Inför gratismatchen: Väsby vs Wings – ”Ni kommer få se ett Väsby som kommer köra med ett högt tempo och vara riktigt sugna på att göra många mål”

Hälften av derbyveckan har passerat och i halvtid leder Väsby med 1-0. Vallentuna besegrades i onsdags i en tuff match med 5-2 och nu väntar alltså Wings HC, Arlanda i slaget om Norrort.

Onsdagens match var kampfylld och jämn, precis som ett derby ska vara och jag kan inte tro att lördagens match mot Wings kommer att bli annorlunda. Gästerna kommer till matchen med säkerligen något stukade självförtroenden. Det eftersom laget efter fyra raka segrar i inledningen av serien nu åkt på tre raka förluster. Först förlorade de bortamatcherna mot Vallentuna och Nyköping och nu senast i onsdags förlorade de hemma mot Strömsbro vilket gör att laget har hamnat mitt i det koppel av gäng (hela fem lag) på elva poäng som alla kämpar om en plats till Allettan.

Det är alltid speciellt att möta sina geografiskt närmaste klubbar och tittar man på Wings laguppställningen så förstår man utifrån den, att matchen på lördag blir ännu lite mer speciell. Det med tanke på att det finns hela tre spelare hos gästerna som alla nyligen spelat med Väsby Hockey. Jag talar då om målvakten Isak Johansson samt forwardsduon Pontus Karlsson och Gustav Eurenius. Jag tror att de kommer att vara lite extra taggade och vi vet ju alla vilken hög kapacitet de håller i sina bästa stunder.

Wings spelar ett spel med hög fart där de är duktiga på att sätta igång spelet och komma samlade i offensiven. Något annat som karaktäriserat laget hitintills är att man varit väldigt duktiga på att ta tillvara på sina målchanser där de ligger i toppen av den statistiken med en målutdelning per skott på mål på 13,42%. Det kan jämföras med Väsbys statistik som ligger på 9,3%, trea i serien i den statistiken för övrigt.

Väsby och Wings har mötts många gånger under årens lopp där Väsby i modern tid vunnit flest matcher. Men faktum är att man nu faktiskt har revansch att utfordra på Märstagänget. Det eftersom Väsby förlorade senast lagen möttes i Renew Arena under fjolårssäsongen då Wings tog bra betalt på sina målchanser och avgjorde sent och vann med uddamålet 4-3. Viktigt nu inför lördagen är att vara med från start, sätta tonen på matchen och helt enkelt ta befälet över händelserna.

Att ta befäl har även Väsbys målvakt Linus Ryttar gjort i inledningen av seriespelet. Han är en stor orsak till att Väsby endast har släppt in tolv i sina sju segermatcher. Jag har tagit pulsen på Linus inför det heta derbyt och hans tankar inför det låter enligt följande.

Hej Linus! Derbyveckan startade ypperligt för oss när vi vann borta mot Vallentuna med 5-2. Vad är din känsla över hur matchen gestaltade sig?

-Tycker vi börjar bra men ger Vallentuna chansen att komma in i matchen då vi blir lite passiva i defensiven. Sen tycker jag man ser i andra och tredje att Vallentuna inte hänger med i vårt tempo som gör att vi kan trycka på mer och sedan ta 3 poäng.

Det blir alltid tuffa matcher i Vallentuna och så även i onsdags. Hur kände du som målvakt i slutet av matchen när Vallentuna ändå tog sig fram till en del bra lägen?

-Tycker det var lugnt för vi var väldigt trygga med hur vi spelade i försvaret sista minuterna.

Du och hela Väsby har ju gjort en strålande inledning på säsongen och är obesegrade sju matcher in i seriespelet. Vad tycker du framför allt ligger bakom det i vårt spel?

-Tycker vår offensiv har visat vägen samt vårt PP/BP. Vi har den individuella skickligheten som kan avgöra matcher och det tycker jag man har sett såhär långt.

Du är tillbaka i Vilda Väsby tröjan efter en säsong i Hockeyallsvenskan med Västerås. Hur känns det att vara tillbaka i Väsby igen?

-Det känns jättebra att vara tillbaka. Kommer bli en riktigt rolig säsong.

Hur tycker du att dina två säsonger i Hockeyallsvenskan har utvecklat dig som målvakt och vad säger du om din egen säsongsstart?

-Tycker att jag har blivit mer tryggare i mitt spel samt har jag fått jobba mycket med det mentala som jag har mycket nytta av i många situationer. Tycker starten har varit helt okej. Kul att få spela mycket matcher och vara med på denna resa.

På lördag vankas det gratismatch och ännu ett derby när Wings kommer på besök. Vad är dina tankar inför den matchen?

-Kommer bli kul, ett lag som kommer vara extremt laddade för matchen så det gäller för vår del att vara närvarande när pucken släpps och följa vår gameplan så kommer det gå vägen.

Slutligen Linus, till de som ännu tvekar på om de ska tillbringa en lördagskväll i Renew Arena. Varför tycker du att de ska komma ned och se detta stekheta derby?

-För att ni kommer få se ett Väsby som kommer köra med ett högt tempo och vara riktigt sugna på att göra många mål.

// # 1 – Linus Ryttar

Matchen på lördag klockan 18 är avslutningen på en Föreningsdag mellan Väsby och Wings. Under dagen kommer man kunna delta i en massa roliga aktiviteter och se en rad spännande matcher. Den festen vill ni inte vara utan och tack vare samarbetspartners till Väsby Hockey så bjuds alla på gratis inträde.

Varmt välkomna!

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Mikael Einarsson