Många glada tjejer i Mariehus Arena

I helgen är det World Girl´s Icehockey Weekend, en helg där tjejhockeyn uppmärksammas i hela världen. Mariestad Bois Hockey är en av två klubbar i Västergötland som anordnar en tjejdag. Igår fick jag den stora äran att tillbringa en hel dag med 30 glada och hockeysugna tjejer mellan 5 och 13 år. Att se glädjen och gemenskapen tjejerna kände när de fick samlas och umgås var otroligt roligt.

Ansvariga för planering och genomförande av denna dag var de båda tjejhockeytränarna Robert Medin och Robban Andersson. Till sin hjälp hade de ett flertal andra personer då det var mycket som stod på agendan.

Det var inte bara tjejer från Mariestad som var på plats utan det kom flera tjejer från andra klubbar så som Falköping, Skara, Skövde, Tibro, Vårgårda, Töreboda och Tidaholm.

– Att det kom 30 tjejer är långt över de förväntningar vi hade och det är jättekul. Vi trodde på 15-20 stycken säger Robban Andersson.

Dagen inleddes med ett ispass på drygt en timme där det tränades på hockeyns grunder. Tjejerna delades in i smågrupper utifrån ålder och övade på lite olika saker, skridskoåkning, dribbling mellan koner, passningar, skott mm.

Jag frågade Evelina Odenmarck 6 år vad som är roligast med att spela ishockey och svaret kom snabbt.

– Att man kan köra hur fort man vill.

När man är 6 år och är precis i starten på sitt hockeyspelade så blir jag lite nyfiken på att höra vad som är lättast och svårast med att spela hockey.

– När man ramlar ner på knä så är det svårt att ställa sig upp. Lättast är att göra mål.

För många av tjejerna var det säsongens första ispass och flera hade nya skridskor som var oslipade och klämde lite men ingen av tjejerna deppade ihop för det utan de fick hjälp att fixa till skridskorna och sedan körde de vidare.

Efter detta ispass blev det lunch uppe i cafeterian. Sedan stod en buss utanför och hämtade upp allihop för att åka och spela bowling.

När de kom tillbaks till ishallen var det lite fruktstund och Robert Medin passade på att informera tjejerna och de föräldrar som var på plats om att vi bedriver tjejhockeyträningar en gång i veckan här i Mariestad. De som vill är välkomna.

Hanna Åkerberg 12 år fick frågan hur länge hon har hållit på med hockey och hennes svar visade på vikten av att bedriva tjejhockeyträningar.

– Jag spelade först med killarna men sen så slutade jag. När jag hörde att det skulle börja ett tjejlag då ville jag fortsätta.

Hanna får också berätta varför hon tycker att tjejer ska komma och prova på att spela hockey.

– Nu finns det en möjlighet att det bara är tjejer om man inte vill spela med killar och det är roligt att spela hockey.

Vid dagens andra ispass stod matchspel på schemat. En höjdpunkt var att alla tjejer fick samlas i spelargången och ishallen släcktes ner och lamporna i spelargången började blinka. Sedan fick tjejerna åka ut på isen till ett intro liknande det som a-laget gör. Låten ”En för alla, alla för en” spelades.

I slutet av matchspelet började man se en del trötta tjejer men konstigt vore det annars efter närmare 7 timmars aktiviteter. Men leendena fanns kvar och efter matchens slut delades en gåvopåse med bla godis i ut till alla deltagarna.

Ett gäng glada tjejer lämnade isen och förhoppningsvis fortsätter de sin hockeykarriär många år till.

– En lyckad dag och nästa år hoppas vi på att det kanske kommer 40 tjejer. Det vore kul avslutar Robert Medin.

av Susanna Johansson

Vi vill passa på att tacka Ica Oxen, Söne Buss och Intersport som har varit med och sponsrat denna dag!

Tjejhockeyträningarna kommer att vara på söndagar och mer information om när de börjar kommer att läggas ut på hemsidan. Vid frågor ring Robert Medin 070-3144534 eller Robban Andersson 073-7193109