Inför Piteå HC borta

Vi skriver måndag kväll och Brödernas/Väsby kom inte för så länge sedan upp till Piteå. Under tisdag förmiddag väntar ett ispass i LF Arena och sedan klockan 19.00 väntar säsongens sista möte med Piteå HC. Det innebär omgång åtta i kvalserien och vi har alltså nio poäng kvar att spela om.

Först i tabellen ståtar Kristianstad och de har knåpat ihop 16 poäng. Därefter kommer ett koppel av tre lag, där Brödernas/Väsby är ett av dem och som spelat ihop 11 poäng. Näst sist i tabellen är Halmstad på 8 poäng medan tisdagens motståndare, Piteå HC har tagit 6 poäng. Med det är norrbottningarna borta från seriesegern men trots att de ligger sist i tabellen så har de gjort bra matcher hitintills. De har varit med i varje match, spelat en bra ishockey men haft svårt att knyta ihop säcken. För att få reda på varför har jag vänt mig till hemmalagets målvakt John Westermark. Han har gjort ett starkt kvalspel och ligger faktiskt trea i målvaktsligan i kvalserien, trots att alltså Piteå ligger sist. Så här säger han om lagets spel i kvalserien, varför de inte kommer att vika ned sig i avslutningen och vad han tror om tisdagens match.

Hej John! Det blev ännu en i raden av hedersamma förluster för er i lördags när ni förlorade med 4-2 borta mot Kristianstad, efter sista inslagna pucken i tom kasse. Vad är din summering att lämna från matchen?

-Jag tycker vi startar matchen ganska dåligt och när de sedan gör två snabba i början av andra perioden då blev det för tungt att komma ikapp. Vi avslutar matchen bra samtidigt som Kristianstad mest väljer att spela kontrollerat.

Trots många goda prestationer från er sida har det endast blivit en seger under ordinarie tid, vilket var i premiären mot Vimmerby. Varför har ni inte riktigt lyckats knyta ihop säcken trots bitvis bra spel?

-Som du säger har vi stått för bra prestationer i samtliga matcher men vi klarar inte av att spela bra hockey i sextio minuter. Våra svackor blir för djupa och då blir man straffad direkt.

Bra spel visade ni även upp senast vi möttes men där vi var mer effektiva. Vad kommer du ihåg från den matchen?

-Jag kommer ihåg att det var en ganska öppen hockey i första perioden som slutade 0-0 men kunde lika gärna stått 2-2. Sen drar vi på oss alldeles för många utvisningar i andra perioden och där avgörs matchen när vi släpper in mål i boxplay.

Sett till den, vad tror du på för typ av match nu på tisdag?

-Kan vi hålla oss till 5-5 spel och se till att göra jobbet i sextio minuter så kommer vi ge oss själva chansen.

Platsen till Hockeyallsvenskan försvann utom ert räckhåll i och med förlusten mot Kristianstad. Hur tror du att det kommer att påverka ert spel ute på isen?

-Det tror jag inte kommer påverka något alls, för har man tränat på is sedan augusti så känns det dumt att ge upp nu med en vecka kvar av säsongen. Sen vill vi avsluta snyggt och undvika sista platsen.

Du har stått alla matcher i kvalserien förutom en och har en räddningsprocent på lite över 90. Är du nöjd med din egna insats så här långt och hur mår kroppen efter häftigt matchande?

– Ja det är såklart dubbla känslor. Det är tråkigt att vi inte vunnit fler matcher men min egna insats är jag absolut nöjd över. Tycker jag spelat väldigt bra och gett oss chansen att vinna matcher. Jag har egentligen bara fortsatt bygga vidare på en riktigt bra säsong.

Vilka andra spelare i ditt gäng tycker du lyst på sistone som du tycker att vi ska kika in lite extra?

-Sett till sista matcherna så har Mäkitalo gjort några viktiga mål i slutet av matcherna. Sett till hela kvalserien så har Granberg varit riktigt bra.

Slutligen John, varför tror du att ni bryter er trend med segerlösa matcher på tisdag och vad kommer att fälla avgörandet?

Det är sista två matcherna på hemmaplan för säsongen så där vill vi avsluta på ett bra sätt. Kan vi hålla oss till 5-5 spel då har vi goda chanser att ta en seger.

// # 31 John Westermark – Piteå HC

För Brödernas/Väsby gäller det att försöka bygga vidare på den fina insats som laget gjorde mot Halmstad och sluta upp att prestera riktigt bra ishockey endast i varannan match. Seger är nog ett måste för att ha chansen kvar till seriesegern och då gäller det att spelarna hittar sitt max i denna helt avgörande matchvecka.

Eftersom det varit lite sjukdomar i laget så kommer vi att få se förstärkning i laget under tisdagskvällen. Det är centern Ludwig Laband som lånas in från Mora IK och han ska bli riktigt spännande att skåda. Han kommer att spela i tröja nummer 56. Hur laget kommer att formeras bestäms efter isvärmningen tisdag förmiddag.

Har du inte möjlighet att se tisdagens viktiga bortamatch mot Piteå på plats, så ser du den självklart på Brödernas Kungsholmen. Samling 18.00 och så börjar matchen 19.00. Vill du boka bord, kontakta [email protected] med antal personer + tid.

Vid pennan

Krister Holmgren