, men Filip Algeman tvingas nu också hantera ett stort – och närmast unikt – manfall på spelarsidan. I matchen mot Kiruna hade han bara 15 utespelare på isen och värre skulle det bli. Vid ett tillfälle förra veckan var bara 10 utespelare tillräckligt hela och friska för att kunna träna.

Vid fredagsträningen var visserligen Adam Byström Johansson och Henrik Olsén åter på is, men Olsén har fortfarande känning av sitt fotledsbrott från slutet av förra säsongen. Och varken Alexander Bjurström (gipsad handled), Carl Westberg (axel) , Karl Umegård (handled), Marcus Linderborg (axel) eller Isak Johansson (axel- och ljumskproblem) kunde träna.

Några ligger lite längre fram i rehab-träningen, men Filip Algeman tror inte att alla kommer att spela i Allettan-premiären mot Lindlöven borta den 28/12. Och sedan väntar Hanviken hemma den 30/12.

– Och det ska bli jäkligt kul att komma igång nu när varje match kommer att betyda något. Det kommer att bli tajta matcher för både mig och spelarna. För min del kändes det väl som att det började i redan augusti eftersom det var så mycket nytt jag skulle ta in, men för grabbarna är det väl nu det börjar på riktigt, tycker Filip Algeman.

Så varför inte se till att boka plats redan nu. Matchbiljetter till hemmapremiären kan väl vara ett julklappstips så gott som något.

Skribent: Lars–Gösta Larsson

Foto: Flywood Studio