Odelius leder J20

Det blir en ny tränaruppsättning för J20 säsongen som kommer. Kompisarna Carl Odelius, Rasmus Jonsson och Johan Lööf har spelat hockey tillsammans tidigare och nu återförenas dom som ansvariga för de äldsta juniorerna. Hemsidan ringde upp tilltänkte huvudtränaren, Carl Odelius.

Förra säsongen var du assisterande i J18, nu tar du klivet upp och blir huvudtränare för J20. Är det början på en tränarkarriär vi ser?

Jag fick blodad tand förra säsongen måste jag säga och det ska bli kul att prova på detta och se vart det tar vägen. Det blir ett snäpp uppåt med lite mer färdigutbildade spelare och lite tuffare och närmare målet att bli seniorspelare. Sedan om det blir en framtida karriär… Man får se, det beror på annat i livet också, men jag brinner för hockeyn. Sedan får man se om man vill träna juniorer eller träna seniorer, nu får man känna på det lite och se hur det känns. Sedan blir det en bra kombination med Johan Lööf och Rasmus Jonsson som assisterande också.

Ni känner varandra rätt väl…

Ja vi är goda vänner så det var kul att det kunde bli så. Sedan tror jag det är bra med lite nya ansikten och röster och även att vi är lite yngre med modernare tänk.

Du känner dom ju väldigt väl, men för många av läsarna är det lite oskrivna kort. Kan du inte presentera dom?!

Johan Lööf är född -90 så han är några år yngre än mig (Carl är född -86, red anm). Han spelade i Mariestad hela vägen upp till a-laget men sedan flyttade han till Karlstad och pluggade till lärare och spelade lite där också innan han avslutade sin egen karriär. Johan är en bra kille, en riktig lirare som spelare, så han har ju den biten att bidra med. Social och lätt att ha att göra med. Han har ju gått lärarutbildning och kommer ha ansvar för hockeygymnasiet också.

Rasmus är två år yngre än mig, en offensiv back som också spelade i a-laget någon säsong innan han varvade ner i Töreboda och la av för några år sedan. Vi spelade ihop i Töreboda, han är offensivt lagd och kan bidra med mycket tankar kring powerplay och så, det är bra killar båda två. Vi känner varandra väl och jag tror det kan bli bra.

Hur kommer det sig att det var du som blev huvudansvarig?

Någon måste vara det och jag var med förra året så jag är väl lite insatt men det kommer vara mycket nytt för oss alla. Så det blir delat ansvar även om jag är ytterst ansvarig, det ska bli spännande.

Om vi snackar din karriär lite också, du var ju en del av laget som tog klivet upp i allsvenskan för Bois del!

Ja det var en fantastisk säsong! Hela det året var magiskt. Vi klev in som underdogs, visst visste vi att vi hade bra killar i laget, men inte SÅ bra. Men vi kom in i ett härligt mode, Appelgren fick ihop gruppen på ett magiskt vis och alla accepterade sin roll och gjorde den fullt ut. Sedan var det många killar som gjorde sina bästa säsonger som Ronny, Jonsson, Mitell och Edblom. Vi hade flyt och känslan att vi var oslagbara. Det var fantastiskt att ha fått vara med om en sån grej.

Du var också med och spelade i allsvenskan och några år till innan du varvade ner i Töreboda…

Man hade gjort sin karriär och motivationen började tryta och det var roligt att spela men man var inte beredd att lägga ner tiden på sommarträning och så där. Men det var många roliga säsonger där med, det har sin charm det också, det blev ett bra avslut.

Vad vill du vara för tränartyp?

Den lite modernare, att stå och skrika och skälla är inte min grej, jag vill vara öppen och pedagogisk. Att kunna ställa krav på spelarna men de ska också kunna ställa krav på oss. Att få ihop gruppen är det viktigaste, sedan är det detaljer i spelet man får finslipa. Det taktiska får vi bygga på det vi hade förra året, det blir nog inga jätteförändringar.

Som J20-tränare så blir det ett väldigt intimt samarbete med a-laget inbillar jag mig…

Det är ju till oss Appelgren kommer om han saknar spelare till träningar och matcher. Det blir en ganska tät kontakt och det är skönt att veta hur han är och vad han går för, vi har en bra relation och det blir jättebra. Jag tror att Appelgrens återkomst kommer ge en nystart för a-laget.

Hur ser truppbygget ut?

Vi har tappat Andreas Axelsson och Jonathan Öhrström som gått till Karlskoga, sedan är det några som var sistaårsseniorer också som kommer lämna. Sedan får vi se vilka 00-or som gått ut gymnasiet som blir kvar, det är inte klart än utan det håller Ronny och Kalle i. Vi hoppas ju att så många som möjligt väljer att fortsätta. Sedan kommer det upp en del J18-killar som vi hoppas tar kliv. Några kommer ta kliv och det krävs. Vi hoppas så många som möjligt stannar.

Fyra stycken som egentligen är J20-killar har fått a-lagskontrakt, det är ovanligt många…

De var ju framstående redan förra säsongen och är killar som vill framåt, så det är kul att det inte är omöjligt att få ett a-lagskontrakt om man visar framfötterna. Jag tror det är ett måste för att hålla uppe motivationen. De spelade ju matcher i a-laget redan förra och det är kul, och får de inte så mycket speltid i a-laget så får de ju spela med oss i J20. Det är ju viktigt med mycket istid och matcher i den åldern.

Det kan ändå vara en svår balansgång för dom, då de ofta får en mer undanskymd roll i a-laget medan de förväntas ha dominerande roller i J20.

Många tror att bara för att man är i a-laget ska man dominera, men det är en annan hockey ska man ha klart för sig. Det är viktigt att man fortsätter göra det man är bra på, då brukar det bli bra. De har ju kvaliteter, men det är inte bara att komma ner och göra 3-4 poäng per match i J20, utan det viktigaste är att de visar en vilja att driva laget och visa framfötterna på det viset. Det är otroligt viktigt att de har fokus i laget de spelar i just då. Det är också en del av utvecklingen, att göra något bra av varje istid och utveckla sig själv.

Även om truppen inte är satt och förutsättningarna därför är väldigt oklara så inbillar jag mig ändå att ni inför tillsättningen ändå snackat något om förväntningar på er och på laget. Vad är målsättningen?

Det är samma som man alltid snackat om egentligen: Vi vill vara ett framstående lag i dom serierna vi spelar i. J20 ska vara en språngbräda till a-laget och ju bättre det går i j20 desto enklare blir det att ta klivet till a-laget. Vi vill vara med högre upp i år.

Vad vill du utveckla för att få laget att ta ett kliv uppåt?

Framför allt gäller det att lägga grunden på sommaren. Att träna lite hårdare än alla andra, när man går på is går det fort och då måste man ha en bra grund. Sedan också att få ett bra grundspel som man alltid kan falla tillbaka på. Dessutom att få vinnarinstinkten där alla krigar för varandra och har kul tillsammans. Just det sista tror jag är grunden i allt, det ska vara det roligaste man gör. Men jag vill också att alla ska få tydliga roller där spelarna får göra det dom är bra på, precis som jag snackade om att Appelgren lyckades så bra med. J20 går ut på att utveckla spelare, de måste också få våga prova och misslyckas för att ta kliv.

Till sist: Det lär bli en hel del hockeysnack i kompisgänget i sommar?

Än är det så nytt att vi inte hunnit snacka ihop oss speciellt mycket, men vi kommer göra det de närmaste veckorna, så man kommer väl förberedd. Det lär bli en hel del hockeysnack i sommar och det känns inspirerande.

av Krister Holm