Joni Nikko inför Kvalseriepremiären

Kvalseriepremiär och fritt inträde för samtliga. Bättre än så kan det väl knappast bli klockan 18 nu på lördag när Brödernas/Väsby och Hudiksvalls HC brakar samman i Renew Arena.

Då, på självaste påskafton, startar omgång ett av tio i Kvalserien till Hockeyallsvenskan. Sex lag ska möta varandra en gång hemma och en gång borta och att få inleda på hemmais i Upplands Väsby, inför den härliga hemmapubliken är verkligen en ynnest.

Hudiksvall är knappast någon ny motståndare för hemmalaget. Lagen brukar mötas vid ett flertalet tillfällen under en säsong och denna har lagen stött på varandra vid två tillfällen. Båda gångerna i Allettan och facit efter dessa blev varsin seger. Hemma i Renew Arena vann Brödernas/Väsby med uddamålet 5-4 medan Hudiksvall, på sin hemmais, vann med 3-1. Sett till dessa två matcher och som också rent spelmässigt var jämna, så finns det nog en ganska stor sannolikhet för att matchen på lördag kan bli en riktigt het, fysisk och jämn batalj.

Hudiksvall vann sin grundserie. De vann Allettan och tog sig sedan igenom Semifinalspelet genom att i den femte och avgörande matchen slå Tranås med 4-0. De visade i den avgörande matchen en styrka och stor karaktär när de i det pressade läget nollade sina motståndare och tog sig till kvalserien dit de flesta förväntade sig att laget skulle ta sig till. Det är faktiskt lagets femte kvalserie och där laget snubblat på mållinjen vid ett flertal av dessa. Vi får väl se vart laget har placerat sig när kvalserien avslutas lördagen den 20 april men så här inför premiären så är laget i alla fall topptippade.

Något som ä

ven Brödernas/Väsby är efter att man, från att ha haft kniven på strupen borta mot Mariestad i match fyra, därefter vunnit fem raka kvalmatcher. Två mot Mariestad och sedan tre raka mot Lindlöven innan kvalserieplatsen var säkrad.

Laget har verkligen steppat upp så här säsongens elfte timme och det är bara att hålla tummarna för att det goda spelet även fortsätter i säsongens tio sista matcher. En av flera som verkligen hittat sin formtopp är den ytterst rutinerade Joni Nikko. Han som spelat flertalet säsongen i finska högstaligan och även varit med och spelat JVM med Finland, är knappast någon som darrar på manschetten. Han har istället drivit på laget i kvalspelet och har på sina åtta matcher även spelat ihop lika många poäng. Jag har tagit några ord med Joni inför kvalseriepremiären och hans tankar inför den låter enligt följande.

Hej Joni! På lördag startar kvalserien. Vad är dina tankar inför vad som komma skall?

-Hej Krister! Det kommer ju bli bara tuffa matcher nu och allt handlar om att spela, vila, spela och vila.

Det är ju Hockeyettans sex bästa lag som möts. Ser du någon direkt favorit bland dessa?

-Nej, det är svårt att säga nån favorit eftersom det ju bara är bra lag kvar.

Vi startar upp med en riktigt tuff motståndare i form av vinnaren av Allettan Norra –  Hudiksvall. Hur känns det att möta dem direkt i premiären?

-Det känns bra och helt perfekt att få börja hemma direkt.

Vi vann ju mot dem hemma i Allettan men förlorade borta. Vad tycker du kännetecknar Hudiksvall och hur ska vi bäst ta oss an dem som du ser på det?

-De är ett offensivt bra lag, så om vi är tålmodiga och försvarar oss bra så kommer vi få tillräckligt många chanser att göra mål och vinna matchen. 

Vi har ju annars haft ett väldigt positivt kvalspel där vi med kniven på strupen borta mot Mariestad, därefter vunnit hela fem raka matcher. Vad gjorde att vi kom ihop så bra till slut och presterade?

-Ja, men det var ju kanske pressen att säsongen kunde ta slut som gjorde att vi mera kom ihop och stöttade varandra. Och sen mot Lindlöven så var vi mycket bättre lag än dem. 

Jag tycker även att du personligen kanske spelat säsongens bästa hockey i kvalspelet. Håller du med och finns det nu ännu mer att skruva till i din kropp?

-Jo, jag håller med med dig. Hittade ett bra flow, men det kom också från det hårda jobbet. Jo, men nu har man fått vila och återhämtat sig, så nu väntar man bara att få spela matcher igen. 

Slutligen Joni, varför tror du vår kvalseriepremiär får ett lyckligt slut och på vilket sätt ska du försöka leda laget med all den rutin som besitter?

-Tror att med stödet av vår hemmapublik så kommer vi i gång direkt från början. Jag ska jobba hårt byte efter byte och leva i nuet.

// # 10 – Joni Nikko

Läget i truppen är bästa möjliga vilket innebär att hela matchtruppen, inklusive Rasmus Rudslätt, är tillgängliga för spel.

Varmt välkomna till kvalfesten!

Vid pennan

Krister Holmgren