ons 19 feb Slut
Hockeylag VHC 3
Hockeylag ORN 6
tor 20 feb 19:00
Hockeylag LEJ -
Hockeylag KAL -

Ett samtal med A-pojks nya huvudtränare Johan Lindh

Hemsidan har pratat med A-pojks nya huvudtränare Johan Lindh, som nu vänder hem efter en sejour i Tibro.

Nu har du tagit över som huvudtränare för A-pojk inför denna säsongen men du var med lite som ledare för TKH -10 förra säsongen.

Ja jag har en grabb i hockeyskolan Team 10 där jag var med förra säsongen. Jag räknade ut att detta blir mitt åttonde eller nionde A-pojksgäng jag tar. Nu är jag tillbaks från en tvåårig sejour i Tibro.

Har du haft A-pojk hela tiden när du varit tränare här i föreningen?

Jag var uppe i juniorerna en sväng tidigare men den senaste tiden har det varit mycket A-pojk.

Hur gick tankarna innan du hoppade på detta? Var det ett lätt beslut att ta?

Johan Frealdsson och Mattias Larsson bearbetade mig ganska så hårt i 2-3 månader. Det drog ut lite på tiden då vi hade lite tråkigheter inom familjen som gjorde att vi la det lite på is. När det blev klart att jag skulle köra någonting så är det A-pojk som passar in bäst i familjelivet med lite senare träningar. Då hinner man hjälpa till hemma efter jobbet. Samtidigt så är det en fantastisk rolig ålder att arbeta med. Utveckling är det jag tycker är roligast i hockeyn.

Du har några tränare som hjälper dig också. Ni är en stab på 4 stycken eller? (ass.tränare Fredrik Lundin, Carl Davidsson, Markus Pesonen red. anm)

Vi är egentligen fem stycken då William Stävenborg är med, han ska ha hand om målvakterna. Sedan kommer det eventuellt att tillkomma någon eller några till som kommer att hålla i lite specialdelar. Utan att säga för mycket innan allt är 100% klart.

När man är A-pojk, vad är målet att man ska utveckla inom sitt hockeyspel då?

Vi har som målsättning i hela föreningen att ligga så högt upp som möjligt med våra juniorlag vilket gör att A-pojk blir en stor förberedelse inför junioråren. Steget ifrån de U16 serier som vi har här omkring upp till J18 Elit är otroligt stort. Det gör att det är en stor utmaning. Jag vet att genom åren så har det funnits ganska många som har haft potentialen att kunna ta steget men man behöver ha många bitar. Man behöver kolla upp så allting sitter med skridskoåkning, skridskoteknik, klubbteknik och börja växla in med speltekniska moment.

I A-pojk har ni ju två lag så det börjar bli en ålder där det spetsar till sig.

Ja man pratar om att man har ett A1- lag där de bästa ungdomarna ska spela. Sedan är alltid det en sanning med modifikation. Mycket i A-pojk kan handla om att man ser att någon brinner mycket mer än någon som har talang men inte tränar och ligger i lika hårt. Men helt klart börjar det spetsa till sig samtidigt som det är en fantastiskt rolig ålder. Just att det spetsar till sig kan bli jobbigt för spelarna och det kan bli jobbigt även för föräldrar i och med att det blir något helt nytt. Samtidigt så slår vi inte undan fötterna på någon utan det handlar om att ta hand om alla. Är man inte där i utvecklingen just nu så vet man inte vad som händer om ett par månader så det är väldigt flytande.

Viktigt att förklara för spelarna och ibland även för föräldrar varför de får spela i A1 eller A2 kanske?

Ja absolut! Det är den frustrationen som kan komma men jag har ju varit med ett tag så jag vet vad som kommer. Sedan är det viktigt att vi inte får ha några spelare som mår dåligt utan alla ska tycka att det är riktigt kul att spela. Vi har ett J18:2 vi ska bemanna upp också, vi måste vara rädda om alla. Sedan kommer naturliga avhopp alltid komma i och med gymnasiet och vilka skolval man gör och andra intressen och så.

Det är väl i precis den här åldern som andra intressen kan ta över?

Ja så är det. Men samtidigt så ska man kunna tycka väldigt mycket om hockey även om man väljer att sluta. Jag vet ju flera av de killar jag har haft tidigare som fortsätter som domare och jag har försökt få med några som ledare. William Stävenborg som är med nu, honom har jag haft som spelare och vi har Albin Larsson som är domaransvarig i klubben, honom har jag också haft som spelare. Vi har en materialare i a-laget i Pontus Olsson tex.

Vad är din tränarfilosofi?

Det är viktigt att alla gör sitt yttersta. Att man skapar förutsättningar för att de ska lyckas och även att utvecklas. Att de ska få igång det här egna drivet för det är det som tar dem ett steg längre. Det gäller att hänga i hela vägen, att få med alla på tåget och då gäller det att vara öppen och lyhörd så att spelarna vet att de alltid kan komma och prata och fråga saker.

Nu får ni in en tjej (Ellen Lundin red.anm.) i truppen.

Ja hon kommer från Töreboda och ska vara med och träna men hon ska spela i Trollhättans damlag. När fotbollen tar helt slut så kommer hon vara 100% och träna med oss men spela matcher i Trollhättan.

Har du haft med tjejer förut i dina grupper?

Ja jag har haft det förut så det är inga konstigheter. Det jag kan tycka och känna ibland är att tjejer i den här åldern ofta är mer drivna än killar. Jag tycker det är bra att de tränar med killar och spelar med killar så långt som möjligt. Se på Linn Peterson, hon tränade med killar ända fram till gymnasiet. Jag tror det gynnar jättemycket. Det är det rådet jag ger tjejer. Visst ska de få ha specifika tjejträningar för att hålla samhörighet och alltihop men spela så mycket ihop med killar som möjligt och så länge som möjligt. Jag tror det Ellen ska göra, träna med oss och spela med Trollhättan, kommer bli alldeles ypperligt för hennes utveckling.

Då tackar jag för att du tog dig tiden att prata lite med mig!

Tack själv!

av Susanna Johansson