”Fimpen” ryckte in som domare i Billingehov och fick en matchtröja i Ljungby. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD OCH HOCKEYETTAN PLAY

”Det här är hockey på riktigt” * ”Fimpens resa” på besök i Hockeyettan * Intervju med profilen * ”Kallar den för Iron Leauge” * Fick en korv i ”lön”

”Fimpens resa” goes Hockeyettan.

Den populära YouTube-serien har under våren besökt både Skövde och Ljungby. 

Och den kände hockeyprofilen är full av beundran av vad han sett.

– Alltså, kärleken till hockeyn som finns här, den är enorm. Jag tycker ännu fler folk borde gå matcherna i ”ettan” för det är verkligen en upplevelse, det är hockey på riktigt, säger Christian Eklund.

TV: SE SLUTSPELET HÄR  * HOCKEYETTAN PLAY * EXPRESSEN.SE

 

”Fimpens resa”, som visas på YouTube och är sponsrat av spelbolaget Betsson, går in på sjätte säsongen och konceptet är tämligen enkelt.

”Ut med ”Fimpen” på fältet så får han göra vad som faller honom in”.

Det finns inget större manus eller mallar att följa här inte utan hockeyprofilen blandar inhopp som spelare/domare med utmaningar och surr med eldsjälar och inhopp som reporter. 

Nytt för den här säsongen är att tittarna fått bestämma vilken ort och arena den 46-årige profilen ska besöka med sitt tv-team.

Och två av ”stoppen” blev alltså i klubbar som tillhör Hockeyettan.

Först var det heta Skaraborgsderbyt mellan Skövde IK och Mariestad i Billingehov.

– Det är jätteroligt att vi uppmärksammas. Jättekul att våra klubbar får uppmärksamhet på en större plattform för det är ju ett stort program i hockeykretsar. Förmodligen det största ihop med ”Wikegård vs”, sa SIK:s klubbchef Anders Lundström till Skövde Nyheter i samband med besöket i början av februari. 

”Fimpen” hälsar på hos materialaren Janne Jansson. FOTO: FIMPENS RESA

Därefter landade ”Fimpen” i Ljungby Arena, där Troja-Ljungby håller hus – och ett möte med en gammal bekant.

Daniel ”Trucken” Karlsson-Thörnros, 38, ikonen som närmar sig 1000 tävlingsmatcher i klubben.

Vad ”Fimpen” ställde till med då? Gissa.

– Ljungby känns ju som ett truckmecka, så vi har kört lite truck. Det var kul. Nu har vi precis kommit till arenan och ”Trucken” har visat oss runt i omklädningsrummet och hallen, sa han till Smålänningen i samband med besöket.

* Smålänningen: Du och ”Trucken” måste mött varandra?

– Ja, vi har mötts men ingen av oss minns något av varandra. Vi har väl båda blivit lite gamla i huvudet. Vi var ju båda gnuggare och matchades väl mot motståndarens förstalina. Men vi har säkert suttit utvisade ihop någon gång, eller sprutat vatten på varandra.

”Trucken”. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

”Fimpen” – som själv gjorde tio säsonger och över 500 tävlingsmatcher för sitt älskade Djurgården – njöt av besöken i Hockeyettan-hallarna.

– Alltså, derbyt i Skövde var ju superhäftigt, det var ju ett jäkla tryck på läktaren. Och Trojas arena, alltså, den är verkligen grym, den håller ju allsvensk klass. Det är nästan så man är lite avundsjuk på omklädningsrummet för Djurgårdens skull, säger han till hockeyettan.se.

Han fortsätter:

– Det var ju svinkul att på division-ett hockey. Det borde fler göra. Gå och stötta ditt lag, det är ju här dom riktiga hjältarna finns.

Bara några veckor efter besöken i Skövde och Ljungby dök Christian Eklund upp i Hockeyettan igen – som expertkommentator i ödesmatchen Segeltorp-Mjölby sista omgången i vårserien.

* Hur hamnade du där?!?

– Hm, jag har en polare där (Joakim Johansson) som kommenterar matcherna och jag hade visst gett ett löfte efter en blöt kväll på krogen….så, tja det var bara att ställa upp, det gick inte att slingra sig ur, säger han och skrattar.

Ersättningen var dock kanske inte på den nivån ”Fimpen” är van vid.

– Jag fick en biljett där det stod ”korv” på. Thats it, så det var inget av mina saftigare ”gage”, det var det inte. Men det var värt det, det var skitkul och en kanonmatch. Det gör jag gärna om.

* Ingick kaffe också?

– Det gick jag i tränarrummet och snodde, haha.

”Fimpen” gjorde själv, i början av sin karriär, faktiskt ett par säsonger (Haninge 97/98 och Sunne 98/99) i dåvarande division ett.

* Vad minns av dina säsonger här?

– Att det var en tuff liga. Ettan då var ju ligan under elitserien så det var ju andraligan i landet, men med helt andra förutsättningar, ja, det är säkert flera av de mindre lagen som har likadant nu. 

* Hur då?

  Man skulle lämna på dagis, jobba fulltid och sen leverera på träning och match och vi hade knappt en krona i ersättning. Vi var ju några som klarade att ta oss vidare uppåt, men många av mina polare och jag kallade alltid ettan för ”Iron Leauge”. Hur många säsonger gjorde du i ”Iron Leauge”? Det kan vi fortfarande snacka om, faktiskt. 

* Till sist: vilket lag från Hockeyettan går upp i vår?

– Uj, den är svår. Jag måste erkänna att jag inte ha så bra koll här. Men jag får väl säga Brödernas då, jag har ju ändå lirat lite med dom. Annars blir de väl sura, säger han och flinar. 

Text: PeO Larsson

* FOTNOT: Programmen om Skövde-Mariestad gick ut 19 mars – se hela programmet  här – och avsnittet med Troja-Ljungby kommer upp senare i vår.

Detta visste du inte om spelarna i Troja-Ljungby * ”Påminner lite om Ingemar Stenmark” * Kaptenen berättar * ”Bitvis horribel musiksmak”