Mattias Larsson ny ungdomsansvarig

Nu är det klart med att Mattias Larsson blir ny ungdomsansvarig i föreningen. Hemsidan har pratat lite med Mattias.

Nu är det klart att du blir ny ungdomsansvarig. Förra säsongen var du med och hjälpa Johan Frealdsson som då var ungdomsansvarig.

Ja Johan var ansvarig och jag var lite hjälpreda och backup. Vi jobbade lite ihop.

Så detta är inget nytt för dig med andra ord?

Nej det är det inte. Att det drog ut på tiden lite innan jag tackade ja beror på att jag håller på att bygga hus och det tar lite tid. Annars känns det ganska naturligt att jag fortsätter då jag varit med i en del saker redan såsom Fallbys Värderingsresa (en utbildning i ledet mot Den Moderna Föreningen red.amn.) och en del annat. Det kan vara bra att jag kör något år till i alla fall så att vi får fortsätta det vi har påbörjat med de bitarna.

Jag tänkte att du kunde beskriva vem du är lite kort så att de som inte vet vem du är får en bild av dig.

Jag är född och uppväxt i Mariestad, 47 år, 2 barn varav min ena son spelar hockey i U16. Den äldre sonen har slutat med hockey sedan ett par år tillbaks. Jag har varit ifrån staden till och från, var i Göteborg en sväng och i Oslo men är nu hemma i Mariestad igen. Jag har varit involverad i hockeyn i hela mitt liv både som spelare och ledare på olika nivåer. Så jag har hyfsad bred erfarenhet.

Vad känner du kommer bli din första uppgift nu som ungdomsansvarig? Är det att fortsätta de här sakerna du nämnt så som Fallbys Värderingsresa till exempel?

Där är vi en grupp och där blir det att vi försöker jobba vidare i den gruppen med de bitarna. Det är klart att det måste vi fullfölja. Sedan ser jag det som viktigt att vi i U15-U16 inte hamnar i det läget vi hade förra säsongen då det var lite saker som hände där, den biten är viktig för oss. Nu blir det eventuellt en ny tjej där i år igen. Ledarna där är medvetna om det också så det ska inte bli något bekymmer. Det är även det med ledarbiten, vi ska ha ledarträff där vi bland annat vill få fram att det är viktigt att ledarna går sina utbildningar och kommer på våra ledarträffar. Att vi får rätt utbildning på ledarna och att vi hjälper dem så gott vi kan.

Är det mycket stöttning till ledarna som ingår i en ungdomsansvarigs uppgift?

U-ansvaret bygger precis som du säger på att stötta ledare och ge dem de bästa förutsättningarna för att göra ett bra jobb. Jag vet vilken tid det kan ta och hur mycket energi det går åt för dem så man måste underlätta så mycket som möjligt för dem. Det är allt runt omkring också, vi har materialare och en materialgrupp som också behöver bra förutsättningar. Sedan är det föräldradelen, lite med förbundet, seriespel, domare och sådana saker som tillkommer. Man måste synka och försöka få allting att rulla så bekymmersfritt som det går.

Lite övergripande på de flesta bitar alltså?

Ja så är det, man är lite spindeln i nätet. Man är även ett led upp mot styrelse, sportgrupp och klubbledning. Det är viktigt att man jobbar åt samma håll och att vi har informationen fram och tillbaka. Det kan nog ha varit lite si och så med det förr men det har blivit mycket bra de sista åren tycker jag.

Hur ser det ut med ledare och materialare, finns det tillräckligt i alla ungdomslagen?

Vi tittade lite på det i våras och det ser bra ut. Vi tillsatte Johan Lindh, Markus Pesonen, Carl Davidsson och Fredrik Lundin i U16. De har materialare vad jag vet. Jag pratade med dem här om dagen och de är tre stycken. I Team 06 fortsätter Stefan Gustafsson och Per Carlström med flera, i -07 fortsätter Nils Fjellman och några till. Även längre ner finns det ledare, jag har inget annat hört.

Vad ser du för styrkor i föreningens ungdomsverksamhet?

Det har blivit lite mer struktur. Det började väl med Viktor Måbäck som var anställd och sedan tog Johan Frealdsson över och fortsatte arbetet och nu tar jag över. Att vi har ett par namn som jobbar lite övergripande, att man har en dialog med styrelse och klubbledning. Alla vet vad som händer och sker. Informationen kommer från rätt håll och på rätt sätt. Kommunikationen är jätteviktig i hela ledet. Den tycker jag har blivit bättre men den kan givetvis bli ändå bättre.

Då tackar jag för pratstunden!

Tack!

av Susanna Johansson