Kim Thunell om J18 så här långt

Vårt J18 Elitlag har “skrapat ihop” 13 poäng med en match kvar att spela i grundserien. 6 av dessa har kommit i de senaste 2 matcherna. Seger hemma mot Vita Hästen med 3-0 och seger borta mot Troja/Ljungby med 2-4. Hemsidan har pratat med huvudtränaren Kim Thunell för att höra vad han tycker om  killarnas insats.

Jag tror vi pratades vid senast innan matchen mot Vita Hästen.

Nej vi har mött Tingsryd också sedan vi pratade sist (förlust 8-5). Det var matchen innan Vita Hästen.

Ja just det så är det. Då får du börja med att prata om den matchen.

Då  var vi riktigt riktigt dåliga. Vi var inte alls där och gjorde en riktigt dålig insats. Jag pratade ganska mycket med dem efteråt att det inte kan se ut så. Det var ingen rolig resa någonstans och det fanns inte så mycket att ta med sig från den matchen. Vi gjorde något powerplaymål som vi kunde ta med oss och vi hade ett skapligt boxplay. Annars var det ganska nattsvart.

Bara stänga den matchen och gå vidare med andra ord.

Ja men ändå trycka lite på att det inte kan se ut sådär.

I söndags vann ni mot Vita Hästen här hemma.

Där är vi tillbaks och visade vad vi kan, vi jobbar bra ihop och gör 60 bra minuter. Jag tycker vi är det bättre laget. Vi får ett ganska psykologiskt 3-0 mål när det är 30 sekunder kvar av andra perioden. Man säger att det är svårt att leda med 3-0 men jag tyckte vi klarade det fantastiskt bra, de hade knappt någon målchans i tredje perioden.

Ja ni stängde den matchen på ett snyggt sätt tycker jag.

Ja det var skönt. Det var länge sedan vi vann. Vi har gjort en hel del bra insatser tycker jag men inte fått med någon poäng så det var skönt för grabbarna att få ta en seger.

Sedan var ni nere i Ljungby och vann mot Troja i torsdags.

Det var lite speciellt, jag tycker det var svårt att sätta pricken över it på den matchen. De skjuter mycket och har mycket puck men vi jobbar bra. Vi håller dem skapligt på utsidan tycker jag. Sedan är det inte mycket i vårt spel som fungerar under de 2 första perioderna. Vi kommer inte till många avslut, pucken studsar, vi har dåligt passningsspel och vi vårdar inte pucken tillräckligt bra när vi får lägen men vi jobbar hårt och kämpar i försvarsspelet. Vi backcheckar ganska bra, de är jäkligt bra på att ställa om och vänder fort.

Trots allt står det bara 1-0 efter 2 perioder så ni ger ju er själva chansen i tredje.

Ja det var det vi tryckte på inför sista, att det bara är 1-0. Då kommer vi ut och gör mål nästan direkt och då får vi luft under vingarna.Vi spelar upp oss och de blir lite frustrerade, vi får något powerplay där vi gör mål och sedan kommer även 1-3. De får ett powerplay och gör 2-3 men vi gör 2-4 i öppen kasse på slutet. Det man kan ta med sig är att vi behöver inte alltid vara i toppform, bara man kan jobba så kan man vinna matcherna ändå. De hade ju över 50 skott på oss, de sköt mycket men så ojämn kändes inte matchen. Vi var inte utspelade på något sätt. Det var jäkligt skönt att vinna. Vi pratade om det lite innan att vi hade bara vunnit en bortamatch och det var första matchen mot Borås som vi vann på straffar så det skulle vara skönt att ta en seger.

Nu har ni en match kvar i grundserien, Malmö hemma imorgon (söndag 8/12). 

Ja det blir tufft. De är ett bra lag så det gäller att vi kommer ut och jobbar hårt tillsammans som alltid. Tjusningen med juniorhockey är att ena dagen så är allt fantastiskt, nästa dag kanske det inte är lika fantastiskt. Det är något vi försöker jobba med, att få en stabilitet och jag tycker att vi blir bättre och bättre på det. Sedan kommer det någon djupdykningen ibland men det viktiga är att man studsar tillbaks direkt och visar att man inte är så där dåliga.

Vad säger du om er säsong så här långt?

Jag tycker vi har tagit steg hela säsongen. Om man tittar på spelarna när vi tränar så tycker jag att alla är väldigt mycket bättre än när vi började i augusti. Sedan är det små marginaler i hockey, det gäller att ha medstuds, en målvakt som står på huvudet och att alla är där. Vi pratar mycket om att om vi är 20 spelare i laget och 12 av dem gör en bra match så vinner vi inte, alla 20 måste göra en bra match. De är säkert trötta på mig men jag tjatar om det hela tiden. Jag tror att det är den vinnande vägen, att förstå att det krävs ett hårt arbete av alla.

Nu spelar ni sista matchen i grundserien imorgon och oavsett hur det går så slutar ni serien med lite medvind. Ni går in i fortsättningsserien som börjar i januari  med några segrar i ryggen. Det måste kännas bra?

Ja det är skönt att vinna. Jag tycker under resans gång att vi har visat att vi kan spela bra men det är bra att få den där känslan att man kan vinna. Sedan kommer det bli annorlunda matcher, det gäller mer, det gäller att vara på tå och det blir mer krig än vad det har varit nu. Det har varit viktigt nu med men det kommer bli ändå mer på allvar nu. Det har vi pratat om, att det är svårt att förbereda sig för något som man inte vet vad det är.

Du tänker på spelarna som inte har varit i den situationen med en fortsättningsserie där risken för negativt kval finns?

Ja! Nu gäller det verkligen. Vi kan slå alla lag och vi kan förlora mot alla lag. Ingen i Hockeysverige tror något annat än att vi ska komma sist eller näst sist.

Du har en massa rutin från det här med fortsättningsserien, behöver du förbereda spelarna på något annorlunda sätt nu?

Nej inte direkt. Man har vanor och de måste man jobba in. Man kan inte börja med något nytt nu. Det de kommer märka som är den stora skillnaden nu är att vi kommer matcha mycket hårdare. De spelare som är bra kommer att få mer speltid.

Jag tänker också på den mentala biten, om de behöver förberedas på något annat sätt där?

De som har varit med lite grann, vi har ju inte så många bara 5-6 stycken, de vet ju vad som gäller. Det är en läroprocess att vara junior så man behöver gå igenom de här stegen, det är då man lär sig. Om vi kollar på förra året till exempel när man kommer till ett negativt kval och helt plötsligt är favoriter. Det var mentalt jobbigt och det var precis att vi lyckades krångla oss ur det. Då hade vi helt plötsligt allt att förlora och då blir man försiktig. Det är sådant de också ska lära sig, några kan det och några har det jobbigt. Jag har en del rutin av sådant här nu så min förberedelse kanske inte skiljer sig så mycket men det kan skilja mellan olika lag. Ett lag växer massor när de får spela en sådan kvalserie medan nästa lag man har som man kanske tycker är bättre krymper. Det man kan göra är att gjuta mod i dem, att de tror på sig själva.

I fortsättningsserien blir det 7 lag kvar från grundserien då topp 5 spelar J18 Allsvenskan.

Ja och ettan får kvala uppåt mot sm-slutspelet och de två sista i serien får kvala neråt.

av Susanna Johansson

Hemmamatchen imorgon 8/12 mot Malmö spelas kl. 14.00 i Mariehus Arena