J20 har fyra raka segrar

Efter en tuff inledning av säsongen har J20 nu 4 raka segrar de sista veckorna, 4-1 seger hemma mot Borås, 2-6 seger borta mot Halmstad, 0-3 seger mot Vita Hästen borta och nu senast 3-4 seger borta mot Mölndal. Hemsidan pratade med tränare Carl Odelius inför matchen mot Vita Hästen och han sa då att han ansåg det vara seriens bästa lag. Nu pratar jag igen med Carl för att höra vad han säger nu efter de 2 senaste segrarna.

Vad säger du om de 2 senaste matcherna?

Matchen mot Vita Hästen var en bra match. Nu senast mot Mölndal var det inte alls speciellt bra. Vi hade lite medstuds och det är ju så att när man vinner lite så får man det. Hade det varit för någon månad sedan så hade det säkert varit tvärtom att Mölndal hade gjort mål när det var 4 sekunder kvar. (Alexander Tyyni gjorde avgörande 3-4 målet med 4 sekunder kvar av matchen, red. anm). Det är extra skönt att kunna vinna när man spelar dåligt för det gjorde vi. Men det gick vägen ändå och det var en riktigt viktig match mot ett lag vi har bakom oss i tabellen.

Det är väl en styrka att kunna kriga sig till en seger även om ingenting fungerar?

Ja absolut! Det får man väl säga men det var kanske tur att vi mötte just dem en sådan dag för hade det varit ett lite bättre lag så hade det varit tufft att få med någon poäng alls. Det är som du säger en styrka att vinna när man spelar dåligt.

Om vi backar lite och pratar om matchen mot Vita Hästen, vad säger du om den?

Då är vi mer påkopplade och spelar efter de linjer som vi vill och det var lite mer jävlar anamma. Det är ett topplag vi möter så vi vet att vi måste spela på topp för att ha en chans.

Ja du sa inför den matchen att du tycker det är det bästa laget i serien.

Ja men jag tyckte nog de var ganska bleka nu när vi mötte dem, i alla fall i första perioden. Sedan jobbar de sig in i matchen. Vi håller dem bra på utsidan och jobbar som ett lag.

Kan det ha med inställningen inför den matchen att göra, att möta ett topplag, tror du?

Ja det tror jag. Har man börjat vinna lite så är det lite enklare och lättare att offra sig lite extra och veta att man kan vinna.

Ni har inte haft mer än två respektive en a-lagsjunior med de senaste 2 matcherna.

Ja senast mot Mölndal var bara Tim Olsson med och mot Vita Hästen var Tim och Gustaf Malmkvist med.

Då har andra fått ta en större roll med andra ord.

Ja så är det. När a-lagspelarna är med så bidrar de verkligen. Samtidigt är det skönt att veta att vi klarar det på egen hand utan dem också. Det är också en styrka men det klart att det blir en annan dimension på allt när alla 4 är med. Det vore konstigt annars.

David Kihlman stod i mål mot Hästen och gjorde det bra har jag förstått.

Ja han var det största utropstecknet där. Det var han som stack ut lite, de sköt väl ändå 45 skott. Han var väldigt stabil så det var kul för honom.

Mot Mölndal stod Melvin Björklund i mål.

Ja han gjorde inte bort sig på något sätt, det var inte så mycket han kunde göra åt målen. Han var den som var bäst den matchen. Han var lugn och stabil som han brukar vara.

Jag tycker både Kihlman och Björklund har varit stabilare på senare tid, håller du med mig?

Ja det var lite svajigt ett tag. Kihlman har varit lite sjuk och inte kunnat träna på hela tiden. Man märker när han får köra ordentligt under en lite längre tid så hittar han ett helt annat spel. Sedan beror det mycket på spelet från utespelarna nu som gör att det blir lättare för målvakterna också. Vi satte målvakterna i ganska dåliga situationer första halvan av serien, släppte in väldigt många avslut i mitten. Nu har vi spelat lite mer disciplinerat, inte medräknat Mölndal men i de andra matcherna. Försökt hålla motståndarna på utsidan. Alla har hjälpts åt lite bättre.

Vad är det som gör att ni fått laget att följa det ni tränar på den senaste tiden?

Jag vet inte egentligen. Jag tycker inte vi har spelat så dåligt alla andra matcher men vi har inte vunnit. När man får en vinst så skapar det väldigt mycket energi. Det kändes nästan hopplöst ett tag när vi torskade match efter match men Boråsmatchen blev en liten vändning. Det föddes nog lite redan matchen innan mot Dalen där vi låg under med 5-0 efter första perioden och sedan kom tillbaks in i matchen. Vi lyckades ju inte ta någon poäng men jag tror att på något sätt så blev de lite förbannade på sig själva och ville ta revansch.

Nu har ni match idag hemma mot Troja/Ljungby som leder serien. Tankar inför matchen.

De är ett bra lag, de gör mycket mål och släpper inte in så många mål. De är ganska tunga och har bra fart på allt. De är absolut inte omöjliga att slå, vi torskade med 5-1 borta tror jag. Då var det något misstag och lite så. Håller vi bara ihop det och spelar som vi har gjort så har vi bra chans att ta en femte raka.

Vad är det för detaljer som blir viktiga?

Framförallt att vi tar jobbet, det är det som det handlar om till största delen. Till exempel backcheckandet från forwards, att vi vågar stå upp och håller dem på utsidan. Det är i grund och botten det viktigaste. Special teams med boxplay och powerplay är viktigt att det fungerar. Det är topplagen väldigt bra på, där skiljer det sig lite mellan topplagen och resten av lagen. Det gäller framförallt att vi håller oss på banan.

Av vad jag hörde så kan ni ställa bästa lag på isen, alla fyra a-lagspelarna är med.

Ja de 4 ska vara med är det sagt. Vi har något tapp, Herman Lundin är borta men annars är det i stort sett det bästa vi kan ställa upp med. Det ska bli intressant.

Tack och lycka till idag!

Tack!

av Susanna Johansson

Matchen mot Troja/Ljungby spelas idag 7/12 kl. 14.00 i Mariehus Arena. Detta är sista matchen innan juluppehållet.

Fotot på David Kihlman är taget av Claes Arvidsson