Inför omgång två mot Halmstad

Idag, påskdagen till ära, satte sig spelarna och ledarna för Brödernas/Väsby på bussen som tar laget ner till Halmstad. Där väntar under annandag Påsk ett möte mot Halmstad Hammers och det innebär omgång två av tio i Kvalserien till Hockeyallsvenskan.

Måndagens hemmalag har haft en riktigt stark säsong. Som vanligt har man kunnat smyga under radarn där nästan inga förhandstips har riktats mot att laget skulle tillhöra toppen. Men ett topplag har de varit under hela säsongen. I grundserien kom laget trea. Samma placering fick de i Allettan Södra och sedan har de i kvalspelet i tur och ordning slagit, Strömsbro och Karlskrona innan de nu är ett lag för kvalserien.

Väl där fortsatte de att överraska när de under påskafton välte stora förhandsfavoriten Kristianstad på bortais, där laget vann efter övertid, med 4-3. Det går nu att inte ta detta lag på största allvar längre för Halmstad kan mycket väl hålla hela vägen ända in till målsnöret denna säsong med tanke på vilket härlig flow de verkar ha i sin trupp.

Halmstad är framför allt en kollektiv stark grupp där alla verkligen drar åt samma håll. De spelar konsekvent där alla verkar veta sin roller och jobbar hårt för varandra. Spelmässigt är de ett lag som håller ihop mittzonen och sedan är hiskeligt bra i sina omställningar.

Men det är klart att det ändå finns ett gäng spelare som bryter mönster mer än varandra. Framför allt finns dessa i lagets förstakedja där rutinerade Robin Dahse, luriga Viktor Bernhardtz samt rivjärnet Victor Gagic huserar. Någon ur denna trio brukar vara tungan på vågen för laget och det är ett gäng spelare som absolut kräver någon form av specialbevakning från gästernas sida.

Jag har inför matchen tagit några ord med centern i denna formation, den hetlevrade Victor Gagic. Så här går hans tankar inför deras hemmapremiär i kvalserien.

Hej Victor! Det blev en lyckosam premiär när ni i Kristianstad vann efter övertid. Vad säger du om er premiär?

-Hej! På förhand klart godkänt med två poäng borta mot Kristianstad men tycker att vi slarvar bort ën poäng och skulle absolut åkt därifrån med 3 pinnar.

Det är inte många som tippat er i toppen men ni fortsätter att slå experterna på fingrarna. Hur bra är ni egentligen och tror du att ni kan knipa platsen till Hockeyallsvenskan när kvalserien är slutspelad?

-Spelar vi som vi ska, är vi väldigt bra och då kan det absolut räcka hela vägen i en kvalserie. Det är egentligen bara vi själva som kan sätta stopp för det.

Vad tycker du är er framgångsfaktor som gör er så framgångsrika under i princip hela säsongen?

-Den stora framgångsfaktorn är att vi under en längre tid satt en kultur där kollektivet alltid är starkare än individen och där verkligen alla i laget köper det och gör alltid jobbet.

Nu väntar en hemmapremiär för er i kvalserien när Brödernas/Väsby kommer på besök. Vad kommer ni att försöka bjuda då till er hemmapublik?

-Kommer självklart att försöka bjuda hemmapubliken på en seger först och främst. Men även ett frejdigt anfalls- och ett stabilt försvarsspel.

Vad känner du till om oss i år och vad tror du väntar er ute på isen?

-Brödernas/Väsby är ett skickligt lag med flera individuellt skickliga spelare där det gäller för oss att hålla dem på utsidan.

Vi har mött varandra de tre senaste säsongerna, samtliga gånger i slutspel eller i kvalserien och där ni haft svårt att få till segrar. Sett till det, hur sugna är ni på att bryta den trenden?

-Vi känner en stor revanschlusta mot Väsby där vi de senaste säsongerna inte alls kommit upp i prestation. Vi känner helt klart att det är dags för en vinst nu.

Du spelar i en vass formation tillsammans med bland annat Dahse och Bernhardtz. Vad finns det fler för stora hot i ditt gäng som du ser på det?

-Vi är många i laget som kan hota. Lundgrens ”Dahlin” dragningar nu sist mot Kristianstad talar väl sitt tydliga språk!

Slutligen Victor, vad är ditt tips inför måndagen och vad tror du kommer att fälla avgörandet?

-Tror det blir en tight match där vi drar längsta strået på grund av att vi vinner målvaktskampen

// # 22 Victor Gagic – Halmstad Hammers

Det är som sagt ett vasst kollektiv som Brödernas/Väsby ställs mot nere i Halmstad Arena. De är skickliga på att få ner farten på sina motståndare och är framför allt otroligt vassa på att sedan ställa om i snabba omställningar. Det blir då viktigt att vara noggrann med positioneringarna i laget och även med att spela med lite större marginaler.

Just med det sistnämnda var det lite si och så med den varan i premiären och där Hudiksvall mycket på grund av detta kunde göra tre av sina gjorda sex mål i matchen. Misstag kostar när man möter bra lag och i kvalserien är det Hockeyettans sex bästa lag som huserar och då behöver man vara extra noggrann i spelet.

Halmstad är annars ett gäng som passat Brödernas/Väsby, eller åtminstone Väsby, bra de senaste säsongerna. Faktum är att laget endast förlorat en gång mot dem vilket var i match nummer två i Hockeyettanfinalen, vårsäsongen 2020. Senaste mötena var för lite mer än ett år sedan, i Semifinalserien, då laget vann i tre raka möten, även fast de var rejält jämna.

Så trots att det blir en riktigt tuff utmaning som Brödernas/Väsby står inför så har man nog ändå goda känslor i kroppen inför denna match. Läget i truppen är återigen bästa möjliga vilket innebär att matchtruppen som tagit bussen ner till Halland består av två målvakter, sju backar samt tretton forwards.

Vid pennan

Krister Holmgren