fre 13 mar Slut
Hockeylag MAR 1
Hockeylag TRA 0
lör 14 mar 16:00
Hockeylag MAR -
Hockeylag TRA -

SIK-kaptenen: Vi har bästa laget på sju år!

Oscar Forsmark är trots sin unga ålder av 23 år en av de med flest matcher i Skövde IK (148, flest har Thegel med 168) och dessutom kapten. Att det är just honom som vi intervjuar inför morgondagens heta derby mellan Mariestad och Skövde i Mariehus arena är därför rätt givet. Oscar är nu inne på sin sjunde säsong med spel i a-laget och menar att årets lag antagligen är det allra bästa han spelat i.

Om vi börjar med att kika på senaste matchen så var det n lite sämre insats för er del då ni förlorade mot Nyköping med 4-0. Vad säger du om insatsen?

Det var en riktigt dålig match av oss. Nyköping är ett bra lag som borde ha fler poäng än dom har, men vi var inte alls nöjda, vi kom inte upp i nivå. Jag vet inte vad det berodde på men allt låste sig: Passen satt inte, mottagningarna fanns inte. Det var nog inte tändningen då vi hade chansen att säkra en allettanplats, men inget funkade. En riktig skitmatch!

Men annars så antar jag att ni är nöjda med säsongen så här långt?

Det är klart att vi är nöjda hittills men allettan är vårt mål och det måste vi klara av. Vi har skaffat oss ett bra läge men vi måste knyta ihop säsongen också och säkra allettanplatsen. Men vi är nöjda hittills, det är stor skillnad mot förra säsongen, det vi presterade då var inte ok, men i år känns det bra.

Vad gör ni bättre i år?

Vi har ett helt annat driv i gruppen, killarna vi fått in vill uppåt och har ett bra driv och det har påverkat oss andra mycket också. Vi har fått ihop det som grupp och har roligt i hallen och på bortamatcherna, vi spelar mer för varandra i år.

Hur starkt står sig årets upplaga av Skövde IK i jämförelse med de tidigare du spelat i?

Jag tycker vi står oss starkt. Under Kämpes två säsonger hade vi också bra lag, men årets lag är hungrigt med bra fart, så vi står oss starkt. Det är en rolig grupp och vi har kul tillsammans. Jag tycker det kanske är den starkaste jag spelat i.

Vad säger du om din egen säsong?

Jag är inte speciellt nöjd. Nu har jag börjat hitta rätt lite, men jag bröt tummen tidigt och det förstörde lite. Jag har haft lite skador och även om man inte ska skylla på det så är jag inte nöjd.  Men jag har hittat lite mer rätt på slutet och det finns mer att hämta.

Liksom för Mariestad så har publiksnittet ökat rätt mycket för er del i år, märks det på staden och i hallen på något sätt?

Det är klart att det blivit mer snack på stan och på jobbet, det är ofta när man är på stan som folk kommer och snackar, det är bra drag runt hockeyn tycker jag. På läktarna drar ju derbyna upp mycket, men jag tycker också vi har bättre drag på läktarna jämfört med förra säsongen. Förra säsongen förtjänade vi inte den publiken vi hade, men det är kul det är på uppgång.

Vi ska snacka lite Mariestad också, de leder serien med sex poäng så här långt. Är det en överraskning för dig att de gått så pass starkt?

Egentligen inte, Mariestad är alltid starka år ut och år in. Sedan har de skiftat lite på backsidan där stora och starka backar som Hernod och Högbom som alltid var jobbiga att möta har bytts ut mot mer spelskickliga backar. Men jag är inte förvånad, trots omsättningen.

Om vi blickar tillbaka mot den förra derbymatchen så vann ni den efter straffar, vad har du för minnen från den?

Det var riktigt kul att vinna, det kokade verkligen i Billingehov! Det var små marginaler, men det var viktigt för oss att hålla tätt i första. Det har varit några matcher där Mariestad fått mål tidigt och då är det hopplöst. Det är viktigt för oss att det blir målsnålt, och Viktor i målet höll en sjukt hög nivå i den matchen. Det är väl det jag minns.

En annan detalj som jag tror var viktig var att ni var lagom tända, ni har annars haft en tendens att dra på er mycket onödiga utvisningar…

Mariestads powerplay är riktigt bra, bäst i ligan, så där vet vi dom är starka. Så det gäller att hålla det på rätt nivå, att vara tända men använda huvudet ändå. Att hålla oss på rätt sida och inte dra på oss onödiga utvisningar.

Är ni ett bättre lag nu jämfört med förra derbyt?

Jag tycker vi tar steg för varje dag och hittar mer rätt i spelet och så, så vi är bättre. Då visste vi inte heller riktigt var vi stod då vi hade ett rätt lätt spelschema fram till dess, det var Nyköping vi haft innan som var bra, men nu vet vi att vi är ett riktigt bra lag.

Vilka måste man se upp med i Bois?

Ingen speciell så, Mariestad är en lagmaskin som gör det tillsammans. Det är mer att ha lite extra koll i powerplay, men där vet vi vad som kommer hända.

Vilka i ert lag kommer bli tungan på vågen till er fördel?

Thegel håller riktigt hög nivå, han kan avgöra matcher på egen hand. Henriksson trivs i derbyn och Nyman är vass och kan avgöra, så det är dom tre som kan bli tungan på vågen.

Hur är skadeläget för er del, jag vet att Santesson var tveksam till start…?

Santesson tränade idag så han tror jag spelar. Planeby åkte på en smäll mot Nyköping så han är inte med imorgon och Johan Book har varit borta länge, annars är det full trupp.

Är det något nyförvärv som du tycker lyft er speciellt?

Alla har lyft oss och gjort det bra, men Brandhammar har verkligen lyft backsidan. Han är kylig och håller i pucken, är bra på skridskorna så han har lyft upp backsidan. Även Max Kardewall har lyft backsidan. När vi mött Mariestad tidigare har det gjort väldigt ont att komma in framför deras mål med crosscheckingar och de är så stora och starka, men i Kardewall tycker jag vi fått in en tuff back som också kan spela tufft och är väldigt bra i egen zon. Men alla nyförvärv har gjort det bra och bidragit.

Om ni vinner imorgon kan ni säkra allettanplatsen mer eller mindre. Är det något som bidrar till extra tändning?

Tändningen i ett derby ger ju allt, det behövs inget mer. Men det är klart att allettanplatsen ger en extra krydda, det är det vi jobbat för sedan april, men att det är derby gör ju att man får laddningen automatiskt. Möjligen kanske att det bidrar till att man blir överladdad.

Vad skulle det betyda att nå allettan?

Mycket! Det är en rolig serie att spela i och ett mål vi har i klubben och i laget och det kravet ska vi ha på oss, spelar vi i Skövde IK så ska vi nå dit bara, så är det.

Till sist: Vad är höjdpunkten på säsongen så här långt?

Det är vinsten mot Mariestad, överlägset! Det var länge sen vi vann mot Mariestad, vi vann för två säsonger sedan i playoff men åkte ur ändå dagen efter så den betydde ju ingenting. Jag har varit med länge och upplevt många derbyförluster, så det var roligt att få göra det dessutom med så många som kommer från Skövde och som det betyder så mycket för. Detsamma gäller ju för publiken, de har i stort sett bara fått se överkörningar från Bois sida, så det var kul att få ge dom en seger också.

 

Som avslutning på kaptensintervjuerna så lät vi både Oscar och Filip svara på en frågesport med frågor om hockeyettan.

Vad heter Grums ishall?

Forsmark(SIK): Billerudshallen (rätt)

Thörnqvist (Bois): Ingen aning faktiskt, jag brukar sova på bussen och sedan när jag går in är jag lite i min egna värld med lurar på mig. Men jag måste gissa något ju… De har ju en stor fabrik där, Billerud, kan de ha varit med och sponsrat? Jag säger Billerud ishall. (rätt)

Vem toppar just nu västra ettans poängliga?

Forsmark: Det kolla jag för någon dag sedan, Markus Person (rätt)

Thörnqvist: Jag gissar på Markus Persson. (rätt)

Vem leder Skövdes/Mariestads interna poängliga?

Forsmark: Hmm, jag kollade backpoängligan och såg att Ludvig Karlsson var het, jag säger han. (fel, Douglas Lögdahl)

Thörnqvist: Kan det vara Thegel? (rätt)

Vad heter Borlänges tränare?

Forsmark: Ja vad heter han… Hmm, jag chansar och säger Gabriel Johansson. (fel, Stefan Gustavsson, Gabriel Karlsson var sportchef tidigare i Borlänge)

Thörnqvist: Jag kan de de har haft innan, Jeff Jakobs och Dennis Hall, men vem de har i år vet jag inte. (Fel, Stefan Gustavsson)

Vilket lag i hela hockeyettan har högst poängsnitt?

Forsmark: Eftersom det är du som frågar så säger jag Mariestad, men det hade jag inte kunnat om det inte varit du som frågat! (rätt, 2,56 poäng per match)

Thörnqvist: Det var enklaste frågan av alla, Mariestad! (rätt)

 

Summerar vi slutställningen i frågesporten så vinner Mariestads kapten Filip Thörnqvist med 4-3. Om det ger en försmak av hur det går i matchen imorgon får vi se, kl 19 släpps pucken och vill ni ha plats så är det hög tid att köpa biljett då det lär bli slutsålt, 2000 personer!

 

Av Krister Holm