Christoffer blev spelarnas favorit

På 36 matcher i norra grundserien och norra Allettan gjorde Hudik Hockeys Christoffer Jansson 51 poäng (19+32). Det blir 1,4 poäng i snitt per match. Och på den nivån har han legat under hela sin tid i Hockeyettan med en säsong i Borlänge och nu med sin fjärde säsong i Hudiksvall.

Bilden: Christoffer Jansson, nyligen utsedd av spelarna själva som Hockeyettans bäste. Foto: Flywood Studio

Under sin hockeyresa har den snart 26-årige centern också hunnit med 28 matcher i allsvenskan med Västerås och Timrå, där han också fick göra några inhopp på SHL-nivå. Det är ändå i ettan som Christoffer gjort sitt starka avtryck med totalt 214 poäng (68+146) och ett snitt på 1,12 poäng per match under fem säsonger! Dessutom har han spelat fyra kvalserier till allsvenskan – en med Borlänge och tre med Hudik.

Och fortfarande finns ju chansen att det också kan bli ännu ett kval med Hudik. Nu har Christoffer Jansson också utsetts till ligans bäste spelare, där 417 spelare deltog i omröstningen som arrangerades av Sportbladet. Närmast efter Christoffer Jansson hamnade Robin Dahse, Halmstad och Jesper Lindén, Mariestad. Hudiks William Eckmyhl samlade också många röster och slutade på 9:e plats.

– Det känns både stort och kul. Ofta är det ju någon expert eller expertgrupp som rankar listor av det här slaget, men nu är det ju mina motståndare som har röstat och det har absolut ett värde för mig säger Christoffer Jansson.

Och vem röstade du själv på?

– Jag bommade det där helt och hållet och glömde att rösta, berättar Christoffer, som nu tillsammans med sina lagkompisar har börjat ladda för semifinalernas playoff där segrarna tar en plats i den allsvenska kvalserien.

Det vi vet är att Hudik inleder med två matcher på hemmaplan (16:e och 17:e mars). Mot vem återstår att se. Först ska kvartsfinalerna avgöras och sedan väljer Kristianstad först och Hudik som tvåa sina motståndare bland de lägst rankade kvarvarande lagen.

Vem skulle du föredra att möta?

– Det där får våra coacher sköta. Jag litar på att de väljer det bästa alternativet. Och vi vet ju ännu inte vilka som går vidare från kvartsfinalerna.

Och hur ser du på säsongen så här långt?

– Det är väl ungefär som alla utifrån också tycker, att det har varit lite upp och ner. Det har varit för stor skillnad mellan lägsta och högsta nivå, men i slutmatcherna i Allettan tycker jag att vi knöt ihop det på ett riktigt bra sätt, och det får vi nu bygga vidare på. Vi vann ju ändå serien till slut och det var starkt utifrån läget vi hade och det tar vi också med oss, menar Christoffer Jansson.

– Vi måste hitta ödmjukheten och det enkla spelet och ta rätt beslut över hela banan, konstaterar han. Och det tycker jag vi gjorde i de senaste matcherna.

– Jag tycker att vi har bra förutsättningar för att lyckas den här gången, men man måste inse att det är ett nålsöga man ska ta sig igenom till slut. 40 lag inledde säsongen – bara ett kommer att stå vid slutmålet.

Själv ser Christoffer fram emot fortsättningen.

– Det är ju häftigare att spela ju längre fram man kommer på säsongen och jag känner att jag brukar kunna tända till när det verkligen gäller, tycker Christoffer Jansson, som också är tydlig med fördelen av att stå över kvartsfinalspelet, där många menar att det är svårt att komma till spel i semi efter 17 dagars spelledighet.

– Att man i semin får inleda med två hemmamatcher och sedan också får en eventuell femtematch på hemmaplan känns absolut bättre. I väntan på att kvartsfinalerna spelas kan man göra träningarna mer matchlika, så där tror jag inte det är någon nackdel, säger han.

– Det är bara att köpa läget. Vi blev etta i serien och nu är det upp till oss själva att vara förberedda på det som väntar.

Och vad har du själv blivit bättre på under åren i ettan?

– En detalj är väl skotten, som jag har jobbat mycket på, tycker Christoffer.

Med sitt tunga och precisa skott har han prickat rätt många gånger från medeldistans i anfallszonen. Hans långa pausfint har ofta skapat rätt läge för skott som målvakten aldrig ser.

– Ja, det är ju inte alltid de hårdaste skotten som ger utdelning, skrattar han.

Nu är det bara att invänta första playoff-ronden i Hockeyettan och sedan vet vi att festen börjar med två matcher i Holmen Center. Vi ses väl där…?

Skribent: Lars-Gösta Larsson