Stark kvalinledning av Hudik

Hudik Hockey inledde det allsvenska kvalet på bästa sätt genom att vinna bortamatchen mot Brödernas Väsby i en match där Hudik hela tiden hade greppet målmässigt och till slut kunde stänga matchen med en riktigt stark tredjeperiod.

Matcherna mellan Hudik Hockey och Väsby har under senare år oftast slutat med hemmasegrar, men nu kunde alltså HHC-spelarna äntligen bryta det mönstret och inför en stor grupp jublande egna supportrar på läktarplats bärga tre viktiga poäng. I slutändan av så här korta kvalserier brukar ofta två-tre bortasegrar var det som avgör hur sluttabellen formas.
3-6 (1-2, 1-1, 1-3) stod det på anslagstavlan när slutsignalen gick för den första kvalronden samtidigt som Piteå gjorde hela 7-1 på Vimmerby och Halmstad tog extrapoängen med ett övertidsmål och vann med 4-3 på bortaplan mot utpekade kvalfavoriten Kristianstad.
För Hudiks del väntar nu närmast hemmamatch mot just Vimmerby redan på måndag och då kan man nog utgå ifrån att det blir fullt hus i Holmen Center.

Matchinledningen blev som väntat – och som vanligt – fylld av heta känslor med både märkliga och onödiga utvisningar, och med en flera minuter lång ”domarkonferens” innan Väsbys Fredrik Forsberg kom undan med en tvåminutersutvisning för sin fula tackling snett bakifrån mot huvudet på Marcus Linderborg. Det kunde – och borde – ha blivit ett mycket strängare straff för Väsby-spelare som sedan kunde fortsätta matchen medan Linderborgs match tog slut där.
Totalt drog HHC på sig åtta tvåminutersutvisningar och på sätt och vis kan man nog konstatera att lagets boxplay på sätt och vis blev avgörande även om Väsby två g

ånger utnyttjade sina numerära överlägen.
HHC fick målmässigt också en bra start i matchen när Karl Umegård efter 7.52 satte 0-1 med ett distinkt skott efter att ha snappat upp en dålig hemmapassning.
HHC gjorde också 0-2 efter 14.49 på ett nytt misstag i Väsbys backspel. Lucas Thorstensson hittade Axel Levander med en djupledspassning och ensam med målvakten satte Levander målet som i fortsättningen innebar att HHC hela tiden var i ledningen.
Det här kom i ett rörigt skede av matchen där utvisningarna haglade och lagen mest bara bytte av varandra på utvisningsbänken. Det var också i ett powerplay som Väsby gjorde 1-2 (18.45) genom Henrik Rommel och så slutade sedan första perioden med en ny HHC-utvisning – efter periodens slutsignal.

I den andra perioden blev det mer ishockey och färre utvisningar och det var förstås ett mycket viktigt mål som Karl Umegård satte när han efter 24.15 störtade fram på en målvaktsretur och tryckte in 1-3.
Väsbys andra powerplaymål fram till 2-3, efter en hög HHC-klubba,  kom sedan efter 27.22 genom Anton Brandhammar och i det här skedet av matchen stod det verkligen och vägde inför den tredje perioden.

Men den här upplagan av HHC förlorar sällan tredje perioderna och det var förstås ett jätteviktigt mål som Carl Westberg styrde in när Lucas Feuk slängde in en lös puck mot mål i en situation som redan tycktes vara överspelad och efter 47.12 var HHC på nytt i en tvåmålsledning.
När sedan Henrik Olséns fina passning in framför Väsby-kassen hittade direkt på Adsam  Byström Johanssons klubba kom förlösande 2-5 (50.27) – ett mål som släckte kampviljan hos Väsby åtskilliga grader och även om hemmalaget chansade med spel utan målvakt redan när det återstod 5 minuter så hade HHC inga problem att stänga matchen.
Väsby kunde visserligen trycka in ett reduceringsmål ur en trång situation framför Isak Johansson och göra 3-5, men svaret kom direkt från Christoffer Jansson och Samuel Eriksson som enkelt spelade bort Väsbys försvar och Eriksson kunde enkelt placera in 3-6 i tom kasse till den starka bortaklackens jubel.

Matchfakta:
Brödernas Väsby-Hudiksvalls HC

3-6 (1-2, 1-1, 1-3)
Första perioden: 0-1 (7.52) Karl Umegård, ass. Axel Olsson, 0-2 (14.49) Axel Levander, ass. Lucas Thorstensson, 1-2 (18.45 i pp) Henrik Rommel, ass. Fredrik Forsberg, Linus Rotbakken.
Andra perioden; 1-3 (24.15) Karl Umegård, ass. Axel Levander, Philip Eriksén, 2-3 (27.22 i pp) Anton Brandhammar, ass. Jeremias Lindwall, Joni Nikko).
Tredje perioden: 2-4 (47.12) Carl Westberg, ass. Lucas Feuk, Lucas Thorstensson, 2-5 (50.27) Adam Byström Johansson, ass. Henrik Olsén, Samuel Eriksson, 3-5 (57.12) Filip Rydström, ass. Christian Hägg, 3-6 (57.58) Samuel Eriksson, ass. Christoffer Jansson.
Utvisningar: Väsby 6×2 min, Hudiksvall 8×2 min.
Publik: 1504

Skribent: Lars-Gösta Larsson
Matchfoto: Mathias Berglund

Födelsedagsbarnet Marcus Limpar-Lantz gjorde en mycket stabil insats framför sin alldeles egna hejarklack på läktaren.