Sun 24 Jan Slut
Hockeylag TRO 2
Hockeylag VIS 1
Sun 24 Jan Slut
Hockeylag NYB 5
Hockeylag VIM 2
Sun 24 Jan Slut
Hockeylag KAR 3
Hockeylag SKÖ 6
Sun 24 Jan Slut
Hockeylag MAR 3
Hockeylag HUD 2
Sun 24 Jan Slut
Hockeylag DAL 7
Hockeylag MÖR 2
Wed 27 Jan 19:00
Hockeylag VIM -
Hockeylag VIS -
Wed 27 Jan 19:00
Hockeylag MÖR -
Hockeylag SKÖ -
Wed 27 Jan 19:00
Hockeylag NYB -
Hockeylag HUD -
Wed 27 Jan 19:00
Hockeylag TRO -
Hockeylag MAR -
Wed 27 Jan 19:00
Hockeylag DAL -
Hockeylag KAR -

Lägger mer tid nu än som spelare

Pontus Olsson lade av redan som 24-åring med hockeyn men hade svårt att vara ifrån den. Så när han fick förfrågan om att bli materialare för Bois tvekade han inte. Nu går han som 28-åring in på sin tredje säsong som ansvarig för att se till att Bois a-lag har allt dom behöver för att kunna prestera.

Pontus Olsson, du har ju en egen spelarkarriär i bakgrunden, kan du inte berätta lite om den?

Jag hade ju förmånen att få spela i a-laget i fyra säsonger och det var riktigt roligt att få vara med i gemenskapen. Men sedan var det mycket med husbygge och familj så jag valde att trappa ner i Töreboda. Men jag saknade gemenskapen så när Kalle frågade om jag ville hjälpa ”Bagaren” (Sebastian Gudmundsson, materialare säsongen 17/18) så nappade jag och sedan har det vuxit och numer är jag huvudansvarig.

Vad var din uppfattning om materialare när du själv spelade?

Jag har alltid haft IQ (Mattias Pehrsson) som materialare och då blev man väldigt väl omhändertagen och jag försöker göra detsamma för spelarna nu. Sedan kan man bli lite grinig på spelare som vill ha hjälp med allt men generellt är det väldigt roligt.

Vad är dina uppgifter?

Jag försöker ta hand om det mesta så att spelarna kan fokusera på det de ska höra, det är ett hörligt gäng vilket gör att det är roligt. Om man ser på uppgifter så ska allt material beställas, inte bara spelar grejor utan allt material runtomkring. Det håller jag på och få ur lådor och på plats just nu. Jag håller också på och syr namn på matchtröjor, hjälmar ska klistras på med ny reklam och man ska sätta på nya visir. Det är mer än man tror under försäsongen. Under säsong är det mycket materialvård: Skridskor som ska slipas, tröjor och damasker med mera som ska lagas. När det är bortamatcher ska man packa bussen med grejor som ska med. Sedan försöker man se till att det ser trevligt ut i omklädningsrummet, det ska se snyggt ut och vara ordning och reda. Sedan är det en skillnad mot när man är spelare att man är mer kostnadsmedveten. Man vill ju föreningen väl och man har en budget som ska hållas, sedan finns det inte mer. Det gör att man kanske får vara lite tuff mot spelare och säga att den klubban får du spela lite till på till exempel. Förra säsongen räckte budgeten bra, det ska jag försöka med denna säsongen med.

Får du mycket hjälp?

I Mariestad hjälps alla åt, både spelare och ledare och andra. Men jag har mycket hjälp av Dagoberth, men också Fröberg som gillar att slipa skridskor. Det är mycket slipning när alla fått nya skridskor så det är skönt att kunna släppa. Sedan hjälper Svenne till på måndagsträningar, det är skönt att kunna vara ledig en kväll. Rolle är med och hjälper till vid matcher och bär. Så vi är flera som hjälps åt och det är skönt att ha några man kan lita på ställer upp.

Vad är viktiga egenskaper att ha för att vara en bra materialare?

Dels att man är strukturerad, men man ska också gilla att ta ansvar och få så att alla hjälps åt. Det är viktigt att ha lite pondus så alla ser till att hålla rent och snyggt runt sig, det ser proffsigt ut och blir trevligare för alla. Sedan vill det till att kunna håla lugnet, när något händer under matcherna och man snabbt ska lösa något vill det inte till att bli för stressad för då blir det lätt fel.

Hur viktig är du som materialare tror du för att killarna ska kunna prestera?

En liten del har man säkert, att de ska trivas och att man hjälper dom. Dom kan komma till mig om vad som helst, man hjälper dom med både det ena och andra. Som när de har tufft på isen, då kan det vara bra att prata med någon och så.

Får man vara lite hobbypsykolog när man är ”mattris”?

De ska kunna prata med mig om allt, det är viktigt, Jag har mycket kontakter och hjälper gärna till, både för att snacka med men också om man kan hjälpa till på annat sätt.

Hur mycket tid lägger du ner?

Det går inte beskriva, men det är mycket mer än när man spelade själv, det tror man inte. Men eftersom man har familj så försöker man vara så effektiv som möjligt., Men sånt som är under sommaren, tar mer tid än man tror. Så det blir kvällar och helger, man vill vara väl förberedd när säsongen drar igång så man försöker ligga bra till i förväg.

Tjänar man bra som materialare?

Hahaha, man gör det mest för att man tycker det är roligt och för att man trivs. Jag gillar hockey och jag gillar Bois, så det är mer att man har förlorad arbetsersättning. Skulle man räkna timlön så är det inte många kronor. Visst är det en morot med den ersättning man ändå får, men det är som sagt var i stort sett bara så det täcker pengarna man missar när man är iväg på bortaresor.

Vad får dig att göra det ändå?

Det är att man brinner för föreningen och vill hjälpa till med det man kan. Dom kom i en svår sits när IQ ville testa på något nytt (numer heltidsanställd materialare i Växjö Lakers), och det är svårt att ta vem som helst. Jag känner ju spelarna och visste lite vad det rörde sig om, jag hjälpte ju IQ redan som juniorspelare. Jag har alltid gillat att jobba med händerna och vara lite problemlösare. Sedan kan jag även säga ifrån och inte vara för snäll, det är ändå föreningen som står för kostnaderna. Det är mycket att tänka på även om grunden är att man vill att spelarna ska få det så bra förutsättningar som möjligt.

Är det bra sammanhållning?

Jag tycker det är väldigt bra! Vi har en bra stomme som gör att det blir enkelt. Nu är det många nya, med både juniorer och spelare utifrån, men vi har bra ledare kvar i gruppen vilket gör att jag tror det blir en väldigt bra och spännande säsong. Jag har haft Appelgren som tränare själv och har också haft mycket med honom att göra. Vi funkar bra ihop och det gör allt enklare. Han är en supertränare, det ska bli väldigt kul att han tar över, han kommer göra något bra av detta, det är jag övertygad om. Sedan är det upp till spelarna också att bevisa vad de kan på isen, men bättre förutsättningar än de får nu kan de inte önska sig. Så fort allt blev klart så ringde han oss och uttryckte förhoppning att jag skulle fortsätta och att vi skulle göra det tillsammans, vilket gjorde att man kände sig önskad, det kändes bra. Och Isgren är ett perfekt komplement, den goa gubben som kan mycket hockey. Detta kommer bli bra, de kompletterar varandra bra tycker jag.

Har du glömt något du ska ha med sig till bortaresorna någon gång eller något liknande?

En gång höll jag på att glömma damaskerna, men Lukas kom på det så det var bara att slänga in dom i bilen. Sedan har jag hängt fram bortastället till en hemmamatch, men då kom Collberg tidigt och upptäckte det så då fick vi hjälpas åt att hänga fram rätt.

Till sist ska du få avslöja lite om killarna:

Vem är slarvigast med sina grejor?

Högbom är ju inte kvar, vänta ska jag gå in och kolla… Filip Thörnqvist har mycket grejor runt sig, de andra sköter sig bra.

Vem är mest ordningsam?

Det finns många, men Eddie och Linus gillar att ha ordning runt sig.

Vem/vilka hjälper alltid till?

Jag tycker dom flesta är väldigt måna om att det ska fungera, men den som gärna hjälpte till var Mikael Alba, han var väldigt intresserad av att hjälpa till. Men också Johan Frick, han fyllde vattenflaskor eller vad som nu behövde göras.

Vem är latast?

Jag får säga Norlöv, men han har skärpt till sig. Men han hade mycket ursäkter förr, som att han behövde cykla eller så, när det behövdes hjälpa till.

Vem är morgontröttast?

Det kan vara Lindén, han kan vara lite vimsig när han ska packa och så.

Vem sliter ut mest skydd/skridskor?

Frick sliter en hel del på sina skridskor, han har en speciell stil när han åker och slipar ofta.  Han är noga med att ha nyslipat hela tiden.

Vem gör av med mest klubbor?

Douglas Lögdahl, överlägset näst intill. Sedan kommer Linus Engqvist och sedan är det jämnt. ”Dogge” och Linus är centrar och får slag på klubbor när de tekar så det ökar slitaget.

Till sist: Vilken bortahall är bäst att komma till?

Oftast så brukar vi materialare alltid hjälpas åt, så det brukar inte vara några problem. Men när vi förra hösten var i Västerås var det väldigt bra, väldigt proffsigt. Det märktes det var en division högre.

 

Några kommentarer om Pontus:

“En härlig person som passar bra in i laget, ibland undrar man om han spelar eller är materialare! Värdesätter alltid laget och klubben i första hand!”

Johan Frick, back

“Har ett bra driv. Brinner för laget och fixar logistiken på ett mycket bra sätt.”

Peter Isgren, assisterande tränare

“Det är en go gubbe att ha runt laget. En materialare är alltid en väldigt viktig del av laget och “Bacon” löser det galant!”

Lucas Larsson, forward

“Kanon som materialare och kan fixa det mesta man behöver hjälp med!”

Erik Olsson, forward

 

Av Krister Holm