Viktor Kokman, Filip Halvordsson, George Diaco, Kalle Bartholdsson – nya i Västervik. FOTO: LEIF HELLERIN, HASSE PERSSON, ERIK HELLQUIST, SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

”Blev ett statement där” * Västerviks sportchef Victor Öhman i intervju: ”Ska vara ett topplag” * Truppbygget – alla nyförvärv

Det var knäpptyst i en månad efter degraderingen.

Sen smattrade Västervik in det ena tunga nyförvärvet efter det andra.

Hur är läget nu? Vad går de för kommande säsong? Och vad väntar i Hockeyettan?

Vi tar här tempen på sportchefen Victor Öhman.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM  * SILLY SEASON * KLIPP BEST OF 23/24

 

23 mars i våras föll Västerviks IK i den sista play out-matchen mot Östersund.

Adjö till HockeyAllsvenskan efter åtta raka säsonger i näst högsta serien.

Och där stod då färske sportchefen Victor Öhman, 32,  med ett blankt papper och en tom roster när alla kontrakten upplöstes.

* Funderade du någon gång på att hoppa av?

– Absolut inte. Jag hade ett avtal oavsett serie, svarar han snabbt. 

Han fortsätter: 

– Vi har ju legat illa till flera säsonger innan det här hände så tja, vi visste ju om att det kunde sluta så här. Men jag tror det kan vara bra för oss som förening att backa ett steg och bygga om med allt vad det innebär.

Ja, Victor Öhman – skåningen som kom till Västervik när de låg i Hockeyettan 15/16, direkt var med och spelade upp klubben och som totalt gjort en bra bit över 400 tävlingsmatcher i HockeyAllsvenskan – var faktiskt på isen våren 2023 när VIK åkte ned i Hockeyettan efter förlusten i play out mot Tingsryd.

Men någon vecka senare kom ju beskedet att Kristianstad tvångsnedflyttades och därmed fick Västervik behålla sin plats i näst högsta serien.

Då bytte Victor Öhman rollen som poängforward till sportchef.

– Jag hade säkert kunnat spela nåt år till, men så kom ju den där sjukdomen…

Ja, våren 2023 drabbades Öhman av diabetes.

Han berättar själv:

– Jag minns det väldigt väl. Vi var på väg upp till Ö-vik i buss och skulle möta Modo och jag var tvungen att gå på toaletten en gång i halvtimmen…och det var inga små mängder som kom ut heller. Det var brutalt. 

När han väl kom hem igen blev det ett besök och prover på sjukhuset och läkarna konstaterade att Öhman fått sjukdomen diabetes.

– Hm, det är bara försöka göra det bästa av situationen, jag kommer leva med det här resten av livet och det är ändå hanterbart. Jag tar sprutor vid varje måltid och ja, det är som det är, säger han.

* Så hade du spelat vidare om du inte fått sjukdomen tror du?

– Nja, jag vet inte riktigt. Jobbet som sportchef var på gång redan året innan och jag har alltid drömt om en sån roll, men det är klart att när jag fick beskedet så var det kanske lättare och naturligare att sluta. Det föll på plats, liksom.

***

Så, nu skriver vi maj 2024 och Victor Öhman har – efter en månad när allt stod helt still utåt – mullrat igång på allvar och dansat in flera fina nyförvärv i lagbygget för Hockeyettan 24/25.

– Hm, det tog ett tag innan allt kom igång och det är egentligen inte så konstigt. Vi stod ju och stampade med budget och massa samtal med spelare och annat. Sen var det väl kanske inte helt lätt att bara sätta igång när det varit en del hel svarta rubriker kom Västervik och vår ekonomi, erkänner han.

– Det har varit en utmaning både för mig och klubben att sälja in det här till nya spelare, men jag har fått en helt okey budget och utgår från den.

VIK och Öhman rivstartade truppbygget med att värva in Tranås succéimporter George Diaco och Kalvyn Watson och fortsatte någon dag senare med att ta in målvakten Viktor Kokman, senast i KHK och med en fin meritlista.

– Ja, det blev väl ett litet statement där och att vi visade allvar med den här satsningen. Det blev lättare att få fler att hoppa på, säger Victor Öhman.

* Vem/vilka är du mest nöjd med att ha sajnat hittills?

– Äh, det är svårt att svara på rak arm. Det får vi se senare. Men jag är i alla fall mycket nöjd med de spelare vi presenterat hittills.

* När vill du ha truppen klar?

– Det är inte så bråttom på det sättet. Vi vill ha ett så bra lag som möjligt, men det är klart att i början av augusti vill man ju ha det mesta på plats. Det kan också bli så att vi börjar med en lite mindre trupp och fyller på under säsongen, det kommer säkert blir några spelare ”lediga” från HockeyAllsvenskan i början av hösten. Men jag märker i alla fall att det finns rätt många som vill spela för Västervik.

Han tror också att Västervik kommer spela en lite annan typ av hockey i den här ligan.

– Ja, alltså de senaste säsongerna har vi ju varit ett bottenlag och kanske mest fått koncentrera oss på defensiven. Nu tror jag väl ändå att vi ska kunna spela mer offensivt och vara spelförande på ett annat sätt. Då måste jag ju ta hänsyn till detta när jag ska bygga truppen. 

* Det är tidigt, vi vet det – men vi frågar ändå. Vad går ni för 24/25?

– Vi ska vara ett topplag. Vi har satt en målsättning att ta oss till kvalserien. 

* Inte att ni ska upp direkt?

– Alla topplag vill ju upp, säger Victor Öhman och skrattar. Det är klart vi siktar högt och att vara med i kvalserien till våren.

Text: PeO Larsson 

***

Uppdaterad version fredag 24 maj:

Ny, tung värvning av Västerviks IK.

Rutinerade forwarden Christian Axelsson, 31, flyttar söderut efter att ha spenderat de sex senaste säsongerna i Nyköping.

– Christian är en riktig ledartyp som kommer att gå i bräschen för oss. Han har varit lagkapten de senaste fyra åren i Nyköping, han har rutin och vet vad som krävs på den här nivån. Axelsson har stått för en hel del poäng men det är främst en kille som kommer stå för det hårda jobb man behöver göra varje dag. Han kan spela både center och winge, det ser vi som ett väldigt stort plus, skriver klubben på Instagram.

Axelsson har spelat tolv säsonger i ligan och svarat för 246 poäng på 340 seriematcher.

Victor Öhman. FOTO: HOCKEYALLSVENSKAN

FAKTA – ALLA NYA SPELARE I VÄSTERVIK

* George Diaco, forward, Tranås

* Kalvyn Watson, forward, Tranås

* Helmer Styf, center, Modo

* Viktor Kokman, målvakt, Karlskrona

* August Hansson, back, Östersund

* Filip Halvordsson, back, Lindlöven

* Oskar Ståhl, forward, Hanviken

* Kalle Bartholdsson, back, Troja-Ljungby

* Robin Höglund, forward, Borås

* Christian Axelsson, forward, Nyköping

Silly season-special i Hockeyettan våren 2024 * Klara övergångar * Förlängningar * Häng med i senaste surret!