Lukas Söderlund stannar kvar i Surahammar. FOTO: ERIK KRUSE OCH SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

”Det var en ren och skär plåga…” * Surahammars skadade målkung om ångestkvalet * Nya kontraktet: ”Helheten här som är oslagbar”

När det skulle avgöras stod han skadad vid sidan av isen och led.

Hjälplös och med ångest.

– Ja, fy fan, det var en ren och skär plåga. Men helt underbart att det löste sig till slut, säger Surahammars poängforward Lukas Söderlund.

TV: SE SLUTSPELET HÄR  * HOCKEYETTAN PLAY * EXPRESSEN.SE

 

Nej, säsongen 23/24 är inget som Surahammar och dess supportrar kommer ha med på någon topplista direkt.

De brottades med ekomiska problem under grundserien och på isen knackade det så illa att Surahammar tvingades till ett påfrestande kvalspel  för att rädda kontraktet.

Och inte blev läget direkt bättre när de tvingades gå in i kvalserien utan sitt kanske vassaste vapen offensivt.

Lukas Söderlund – hela ligans målkung säsongen 21/22 med 33 fullträffar – bröt nyckelbenet i en match mot Strömsbro i början av februari.

Forwarden tvingades följa dramatiken vid sidan av. Och det var ingen rolig upplevelse.

– Nej, det var jävligt nervöst, alltså. Det är inget att rekommendera. Det var en ren och skär plåga hela kvalserien, säger han till hockeyettan.se.

”Sura Blå” redde dock ut pärsen och räddade kontraktet via en tung seger borta mot Arboga och lättanden var stor.

– Det är speciellt att spela den här typen av matcher när man kommer uppifrån och där vi har allt att förlora och alla vill slå oss. Det är många som spelar kval för första gången och det är press att spela den här typen av serie. Det är ju så få matcher så man måste stämpla in varje match och ser man till vår del så utan att presterat på topp så har vi ändå hittat vägar att vinna och det är allt som räknas. Det var faktiskt något vi pratade om innan, att det får se ut hur det vill men det är poängen som räknas, sa backveteranen Christofer Udd till hockeyettan.se då.

Lukas Söderlund, 24, är inne på samma linje.

– Ja, verkligen. Det var starkt att laget tog sig samman och löste det där, det betyder oerhört mycket för Surahammar och hockeyn i Västmanland att ha ett lag i Hockeyettan.

Så nu laddar Lukas Söderlund och Sura om. 

Med ett nytecknat ettårskontrakt jagar han revansch och drömmer om en repris på succésäsongen 21/22, då Sura charmade allt och alla och pressade Hudiksvall till en tredje match i semifinalen innan äventyret tog slut.

– Ja, du, den nivån den säsongen, den vill man ju gärna upp på igen, säger han och skrattar.

Han fortsätter:

– Visst, det finns nåt med att åka runt i fortsättningsserien och möta nya lag och nya spelare, men Allettan är något helt annat. Det är där man vill spela efter jul, det är dit man måste sikta.

Han skrev på det nya avtalet i veckan och det var egentligen aldrig något alternativ att söka något annat.

– Det fanns lite annat uppe, men det är helheten här som är oslagbar. Jag har ett bra jobb, både jag och tjejen trivs kanon i Västerås och Surahammar som klubb ligger mig verkligen varmt om hjärtat. Dessutom ska vi bli föräldrar i augusti så nej, det var liksom inte rätt läge att flytta, säger han och skrattar.

Lukas Söderlund går i höst in på säsong nummer åtta i ligan. 

Han har tidigare spelat för både Grums och Mariestad och har svarat för 165 poäng (101+64) på 195 seriematcher.

***

Surahammar – där trotjänaren Christofer Udd nu tackar för sig – har under våren bland annat också förlängt med målvakten Jonas Eneroth och värvat in två spelare från Enköping har just nu tio spelare på avtal för 24/25.

Text: PeO Larsson

15 frågor till Suras trotjänare Christofer Udd * Bäste han spelat med: ”Ett riktigt hockeygeni” * Drömvärvningen * Störste ”busen”