Glädje i BoIS efter att ha slagit ut Dalen i åttondelen. Nu är Lucas Larsson (t h) och polarna framme i kvalserien. FOTO: Marcus Vilson, Anna Engström

* Då: Stod i klacken * Nu: Nyckelspelare på isen: ”Det här är stort för mig”

Sist Mariestad var i kvalserien stod han på läktaren som ett inbitet fans och hejade på sina idoler.

Nu, 13 år senare, är han en av BoIS nyckelspelare på isen.

– För en kille som mig känns det här oerhört stort, säger Lucas Larsson.

Se Larsson avgöra kvartsfinalen mot Boden i klippet nedan.

Våren 2008 stod Andreas Appelgren i Mariestads bås och Ronny Johansson (grymma 79 poäng på 49 matcher) var en av de bärande spelarna i laget som tog sig till kvalserien och sedan upp i Hockeyallsvenskan.

Appelgren, 53, står fortfarande kvar där och har nu sällskap av Johansson, 44, som assisterande tränare.

Lucas Larsson, 27, minns.

– Ja, absolut, det var oerhört häftigt när de gick upp. Och att Appelgren och Johansson är med nu också känns ju såklart extra speciellt, säger han.

Då var han ett inbitet fans som aldrig missade en match i Mariehus Arena, en hockeytokig tonåring som levde för hockeyn och sitt BoIS.

– Jag var alltid där, jag cyklade upp till hallen på fem minuter och under säsongen var jag väl nästan oftare där än hemma, säger han och skrattar.

Men Larsson var inte bara en supporter, det fanns mycket hockey i kroppen och talangen gick hela vägen från J16, J18 och via J20 till seniorlaget i Hockeyettan, där han debuterade 2013.

Nu när han inne på sin åttonde säsong i A-laget och har spelat över 300 matcher för BoIS.

– Det är klart att det känns speciellt när man varit med hela vägen. Man brinner ju för föreningen och allt runt omkring. Bara att få komma till hallen och insupa allt är en härlig känsla, erkänner han.

Har du aldrig ens varit nära att byta klubb?

– Nej, det har inte ens funnits några andra anbud. Jag har väl varit för dålig, haha.

I BoIS är han nu en etablerad, uppskattat forward som gör sitt jobb byte efter byte. Kanske ingen som glänser, men som går till jobbet varje dag.

Men vi måste fråga…vad har hänt med BoIS? Ni är ju inte samma lag som tidigare under säsongen.

Lucas Larsson försöker förklara:

– Vi tappade ju massor av rutin och poäng inför säsongen och byggde på med mest egna, unga spelare och det är väl bara att konstatera att det tar tid att bygga nytt. 

– Men vi har, även när vi var svaga i perioder i höstas, haft tålamod och försökt vara konsekventa i vårt spel och det är väl det som börjar ge resultat nu. I serien var vi lite ojämna och ”hittade på för mycket” men nu har systemet satt sig och vi spelar som ett lag, för varandra utan något övermod. Det är okey att slå en icing ibland, man behöver inte dra sin spelare varje gång och leta snygga mål. Det handlar ju om vad det står på tavlan. 

Det låter lite tråkigt.

– Kanske det, men det är effektivt i alla fall. Det är ju därför vi står här nu.

Här är alltså kvalserien – och Lucas Larsson och BoIS går in i det med huvudet högt.

– Många tycker säkert att vi är det sämsta laget och det får de gärna tycka, det är väl ingen som trott på oss någon gång. Men vi i gruppen vet vad vi kan och det här ska bli så jäkla skoj. 

FOTNOT: Mariestad var I fjol en match från kvalserien. De hade 1-1 i play off 3 mot Tranås och kunde avgöra hemma när säsongen stängdes ned. 

TISDAG 18.00: SE NYBRO-MARIESTAD HÄR!

 

Superskrällen ett faktum – Mariestad slog ut Boden: ”Otroligt stort”