Succékvällen i Skellefteå

Det blev en klang- och jubelföreställning av sällan skådat slag när SK Lejon spelade den så länge uppskrivna hemmamatchen mot Kiruna under onsdagskvällen. Ett långt koppel av företag betalade inträdet för de 3510 åskådarna som tagit sig till Skellefteå Kraft Arena för att beskåda matchen och Jimmie Ericssons comeback. Ericsson gjorde ingen besviken när han stod för både mål och assist i en match som Lejon vann komfortabelt med 4-1. Lejons sportchef Tobias Carlsson ser tillbaka på gårdagen som en stor succé.

– Efter ungefär en månads planering av evenemanget, företagskontakter och hårt jobb kan man egentligen bara summera matchen som en stor succé, inte bara hockeymässigt.

Inför matchen hade Lejon ett publiksnitt på under 100 åskådare. Nu lyckades man locka lika många till arenan som under Skellefteå AIKs match mot Mora för ett par veckor sedan. Carlsson hoppas att publiken vill återvända till Lejons kommande hemmamatcher.

– Jag hoppas att alla på plats fick en bra upplevelse och faktiskt såg att man kan se på bra hockey även i Hockeyettan. Självklart bidrog Jimmies närvaro till både publiksiffran och till lagets prestation. Jag tycker vi uppträder med ett helt annat självförtroende än tidigare vilket är en effekt av publiken på plats och att vi fått in Jimmie i laget.

Carlsson ser på Jimmie Ericssons fortsättning i Lejon med försiktig optimism.

– Det viktigaste är hans hälsa. Steg ett är nu att se hur kroppen mår efter matchen men visst finns förhoppningar om fler matcher. Samtidigt vet vi ju förutsättningarna med hans tillsvidarekontrakt, men om kroppen håller och inget hänt med hans kontrakt innan helgen hoppas jag han är med till Boden på söndag.

En annan som nog gärna ser att Ericsson spelar fler matcher i Lejontröjan är tränaren Jens Brändström. Trots den stora uppståndelsen kring matchen menar Brändström att laget hanterade situationen bra.

– Jag var lite fundersam innan om det skulle bli en kanon- eller plattmatch. Risken i dessa typer av matcher kan vara att man gasar utan speciellt mycket tanke. Men större delen av match sliter vi stenhårt, följer vårt grundspel och gör det vi har pratat om inför matchen.

Atmosfären i arenan kombinerat med Ericssons närvaro tyckte Brändström lyfte hela laget till ytterligare nivåer.

– Kombinationen av mycket folk på läktaren och uppståndelsen kring Jimmie bidrar absolut till vår prestation. Sedan har vi ett ungt lag, och detta blir en försmak av vad hårt jobb kan åstadkomma. Många tänker nog att detta är en upplevelse man vill ha varje match, varje kväll. Då kan det bli ett fint incitament till framtida hårt arbete.

Huruvida Ericsson skulle vara sitt gamla jag eller inte fick publiken svar på relativt omgående när han i spel i powerplay parkerade framför Kirunas målvakt.

– Vi har haft struligt med powerplay under säsongen med att både komma till avslut och vinna kamper framför mål. Efter att ha resonerat med Jimmie kände han att det är framför motståndarnas mål han känner sig bekväm och hemma, plus att vi har en del andra puckskickliga spelare som kan sköta den andra biten, avslutar Brändström.

 

Matchfakta:

09:31 1-0 Jimmie Ericsson (Theo Bergström, Marcus Jernberg)

27:13 2-0 Marcus Jernberg (Jimmie Ericsson, Nils Gustafsson)

35:32 3-0 Filiph Laine (Casper Sjödin)

40:34 4-0 Theo Bergström (Elias Hult, Filiph Laine) PP1

53:24 4-1 Antonio Norberg (Andreas Kero, Martin Jonsson)

 

Publik: 3510

 

 

//Marcus Malmsten