Andreas Appelgren, det finns bitar som var riktigt bra mot Skövde

I onsdags var det första träningsmatchen för säsongen där Skövde besegrades på bortaplan. Imorgon är det dags för andra träningsmatchen och denna gång i Mariehus Arena då HC Dalen kommer på besök. Hemsidan har pratat med Andreas Appelgren för att höra hans tankar om Skövdematchen och inför morgondagens match.

Vad säger du om matchen mot Skövde?

Jag tycker det fanns bitar som var bra, det fanns till och med bitar som var riktigt bra. Powerplay och boxplay spelade vi jättebra i. Vi tränar på olika delmoment på träningarna som vi vill överföra i matcher. De grejer som vi har pratat om tycker jag vi försöker göra och när vi är på rätt positioner såg det riktigt bra ut. Sedan tappade vi puck på lite ställen på banan där man inte vill och det blev lite långa byten ibland och då tappade vi lite konceptet i det spel vi vill spela. Då ser det ganska virrigt ut men det var första matchen och det ser ju ut så då. Jag tycker killarna försökte spela så som vi har pratat om.

Det gäller att slipa vidare på det spelet alltså?

Ja så är det. Det är ett nötande och det kan ibland ta en hel säsong att sätta saker, ibland flera säsonger. Man får jobba med tålamod och med bit för bit och bygga vidare på saker och ting.

Hur är det att möta Skövde i första träningsmatchen? Man kände av lite derbykänslor tyckte jag.

Ja det tycker jag och jag tycker kanske att det kändes som det betydde mer för dem än för oss. Vi var ganska inställda på att träna på de saker som vi tränat på träningarna även i matchsituation. Vi satte mer fokus på det än på motståndarna medans de kanske hade mycket fokus på oss. Det blev en bra match, som en seriematch, tufft och rätt så fränt spel. De kom körande ganska hårt så det blev ett bra test för oss.

I tredje perioden kändes det som att ni bara försökte stänga ner matchen. Har jag rätt?

Ja det stämmer. Vi pratade om det innan att vi redan nu ska ta vara på alla tillfällen som kommer att träna på viktiga situationer i matcherna. Här hade vi en tvåmålsledning och vi sa att vi tar inga risker, vi behöver inte gå för fler mål utan vi ska se till att spela av matchen. Spara energi och ligga på rätt sida, ja helt enkelt som man måste göra i en serie om man ska gå långt när det blir tätt med matcher. Det tycker jag killarna gjorde riktigt riktigt bra.

Nu väntar ny match imorgon mot Dalen. Vad vet du om dem?

Egentligen ingenting. Jag har förstått att det är ett ganska bra lag så det ska bli en bra värdemätare. Det ska bli kul att komma ut på hemmaplan, att komma in i arenan här och vi hoppas att det kommer lite folk som stöttar oss redan nu. Det blir bättre drag i grejerna om det är folk på läktarna också. Jag ser fram emot matchen.

Jag återkommer till Skövdematchen nu när du nämner publiken och stödet. I Skövde hade ni ett grymt stöd från läktaren.

Ja verkligen! Det som var så bra med den matchen var att det blev som en tävlingsmatch. Det var nyttigt att se spelarna i de situationerna. Vi var på väg att avgöra matchen och göra både tre och fyra noll men gjorde inte det. Släpper in ett mål istället och då är vi illa ute i 5-6 minuter. Hade det varit en seriematch så hade vi tagit en timeout och styrt upp det. Nu ville jag se hur spelarna klarar av den här situationen, hanterar de att reda ut det här själva? Jag sa till Ronny att blir det mål så tar jag på mig det, jag vill se hur de fixar det här. De trasslade sig ur den situationen och tog över sista minuterna av andra igen. Det var starkt, det är sådana små grejer som man plockar ut som är positiva. De kommer vi ha nytta av.

Är det några speciella detaljer du vill se i spelet imorgon?

Inför Skövdematchen så hade vi egentligen inte tränat så mycket försvarsspel utan vi hade mer tränat spel med puck. Nu har vi nött lite försvarsspel träningarna efter. Det är kanske lite det jag skulle vilja se. När ska vi gå ut och sätta press och försöka erövra pucken snabbt. Vi kommer ha två försvarsspel vi kommer att skifta mellan och det är alltid svårt i det skiftet att få alla fem att veta när man skiftar. Sådana saker kommer jag att titta lite på. Det kommer man kanske inte att se så mycket av hos gemene man på läktaren men vi kommer att titta mycket på de detaljerna.

Vill du avslöja något kring laget imorgon?

Isak kommer att stå i mål och det kommer att vara ett par juniorer som kommer upp och luftas. Vi har några killar borta. Det blir inga större förändringar mot matchen senast utan de som är borta ersätts med juniorer rakt in.

av Susanna Johansson