Forna rivalerna samverkar

Sedan urminnes tider har det utkämpats hårda bataljer på isen mellan Överkalix IF och Kalix Hockey. Dessa legendariska kamper har utspelats både i Skogshallen och i Fururinken (nuvarande PART Arena). De som var med kan minnas matcherna från 1980-talet och längre tillbaka med ett leende på läpparna. Leif ”Lelle” Johansson (ordförande i Överkalix IF) skrattar lätt och säger –”Det var tider det, då var det mycket svallande känslor både på isen och på läktaren, motståndare i Skogshallen fick verkligen kriga för varje centimeter – dom fick absolut ingenting gratis”. Han fortsätter –”Vi skall heller inte glömma att våra blå hockeykrigare som åkte till Fururinken för att hämta hem segrar hade den allra största respekten för Kalixkillarna som heller inte vek ned sig.”

I modern tid har Kalix Hockey etablerat sig som en toppklubb i hockeyettan och utvecklat storspelare som Christoffer Rifalk, Felix Olsson och Johan Pettersson. Vi skall då notera oss att Felix är bördig från Överkalix som är ett ”hockeymecka”. Många duktiga hockeyspelare är fostrade där har i seniorålder tagit steget över till Kalix Hockey som legat i en högre division. För att inte glömma motsatt där många spelare från Kalix har fortsatt sin karriär i Överkalix IF. Några som kan nämnas är Emil Sikström som spelade massor av år i hockeyettan och nu öser in poäng i Överkalix. John Hansson är ett annat exempel som startade karriären Kalix och via en session i Överkalix krigade han sig tillbaka till hockeyettan och är nu en etablerad hockeyettanspelare.

Ordförande i Kalix Hockey Stig Öhlund berättar –”Hockeyn i östra Norrbotten har genomgått stora förändringar de senare årtiondena. Föreningarna i regionen behöver nu samverka för att ta hand om och utveckla ungdomar till framtida hockeyspelare, eller kanske framför allt – fina människor. I ett allt mer stillasittande samhälle där vi ser att behovet för organiserad spontanidrott är stort står hockeyn starkt. Detta då hockey inte bara är hockey, utan rätt och slätt en multiidrott där kamratskap, respekt, rörelse och koordination är grundpelare. Samhället behöver detta!”.

”Lelle” flikar in –”Överkalix IF instämmer till fullo. Vi har under lång tid tillsammans med Kalix Hockey försökt ta hand om spelare som inte fullt ut vill eller kan sikta mot en hockeykarriär i hockeyettan/allsvenskan. Samverkan mellan våra föreningar är nödvändig för hockeyn i Norrbotten där vi under årens lopp har närmat oss varandra än mer och nu pratar direkt om hur vi nu kan hjälpa även våra hockeyungdomar. Vi minns Kalix Hockey försök att rädda Asplöven från sin undergång, och det var väldigt tråkigt att det inte fanns tillräckliga drivkrafter i Haparanda att hålla föreningen kvar. Vi tycker att Kalix Hockey med sina bra grundvärderingar som passar väl med våra, driver hockeyns utveckling i Norrbotten och det är naturligt för oss att vi jobbar tillsammans. ”

För hockeyintresserade låter detta helt fantastiskt, att två föreningar som under lång tid varit hårda rivaler på isen nu kan fånga upp spelare i alla åldrar och i olika utvecklingsfaser. Allt detta för att kunna behålla dessa barn/ungdomar inom idrotten. Detta kunde vi nu se under Sommarlovshockeyn i Kalix där de blå Överkalixspelarna var representerade. Bra jobbat Kalix Hockey och Överkalix IF – helt rätt väg att gå!