Hudiksvall förstörde hemmafesten

Det var laddat för fest i premiären men för mycket hemmaslarv i kombination med effektivt skytte från Hudiksvall gjorde så att Brödernas/Väsby förlorade premiären. Matchen var jämn men där siffrorna mot slutet drog iväg och stannade vid 3-6 efter att gästerna skickat in det sista målet i tom kasse.  

– Vi kommer ut som vi vill. Framåtlutade och redo att spela. Tyvärr får vi inte utdelning på våra stora chanser i början. Däremot gör Hudiksvall mål på sina. 2-3 underläge inför sista är ett okej läge men någonstans landar jag i att vi helt enkelt är tillräckligt vassa för att vinna idag. Finns ingen tid att sörja. Vi gör analysen klar tills imorgon och går vidare mot måndagens match. Blir härligt att fortsätta kvalserien då, säger tränare André Smulter.

Hett, grinigt och härlig stämning var det i Renew Arena när kvalserien startade mellan två lag som verkligen inte klev undan i närkamperna. Det var tuppfäktningar nästan hela tiden men även ett Brödernas/Väsby som satte tonen i matchen. Det genom att sätta tryck mot Hudiksvalls målvakt och redan i matchens andra minut träffade Anton Brandhammar ribban. Minuten senare räddades Hudiksvalls målvakt av sina stolpar när hemmalaget återigen var framme och sånär fick in pucken.

Istället blev det två egna misstag från Brödernas/Väsby som satte Hudiksvall i förarsätet i matchen. Gästerna hade fram till deras ledningsmål inte haft speciellt mycket att komma med men när hemmalaget missade en mottagning i egen zon gav Hudiksvalls ett fritt läge. Karl Umegård var det som tog tillvara på bjudningen och sprätte sedan in 0-1 i Victor Olssons högra kryss.

Lika distinkt slog sedan Axel Levander in 0-2 men nu var det Victors vänstra kryss som fick påhälsning. Återigen föregicks m

ålet av en misslyckad mottagning och där gästernas målskytt blev helt fri från offensiva blå.

Men den händelserika första akten skulle till slut ändå få lite hemmaglädje. Det eftersom ett numerärt överläge till slut utnyttjades och där Henrik Rommel parkerad framför mål, fick pucken på sig och styrde in 1-2. Det efter att Fredrik Forsberg där innan avlossat stora kanonen.

Om den första perioden var öppen och rik på målchanser så blev den andra nästan motsatsen. Det var mest riv och slit och en hel del bökande. Brödernas/Väsby fick inte riktigt det offensiva spelet att lossna samtidigt som Hudiksvall var mer kompakta och svårforcerade.

De tog även tillbaka tvåmålsledningen i periodens femte minut när Karl Umegård blev tvåmålsskytt i matchen. Han vann andrapucken efter att Victor varit lite för frikostig med returen och stötte in pucken med utsträckt klubba.

Målet fick matchen alltmer att gå i Hudiksvalls förtecken men ett numerärt överläge tog Brödernas/Väsby tillbaka in i matchen igen. Ett härligt avslut av Anton Brandhammar fick den stora hemmapubliken på femtonhundra åskådare att jubla för andra gången i matchen. Det satte även matchen i ett ställningskrig och som sedan varade perioden ut.

Brödernas/Väsby kom ut bäst i den sista perioden och jagade stundtals ett kvitteringsmål hårt. Laget kom även fram till ett par chanser där Filip Barklund fick det bästa men där hans backhandavslut dessvärre för hemmalagets del, träffade ramvirket.

Istället blev det en slumppuck från Hudiksvall som blev avgörande. En puck skickades bara in från kanten och i röran framför målet träffade pucken en kropp och styrdes sedan in bakom en chanslös Victor Olsson.

Ett bevis på att puckarna helt enkelt gick Hudiksvalls väg idag. När laget sedan några minuter senare satte 2-5 i ett numerärt överläge var det spiken i kistan.

Brödernas/Väsby gjorde förvisso en sen reducering till 3-5 via Filip Rydström med utplockad målvakt men inte ens minuten senare spikades slutresultatet när Samuel Eriksson i Hudiksvall från några håll prickade in gästernas sjätte mål i den tomma kassen.

Sammanfattningsvis så startade Brödernas/Väsby matchen bra och borde sett till spel- och chansövertag tagit ledningen i matchen. Men lite för mycket slarv gav Hudiksvall en tvåmålsledning och det var något som de i princip kunde rida vidare på under resterande del av matchen.

Rent spelmässigt tycker jag dock att Brödernas/Väsby rent offensivt gör en helt okej insats men lite för uddlösa avslut och sedan lite för många misstag blev avgörande för matchens utgång.

Grisligan

Henrik Rommel startade kvalserien som han avslutade kvalspelet och var på hugget matchen igenom. Blev även målskytt och får av mig tre grisar från insatsen.

Två grisar ges till Gilbert Gabor som stod för en solid insats. Han tekade förnämligt, var inte inne på ett enda baklängesmål och stod för en fin inbrytning i den sista perioden som mycket väl hade kunnat givit en kvittering i matchen.

Sista grisen ges till Rasmus Sörgardt som jag tycker stod för den bästa insatsen i backlinjen där han spelade rejält och noggrant.

Nu är det bara att borsta av sig denna förlust och ta nya tag på måndag då formstarka Halmstad väntar på bortais. Ett lag som idag imponerande nog, slog tillbaka favorittippade Kristianstad på bortais.

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Bror Rosenback