Tränarduon spikad!

Bois i samarbete med Hemtrevligt i Skaraborg har glädjen att berätta att det blir två riktiga Boisprofiler som kommer stå i Boisbåset kommande säsong. Två pudelkloka gamla centrar med bra hockeyöga. Det är nämligen Ronny Helander, som får förnyat förtroende som huvudtränare, och Linus Engqvist, ny som assisterande tränare, som kommer leda laget till nya framgångar säsongen 24/25. Hemsidan tog sig givetvis ett snack med båda två för att höra om deras känslor och tankar inför det hedersamma uppdraget. 

Linus Engqvist, ny tränare i Bois! Hur känns detta?!

– Det kändes otroligt spännande, det var nästan chockartat när sportgruppen ställde frågan här för någon vecka sedan. Och efter överläggning med familj och arbetsgivare så blir det ett solklart ja, detta ska bli superskoj på alla sätt och vis.

Hur pass förberedd var du på frågan?

– Inget alls ska jag erkänna, den såg jag inte komma. Jag har ju varit involverad i föreningen med styrelse och juniorverksamhet och nu i år som kommentator, men detta såg jag inte komma. Det känns väldigt hedrande och jag blev väldigt glad när jag fick frågan.

Hur gick tankarna när du fick frågan?

– Det första som kom upp var familjelivet med två små barn och sambo, hur ska man lösa det praktiska? Det är det första, finns möjligheten att ta rollen överhuvudtaget? Så jag fick ta ett par dagar och efter lite överläggningar med familj och arbetsgivare så kände alla att det var ett roligt tillfälle att hoppa på tåget. Så när allt föll på plats så var det ett solklart ja.

Har du tidigare haft någon tanke kring att det skulle vara roligt att hoppa på ett tränaruppdrag?

– Jag var ju med pandemiåret där jag var ansvarig för J20 och det var väldigt roligt. Så tanken har alltid funnits där, men så måste man respektera livet, man kan inte vara med överallt. Men visst har det legat där i bakhuvudet, att om livet tillåter det så skulle jag vilja hålla på med det.

Vad hoppas du kunna tillföra?

– En liten nytändning framför allt. All heder till det Ronny och Isgren skapat, men jag hoppas komma med en ny röst och lite nya tankar och idéer och lite ny energi. Att ställa lite andra frågor till Ronny eller sportgruppen, och dela med mig av erfarenheten jag har som spelare och ledare. Jag har fostrats av otroligt många bra ledare, som Sune och Evert Johansson, sedan Isgren, Appelgren och Staffan Lundh, så det är inga dåliga ledare man haft under sin aktiva karriär. Så jag kommer ta bitar från dom men också bidra med bitar av hur jag är som person. Det ska bli inspirerande.

Som kommentator har du suttit och analyserat matcherna under säsongen, vad är din analys över saker som kan vässas för att nå ännu längre?

– Jag tycker att det är Boisandan som vi byggde upp under Thörnqvists era, lite som Karlskoga light, att hitta sätt att vinna matcher. Att komma under skinnet på motståndarna eller på annat sätt att bryta situationen man hamnat i, att göra allt för att vinna. Sedan var vi väldigt puckskickliga i vinter, men vi var alldeles för bekväma, det måste vara mycket mer attack, att ta den mot mål i utgångsläget, sedan kan man jobba tillbaka pucken igen, men det måste blir betydligt mer attack mot mål i förstaläget.

– Vi ska bygga på det som fungerade men också hitta vägar så vi blir större hot framåt. Sedan vill jag ha med backarna mer i anfallsspelet, man blir lite för passiva, där hoppas jag att vi vågar gå offensivare med backarna så motståndarna inte vet vilka som kommer, där måste vi våga vara mer frejdiga.

Du lyfter mycket av anfallsspelet, men hur ser du på försvarsspelet?

– Det var lite samma som jag var inne på i anfallszonen, man blir för passiva. Man ligger rätt i banan, men man gav motståndarna alldeles för mycket tid, vi måste bli aggressivare under en längre tid. Vi ska inte bara jaga 2-3 sekunder, utan vi måste orka livet ur gubben man har i 7-8 sekunder, och inte bli så passiva och ställa upp i box. Visst kan man gå bort sig någon gång då, men det är ändå bättre än att bara täcka en yta, vi måste bli aggressivare. Det handlar om att framför allt backar och centrar lär sig lita på varandra, då blir det mycket enklare.

Hur mycket har ni snackat ihop er?

– Vi träffades igår, jag Ronny och sportgruppen för att börja bolla lite. Bland annat om sommarträningen och upplägget där. Lite planering av vad vi förväntar oss av varandra. Mycket av anledningen till att jag tackade ja är ju för att det finns så många fantastiska människor i föreningen just nu, styrelse, ledning, supportrar och även sportgruppen. Det är svårt att hitta större Boishjärtan är de tre. Men det var mest stora penseldrag vi målade, vi ska sätta oss och planera mer i detalj framöver, men det var ett inspirerande och bra möte.

Tidigare har Ronny gjort grovplaneringen med vad som ska tränas medan Isgren mer skött detaljplaneringen där han planerat isträningarna. Hur kommer rollfördelningen se ut där?

– Vi har inte satt oss och sagt vem som gör vad, men vi ska hjälpas åt så ingen har ensam ansvar, utan vi ska både kunna hålla i träningen men också kunna följa med vid sidan av för att få ut så mycket som möjligt, så ska hjälpas åt helt enkelt.

Hur tufft var det att ersätta Peter Isgren med 16 år i föreningen, det måste ändå vara lite vemodigt?

– Jo så är det givetvis, jag var ju med när han kom till föreningen och tog över oss under u16, och sedan har vi följts åt under nästan hela min karriär. Så det är en god vän och en bra ledare, men detta är en fråga jag fått från sportgruppen, det är de som bestämt detta. Sedan har han som du säger gjort 16 år i föreningen, och detta är ju inte slutet på hans tränarkarriär i Bois, men det kanske kan vara skönt att ta ett sabbatsår, jag hoppas att han snart kommer tillbaka så vi kan utnyttja all hans stora kunskap han besitter. Hoppas han ser det så!

Hur mycket kan du nu vara med och påverka lagbygget?

– De håller ju oss informerade, så de har berättat vad de söker och vilka de har tagit kontakt med, men vi förlitar oss helt på sportgruppen och att de får ihop ett slagkraftigt lag. Vi är informerade, men det är de som sköter detta, vi hoppas få ett slagkraftigt lag så blir detta roligt.

Du har berört det lite, men hur vill du Bois ska spela hockey?

– En fartfylld och publikvänlig hockey, att få tillbaka till Mariestadsandan. Vi ska vara jobbiga att möta, med en frejdig och rolig hockey, det ska bli roligt att se oss spela ishockey. Det ska hända lite runt matcherna, finnas lite karaktär i laget, det ska bli roligt.

När kör ni igång med sommarträningen?

– Om allt faller på plats så kör vi igång den 29/4

Har ni några spelare till dess?

– Just nu ser det lite tunt ut, men får se vad de hittar till dess, vi får se hur många vi blir, men vi startar igång med det som är på plats i alla fall.

Hur mycket ser du fram emot detta?

– Oerhört! Det ska bli skönt med lite sommar och familj, men jag kommer vara oerhört taggad i augusti, det ska bli inspirerande och roligt att jobba med detta, jag är supertaggad verkligen.

Och nu över till huvudtränaren Ronny Helander..

Klar för en tredje säsong som huvudtränare för Bois, hur är känslan?

– Det är en bra känsla, jag är taggad, det har gått en månad sedan säsongen tog slut så jag är taggad på att dra igång igen.

Denna gång med en ny röst bredvid dig i båset, hur ska det bli?

– Det ska bli kul att jobba med Linus. Samtidigt har jag jobbat med Peter i många år nu, så det blir lite vemodigt med. Men så är det i branschen, men jag måste tacka Peter för alla år, det är en bra människa med en gedigen kunskap. Sedan när Calle berättade att han ville ha en ny röst, så var det lite av en chock, men så blev det en ny röst i form av Linus och det ska bli skitkul att jobba med honom.

Ni har spelat ihop, hur var han som spelare?

– En skridskostark center med bra spelförståelse som fick spela mycket boxplay. Han har en fin karriär bakom sig. Sedan har han varit ifrån det lite, men han har ändå funnits med runt laget som styrelsemedlem och andra funktioner. Han verkar oerhört taggad, vi har pratat på telefon och med sportgruppen i ett möte. Edet blir ett nytt ansikte att jobba med som tränare, jag tror han har många idéer. Nu är vi båda rätt gröna som tränare, men det är en potential i det med, vi har många tankar och idéer med oss, det känns inspirerande.

Isgren var gammal back och hade då hand om backarna medan du som gammal center hade hand om forwards i coachningen. Nu är ni två centrar, hur löser ni detta?!

– Backarna får väl sköta sig själva, hahaha! Vi har inte bestämt detta ännu, men det löser sig på något sätt.

Linus pratade om att han gärna ville att ni skulle komma tillbaka lite till att bli Bofors light, hur ser du på det?

– Vi har pratat lite om det när vi utvärderat säsongen, att vi skulle behöva ha lite mer karaktärsspelare att bygga på, vara lite tyngre och elakare. Vi kanske var lite mer spelande i år, det vill vi fortsätta vara, men vi måste in lite mer i skiten och jobba för att bli jobbigare att möta. Har man spelare som har den karaktären kanske det blir lättare att spela så med. Sedan får vi se hur truppen formas, men det är en tanke vi har, att närma oss Mariestadsidentiteten, men vi ska fortfarande vara spelande, men också vara lite tyngre, och vara hetare på kassen.

Nu går du in på din tredje säsong som huvudtränare, börjar du bli varm i kläderna?

– Man får ha stor respekt för de som varit med många år, man lär sig av sina misstag. Vi har utvärderat saker och sett saker vi kan göra annorlunda för att bli ett bättre lag över tid. Men nu vet man mer hur det funkar, men man måste också hitta nytt för att utveckla både sig själv och laget hela tiden.

Vart hittar du inspiration? Finns det något SHL-lag du tänker att du vill att ni ska spela som?

– Jag gillar matchserien mellan Leksand-Frölunda, Leksand vågar spela på lediga blad in i mitten och inte bara hålla pucken längs med sargen. Sedan att våga vara trygg med pucken även när det är tajt. I försvarsspelet måste vi våga vara tuffare och tajtare och inte ge motståndarna tid med pucken. Sånt får man inspiration av. Jag har kollat en hel del av våra matcher från säsongen som var, både när vi spelade bra och när vi spelade sämre, för att se om det är systemfel och så där, det kul tid att hitta idéer och tankar för att förbättra oss.

Jag skulle också vilja ha din kommentar till att det numer är en sportgrupp och inte en ensam sportchef…

– Calle har gjort ett otroligt jobb och byggt bra trupper under de här åren, men nu har det tillkommit två killar med stort Boishjärta och mycket erfarenhet, det kan ge fler att bolla idéer med. Det är också ett inspirerande gäng att jobba med i vinter, det är en spännande lösning. Sedan får det inte bli för många kockar heller, utan vi har ett koncept där alla vet vad de har ansvar för för att vi ska nå framgång.

Till sist: Hur ser du på truppen så här långt?

– Jag tycker det ser lovande ut! Jag vet att sportgruppen har ett koppel med spelare på väg in också, samtidigt som de jobbar med förlängningar. Vi har en bra grund att bygga på och sedan kommer Marwin Wedemo in, en väldigt spännande ung talang, så det ser spännande ut. Det blir lite nytt, och det kan vara nyttigt.

 

Sportgruppen om tränarduon:
”Planen har hela tiden varit at bygga vidare med Ronny som huvudtränare, och när Linus namn dök upp så passade han perfekt in i den profil som vi sökt. Han har ett bra ledarskap, pondus och ett fint hockeyöga. Men inte minst har en ett stort Bois-hjärta. Vi i sportgruppen är säkra på att denna duo ska kunna leda laget hur långt som helst.”

Av Krister Holm

Till sist!
Hemtrevligt i Skaraborg har tagit fram ett perfekt erbjudande för dig som BoISare! Boka ett hemstädabonnemang och få 500kr rabatt, varav 250kr går direkt tillbaka till BoIS!*
Kontakta Hemtrevligt i Skaraborg på 073-041 99 02 alternativt [email protected] och uppge att du vill stötta BoIS med ditt städabonnemang.
* Detta gäller om du bokar ett abonnemang på minst 3 timmar varannan vecka. Gäller vid första städtillfället.