Domarprofilen hyllas och tackas av efter över 1000 matcher – se videon här

En legendar tackar för sig i Hockeyettan.

Morgan Claesson, 48, har dömt sin sista hockeymatch för säsongen – och kanske i karriären. 

– Det känns lite vemodigt, säger han.

Morgan Claesson, Alvesta.

Få domare är så förknippade med Hockeyettan – där han har varit ordinarie huvuddomare sedan 04-05 – som just han, ”Mojje” med alla runt och i ligan.

Men nu är det över.

Han fick beskedet förra veckan att han inte får en plats i domartruppen kommande säsong och vi hör på rösten att han inte kan dölja sin besvikelse.

– Det var tufft, det är bara att erkänna. Jag hade nog hoppats på att få en säsong till.  De tycker inte jag håller den nivån som krävs och det har varit en lite jobbig säsong, jag gick bland annat knäskadad i 15 veckor innan jul och det har tagit tid att komma tillbaka efter det. Men vad sjutton, sånt är livet och när jag får lite distans till det här kommer det säkert kännas bättre, även om det just nu känns tungt att bli petad.

Han fick själv välja sina avslutande matcher och dömde Kalmar-Tranås (i Liljas Arena i Nybro) i torsdags och Halmstad-Borås i fredags. Där avtackades han, av Hammers, till tonerna av Sven-Ingvars slagdänga ”Så många mil”.

– Det var en passande låt och titel, tyckte jag. Det var fint och värdigt. Och Kalmars fans, de få som fick vara på arenan, gav mig en stående applåd efter deras match, det kändes också fint.

Några vänner och kollegor hade också producerat en 20 minuter lång hyllningsvideo till domarprofilen från Alvesta.

– Ja, herregud, det var många fina ord från många profiler där. Det gör det lättare för stunden, man måste gå vidare, man går sönder inombords annars.

Men ändå – du har dömt i elithockey i över 20 år. Du måste ändå känna en viss stolthet.

– Jadå, jadå, det är många härliga minnen man tar med sig.

Vad kommer du sakna mest?

– Givetvis alla vännerna, alla kollegorna och människorna man mött, de har ju blivit en del av ens liv. Gemenskapen, helt enkelt.

Officiellt landade han på 696 matcher på förbundsnivå (Elitserien, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan, J20, SDHL) sedan förbundet började räkna matcher 06-07.

– Men de har ju inte fått med alla matcher i statistiken. Jag skulle tro att det är en bra bit över 1000 matcher, säger han.

Vet du när du dömde din FÖRSTA match?

– Första pojklagsmatchen borde varit runt 85/86…

Första seniormatchen då?

– Oj. Nej, men få se nu….det borde väl vara 89-90 nån gång som jag hade en A-lagsmatch första gången. Vilken? Nej, jag kommer faktiskt inte ihåg. Men det borde ha varit i typ Rydaholm, Åseda eller Lehovda eller någon ort i närheten av Alvesta.

Han fick chansen i elitserien, som linjedomare, 98-99 i några matcher och säsongen därpå fick han en ordinarie tröja. I landets högsta serie var han kvar till 04-05, då han valde att bli huvuddomare i Hockeyettan – och där har han varit kvar sedan dess (förutom en säsong som huvuddomare i Hockeyallsvenskan i mitten på 10-talet). 

Nu är alltså kärlekssagan över.

Men till hösten KAN det faktiskt bli att karriären ändå fortsätter – i division två.

– Vi får se, jag har pratat med lite folk i distriktet om det. Jag tror det kan bli ganska tomt nästa säsong om jag inte får komma ut och döma, och jag har alltid haft en liten dröm att få döma tills jag blir 50, säger han.

Text: PeO Larsson 


Fem snabba frågor till Morgan Claesson

* Bästa minnet?

– När man fick samtalet att man gått upp som linjedomare i Elitserien (nuvarande SHL). 

* Värsta minnet?

– Också ett samtal, det jag fick för cirka två veckor sedan, att jag inte får fortsätta att döma i Hockeyettan. 

* Bästa spelaren du dömt?

– Finns så många. Tomas Sandström, Malmö, Tim Thomas, AIK, Fabian Brunnström när han lirade i ettan och tvåan innan han gick till Borås, Färjestad och NHL…det var en överjävlig lirare. Sedan måste jag, på damsidan, nämna Sidney Morin HV71 som jag tycker gör det grymt bra.

* Största ”skitsnackarna” och schysstaste spelarna du dömt?

– Daniel Rydmark i Malmö visste hur man fick motståndarna ur balans…

– Juha Riihijärvi, också Malmö, är en favorit, jag har en av hans signerade matchtröjatröjor hemma.  Och Johan Davidsson (HV71) var ju alltid en gentleman.

* Bästa arenan och bästa fansen?

– Även här finns det många att välja på.  Ett fullsatt Scandinavium är ju alltid mäktigt. Kommer ihåg min första offside jag blåste där, då skakade benen kan jag lova.

Trycket som Rögles fans piskade upp var magisk, nästan lite skräckblandad förtjusning att gå ut och döma där när det vara som mest tryck. Men jag måste även här framhålla många klubbar och fans i divison ett.  Många matcher där det har varit underbar stämning och mycket folk. Lite mindre arenor som gör det lite enklare att bygga upp en bra stämning från läktarhåll. Måtte pandemin gå över, så att alla får uppleva dessa matcher i framtiden.

Citat Joel Hansson, domaransvarig Svenska Ishockeyförbundet:

”Morgan har verkligen varit en kulturbärare inom svensk ishockey på många nivåer och jag vet att han har varit med och påverkat väldigt många domares utveckling och engagemang från ungdomsnivå upp till elitnivå. Få domare har varit så engagerade under en så lång tid och alltid varit professionellt och seriös i sina förberedelser. Vi utvärderar ständigt verksamheten och utvärderar domarnas prestation och framtida behov och i den process så har dessvärre Morgan varit en av domarna som vi fått tacka av för kommande säsong”.