Inför serieepilogen mot Kristianstad

Bois säkrade senast en slutspelsplats när man tog en poäng mot Tranås. Det innebär att laget idag kan åka ner till serieledande Kristianstad helt utan press, men som Bois tränare Ronny Helander säger: Vi går alltid för att vinna matcher! Men man gör det lite kort om folk, då laget saknar tre forwards på grund av sjukdom.

Det blev en poäng i senaste matchen mot Tranås, en poäng som innebär att ni nu är klara för slutspel. Vad har du för tankar om matchen?

– Förstaperioden är en riktigt bra hockeyperiod. Tranås spelar bra, men även om vi inte kommer åt dem så är vi också bra med pucken och skapar en hel del vi med. Sedan i andra går vi ner oss lite efter det första minuterna och de kan gå ifrån till 3-0. Jag tycker vi dräller mycket med pucken, som vid 2-0, vi har pucken under kontroll två gånger men tappar den och 6-7 kamper och då blir det mål i baken till slut. Sedan efter powerbreaket där vi pratade om att vi måste har mer desperation, så tar killarna tag i det och visar det med. Vi gör två mål i slutet av andra och även 3-3 tidigt i tredje, sedan är vi spelmässigt det starkare laget i tredje, även om de också har chanser, de har något med 7 sekunder kvar bara där Tobias Sandberg kom upp stort, så vi kunde förlorat med. Sedan i sudden kan det gå lite hur som helst, de har chanser, vi har chanser, till slut kan de göra mål. Men poängen visade sig vara viktig så nu är vi klara för slutspel, och det har vi visat tidigare att det

finns moral i gruppen att hämta in ett 3-0-underläge.

Finns det några spelare att lyfta fram?

– Förstalinen leder laget och har många långa anfall och skapar mycket målchanser. De ligger också bakom alla tre mål. De är skickliga och har kravet att leverera och det gjorde de verkligen.

Du matchade dem väldigt hårt under slutet av andra och tredje, har du matchat dem så hårt tidigare?

– Nej de var uppe mellan 22 och 25 minuters istid, det är mycket, men de tog förtroendet och levererade verkligen, det är ju det man vill se med.

Var det deras bästa match efter jul?

– Ja de gjorde några bra i början, sedan hade de en liten dipp men nu är det tillbaka som leading line och levererar när det behövs. De visade att de förtjänade mycket istid, de skapade mycket hela matchen och visar att de är svåra att komma åt.

Nu är ni som sagt klara för slutspel, vad innebär det inför dagens match?

– Framför allt är det skönt att inte spela med kniven mot strupen. Nu möter vi ett lag som går för serieseger, så det kommer inte bli lätt, men vi går in med inställningen att vinna. Men vi slipper pressen att leverera, då kan det lätt knyta sig, så det är skönt inte ha det hängande över oss.

Innebär detta att ni matchar laget annorlunda, vilar spelare eller så…

– Det får vi se hur det blir. Vi vill vinna matcher, och det är nästan en vecka till nästa match så de hinner vila upp sig. Sedan kanske vi inte dödar dem, men vissa blir bättre med mycket istid. Sedan har vi tyvärr drabbats av sjukdomar, så vi går kort om forwards, vi har tre sjuka så vi åker ner med elva forwards bara, men sju backar.

Vilka saknas?

– André Astley Rydnerg, Carl-Johan Gustavsson och Oscar Cederqvist.

Plockar ni upp några juniorer?

– Vi åker med de elva forwards vi har tillgängliga, Alex Fält är med. Så vi går egentligen en center kort, så centrarna får lite mer istid, så får vi se vad som händer.

Hur gör du på målvaktspositionen?

Sandberg står. Isac har haft två svängar med sjukdomar, nu är han visserligen tillbaka, men Sandberg har visat framfötterna, så han får fortsatt förtroende.

Vad blir viktigt mot Kristianstad, de spelar ju med mycket fart i omställningarna…

– Ja de spelar med mycket fart och gillar att snurra i anfallszonen. Men det handlar om att hålla ihop försvarsspelet och vara noga där, sedan gillar vi också att snurra i anfallszonen, så förhoppningsvis blir det en underhållande match.

Hur viktigt är det med seger?

– Vi vill vinna alla matcher, så klart vi siktar på det, men samtidigt vet vi att vi inte kan påverka vår situation om att vara valbara eller inte, men givetvis vill vi ha en bra känsla inför slutspelet, så vi går för tre poäng.

Av Krister Holm

Foto Sofie Alexandra Kitteröd