Forsberg: Inget lag är borta från Allettanspel

Under ATG Hockeyettans sista upptaktsträff för ATG Hockeyettan Södra så var tränarna eniga om att det här är en serie med hög lägstanivå.

När tränarna fick tippa seriesegraren för ATG Hockeyettan Södra så nämndes Vikings, Vimmerby och Troja/Ljungby som var det lag som knep flest tippningar. Men något alla tränare var överens om så är det den höga kvalitén som de anser att ATG Hockeyettan Södra har.

– Det är klart att någonstans i periferin så är ju slutmålet att vara nummer ett, och vinna, men vägen dit är lång. Vi ska kvalificera oss till Allettan först och främst och som de andra tränarna har varit inne på så är det en väldigt tuff serie vi spelar i. Inget lag är borta från Allettanspel, säger Troja/Ljungbys tränare Roger Forsberg.

Även Kalmars tränare Andreas Holfeldt ser kvalitén i den här serien.

– Jag tror, utan att veta exakt om de andra serierna, att topplagen är rätt så jämna över alla serier. Däremot så tror jag botten i Södra är betydligt bättre än vad de är i de andra tre serierna, menar Holfeldt.

Mörrums nya tränare, Thomas Engman som senast tränade Strömsbro, ser det som en stor utmaning att komma ner och coacha ett lag i ATG Hockeyettan Södra.

– Snacket under de år jag har hållit på med hockey är att den södra serien är den absolut bästa Hockeyettan serien, redan för många år sedan och även nu, säger Engman.

Men favoritskapet landade ändå på ett lag, Troja/Ljungby, något som Forsberg ser som inspirerande, även om han anser att det kan baseras på gamla meriter.

– Kul att andra klubbar och tränare tror på oss. Sedan är det inte obekant att det alltid varit en stor tro på Troja när de varit i division 1, och i Allsvenskan. Det finns mycket historik i klubben, menar Forsberg.

Stor värvning
Och det är fina värvningar lagen i Söder har gjort. Troja/Ljungby har sedan några dagar sedan nyförvärvet Hampus Gustafsson i truppen som nu skrivit på för spel i grundserien. Gustafsson som tidigare spelat närmare hundra AHL-matcher när han tillhörde Washington.

– Det är punkt A att få in en spelare som är van att spela på en väldigt hög nivå. Sedan kommer han in i laget häromdagen så vi får se vad vi kan få ut av Hampus, men vi är beredda att göra vad vi kan för att få ut det bästa av honom, och han är lika på spåret. Han vill göra det bästa för att hjälpa Troja så bra som möjligt den här grundserien som han skrivit på. Vi får se vart det landar, men att vi kommer ha stor nytta att Hampus Gustafsson råder det ingen tvivel om, säger Troja/Ljungbys tränare Roger Forsberg.

Fler lag har värvat nya för säsongen, i Hanhals exempelvis är nästintill hela laget nytt.

– Det är några, fyra, fem stycken som var med och spelade förra året. Jag tycker ändå att vi har en väldigt stark backsida och sen har vi en del intressanta nya forwards. Så har vi valt spelare som jag känt tidigare som kört fast i andra klubbar som är sugna på en nytändning, så vi hoppas att de ska lyfta lite, säger Hanhals tränare Jan Ericson.

Ett lag som däremot gått strömmen och behåller stor del av sin trupp från tidigare säsongen är Hammers, men några fåtal nyförvärv har de som kommer göra laget gott enligt tränaren.

– Jag tror vi har två fantastiskt bra målvakter, fått in lite mer spets i offensiva kvaliteter. Så kan vi bygga vidare på det här så ska vi vara ett lag att räkna med, säger Hammers tränare Fredrik Johansson.

Nykomlingarna
Det stod klart så sent som i augusti att Karlskrona blir nedflyttade från HockeyAllsvenskan, något som resulterat i många sena avhopp. En situation som den rutinerade tränaren Mats Lusth tidigare inte varit med om.

– Vi har väl haft två kedjor och sedan fyllt upp med juniorer, och det gör vi fortfarande, säger Mats Lusth.

Skämtsamt säger Lusth att han själv till och med varit på väg att knyta på sig skridskorna under försäsongen. Men viktiga spelare har de kvar som skapar någon slags trygghet.

Att Karlskrona nu spelar i ATG Hockeyettan Södra har Lusth respekt för. Han håller med de andra tränarna om att de befinner sig i den tuffaste serien och det väntas en hård väg att gå mot Allettan, men som även kommer bestå av många spännande derbyn.

– Jag säger som alla andra att hoppas den här Coronan försvinner snabbt, men det ser ju inte så ut tyvärr, för det är publikmatcher nästan hela tiden, menar tränaren

Under upptaktsträffen fick inte Karlskrona en enda tippning att ta hem seriesegern. Något moderatorn Roger Bengtsson noterade och förde en diskussion kring med Lusth.

– Det är vi förberedda på, att vi kommer vara det lag som alla vill slå. Men jag tror vi inte är ensamma där, jag tror Troja också kommer var ett lag som alla vill slå, också Vimmerby, avrundar Karlskronas tränare Mats Lusth.

Redaktör Maria Bergström
Foto Marcus Palmgren (BLT)