Vi har nått nästan alla högt ställda mål

Med två omgångar kvar att spela kan Bois säkra sin första grundserieseger på 14 år. Men då krävs att man vinner morgondagens match på bortaplan mot Malung. I en lång intervju med Bois tränare Andreas Appelgren så ger han sin syn på varför det gått så bra och hur man laddar upp inför nästa utmaning, allettan.

Ni vann senaste matchen borta mot Surahammar med 7-2, kan man kalla det en dag på jobbet?

Det var det, det blev inte så mycket till match. Surahammar höll emot målmässigt första 10-15 minuterna även om vi höll i pucken, men när vi får tre mål snabbt så är det avgjort. Det var några formationer som klarade av att hålla uppe tempot, några gjorde det inte, men det har jag förståelse för i läget som är. Men det var bra att vi inte underskattade dom från start utan att vi ville ha revansch för förlusten i derbyt matchen innan och att vi kunde göra processen kort. Vi kunde också ha gjort några mer mål än sju, men vi fick en femminutersutvisning på slutet och fick också spela 3 mot 5 så även om vi spelade bra defensivt så kunde vi inte trycka på framåt. Men det spelade ingen roll, vi vann klart ändå. Som du säger, det var en dag på jobbet: Vi åkte dit, gjorde det vi skulle, och åkte hem.

Imorgon kan ni säkra seriesegern om ni vinner mot Malung. Hur ser du på det?

Vi har gått för seriesegern och gjort det ett tag nu. Vi har som grupp bestämt att ta seriesegern så det går vi för stenhårt, det vore kul att kunna åka upp till Malung och säkra den med en match kvar.

Mariestad har haft många bra lag under många år men vi har faktiskt inte vunnit en grundserie sedan 2005. Det är svårare än man tror!

Det är svårt att vinna oavsett division, därför vill vi gärna göra det. Nu när vi också hade det som målsättning så vore det också extra kul att faktiskt lyckas göra det. Det vore surt att tappa det, även om det inte betyder så mycket för fortsättningen så är det en fjäder i hatten, det vore kul. Jag hoppas  inte på strul här på slutet, men det är väl inget som talar för det egentligen.

Det är kanske just det som talar för det, att allt gått så bra att ni tror det är klart.

Det gäller att hålla uppe skärpan. Vi har bara förlorat en match under ordinarie tid, träningsmatcher inkluderade, det är starkt gjort. Vi har varit bra på att hålla fokus och hoppas vi kan göra det imorgon med. Även om det givetvis blir svårare och svårare att hålla upp fokus, men killarna sköter sig bra och jag tror det ska gå bra några dagar till.

Jag kikade också på poängsnittet ni har så här långt och Bois har inte haft så högt snitt så långt tillbaka det finns statistik att tillgå. Är det ni som gjort en bra prestation eller är det serien som är svag?

Jag vill gärna se det som att vi gjort något bra. Vi har jobbat hårt från dag ett med först fys under sommaren och sedan isträningen. Vi har varit väldigt noga i grundspelet och byggt upp en vinnarkänsla och en vinnarkultur. Det är mer det som gjort att vi lyckats ta så mycket poäng, vi har aldrig varit nöjda utan jobbat hårt hela matcherna. Så jag vill gärna se det som en bra prestation! Sedan är jag kanske inte rätt man att avgöra hur det ser ut historiskt , men vi har gjort det väldigt bra.

Vad är det som gjort att ni kunnat hålla en så hög nivå, ett sånt fokus som det ändå måste kräva?

Vi märker att vi inte lever på några spetsar som sticker ut som gör 2-3 mål per match, vi har inte en formation som står för 50% av målen. Vi är en lagmaskin som jobbar hårt över fyra formationer, så har en femma en dålig dag kliver en annan fram. Vi är inte beroende av en formation utan vi jobbar hårt för varandra, det är det som är hemligheten för oss och det är viktigt att ha med oss in i allettan. Det finns spetsigare lag, men vi ska vinna på att vi är en maskin som pumpar och går på fyra formationer och över tid brottar ner motståndarna. På slutet är det Engqvistformationen med Jakobs och Malmkvist på backen som varit inne på mycket mål framåt. Det tycker jag säger en hel del, att vår främsta defensiva back varit inne på så mycket framåt. Malmkvist är också på väg ikapp de bästa i plus/minus-statistiken och då har han inte spelat alls lika mycket som de andra gjort. Vi kommer vara beroende av att ha det i åtanke att det är kollektivet som ska göra det. Vi har fyra bra formationer och det gör att vi lyckas.

En annan som gjort det bra i en undanskymd roll är Gustav Persson som ännu inte varit inne på ett enda baklängesmål…

Ja det är otroligt gjort. Han ligger rätt i banan hela tiden. En rollspelare som gör det han ska och följer spelplanen och är viktig för laget. Just att acceptera sin roll och jobba stenhårt efter det. Han är också villig att lära sig saker, det vore häftigt om det kunde förbli så att han kan gå en hel grundserie utan att vara inne på något mål bakåt!

Det beror ju inte på att han får lite istid heller…

Det var några toppmöten i början när vi gick ner på folk som han spelade lite mindre, men annars har alla spelat lika mycket, vi har rullat med formationerna. Det kan bli så att fjärde missar något byte då man kanske slutar med andraformationen i en period och sedan börjar med första i nästa igen, men han har haft mycket istid så det är inte det som är anledningen. Han har ju också fått vikariera i andra formationer ibland. En annan som gjort det väldigt bra är Malmkvist som kanske inte spelat lika mycket som de andra, men ändå varit med på mycket mål framåt. Där har vi också ett sparkapital, han utvecklas för varje vecka. Nu blir det tuffare matcher, men vi ska ge honom chansen att få utvecklas i den tuffare miljön också och får vi behålla honom till nästa säsong så är det en klassback på den här nivån till att börja med och framöver också högre upp. Det är kul med de unga killarna som kliver fram, hoppas vi får behålla dom och bygga vidare på dom!

Har de överraskat på dig eller såg du potentialen från början?

Både och. Jag har sett dom i juniorerna och trodde kanske inte att de skulle få spela så mycket utan växa in i det mer, men de har varit bra redan från start. Och inte bara dom två, Joar (Hellström) och Tim (Olsson) med. Joar är också skicklig men har haft otur med att få mindre istid. Först var han åttonde back och det kan man inte rulla på, sedan när vi skulle plocka in honom så åkte han på en skada som höll honom borta från spel. Men nu är han hel igen och vi hoppas kunna ge honom mer speltid de sista matcherna. Vi har otroligt bra träningar med fyra formationer plus ytterligare spelare som knackar på, så man ser ju att han håller hög klass där. Vi har en hög kvalitet på träningarna och det är också bra för utvecklingen.

Ett par spelare jag pratat med har sagt att det är bättre tempo på träningarna än under match…

Ja det tycker jag också. Jag vet inte anledningen, vi borde kunna vrida upp tempot på match också även om det är klart att vi har motståndare som gör det svårt också. Jag längtar efter att få full utväxling på isen.

Kan det vara något som blir enklare när ni får lag som hjälper till att höja upp tempot också, nu möter ni ofta lag som vill dra ner på tempot?

Ja nu har vi otroligt mycket puck och får spela mycket i anfallszonen, det är svårt att åka fort i anfallszonen runt runt, hehe. Vi vi vill gärna spela med snabba spelvändningar och sådana lägen får vi inte då vi har pucken hela tiden. Det blir ströanfall mot oss bara och då blir det svårt att dra upp tempot. Jag tror det blir bättre fart när man möter bättre lag och får chansen att vända mer.

Ni inledde säsongen med extremt bra statistik i special team, boxplay och powerplay, men det har dalat lite nu på slutet. Vad beror det på?

Det är svårt att hålla powerplay på 50-60 procent som vi hade i inledningen, det går inte och vi har tappat lite. Tittar man på på de fyra sista matcherna som vi utvärderat precis, så har vi ändå trots att vi nollats i powerplay i två matcher ändå 28% i powerplay och 105% totalt powerplay plus boxplay, och det är bra men vi tycker det är dåligt. Men då har vi också bara mött topplag: Borlänge, Lindlöven, Grums och Skövde, så det var naturligt att det gick ner lite. Men visst har motståndarna läst in sig efter en lång serie vad vi vill också. Vi har olika lösningar beroende på hur de ställer upp, jag tror vi kommer fortsätta ha bra powerplay och boxplay.

Som du var inne på så sätter ni upp mål vad gäller poäng, powerplay, boxplay och tekningar som ni utvärderar var fjärde match. Är det några gånger ni inte klarat målen?

I andra rundan när vi förlorade mot Grums missade vi poängmålet. När vi satt upp så tuffa mål att vi ska ta 2,4 poäng per match så har vi inte råd att förlora någon match av fyra för då missar man målet. Så det är ett tufft, nästan omänskligt mål, men då missade vi det. Nu senast nådde vi inte heller målet med att special teams ska ha 110% ihop, men i allt annat har vi nått alla högt ställda mål alla gånger. Det måste jag säga att jag är väldigt nöjd med!

Efter gårdagens match där Nyköping förlorade mot Linden så står det nu klart att det blir ni, Borlänge, Grums, Lindlöven och Skövde som går till allettan från västra ettan. Är det något lag som överraskat positivt eller negativt på dig?

Jag trodde innan på Forshaga, så dom är jag förvånade över att de missade allettan. Nyköping tyckte jag också var bra, men de har saknat folk och då blir det svårt. Jag trodde Lindlöven eller Grums skulle missa, men det var mer mina egna tankar då jag inte sett dom, utan mer en känsla. Men jag är som sagt var förvånad över att Forshaga inte nådde längre.

Ni har varit klara för allettan rätt länge nu. När börjar du titta på blivande motståndare?

Vi har börjat smygkika lite redan, vi ska försöka skicka en scout och kolla Dalen-Nybro imorgon och på bussen upp laddar vi ner och kollar på någon match tänkte vi, så vi har börjat kika så smått.

I grundserien har du betonat att nästan allt fokus ligger på ert spel. Kommer det bli mer fokus på motståndarna i en alletta?

Det kommer det bli. Vi kommer att träna hårt och få in lite nya delar i vårt spel, men så fort vi börjar om vid jul och möter lag av hög kvalitet så måste vi titta på var vi kan såra dom, det kommer vi lägga tid på. Vi ska också ha ett möte med spelarna för att höra vad dom vill ha, hur mycket info de vill ha och vad de vill ha om. Det går att plocka ut hur mycket som helst hos motståndarna: powerplay, boxplay, uppspel, presspel och så vidare, men spelarna måste orka och klara av att ta emot det också. Vi ledare kommer ha en klar bild av vad som väntar oss, men sedan får vi se hur mycket vi delar med oss av till spelare, det beror på hur mycket de vi vill ha och kan ta till sig.

Du var i en tidigare intervju inne på att ni inte kunde träna så mycket hårdare, kommer det ändå att bli lite mer hårdkörning efter serien är färdigspelad?

Efter onsdagen trycker vi på lite mer, kanske inte mer fysiskt, det blir mer detaljer att vi gör rätt saker på isen. Att de fullföljer på mål till exempel, men det är mer information och detaljer, inte bara fysiskt. Vi lägger till lite nytt och repeterar det vi gjort. Vi kommer vara noggrannare i det vi gör, det man ser mellan fingrarna med under säsongen för att man inte kan vara på dom om allt när det är mycket matcher, men nu när det bara är träningar så kan man vara på dom lite. Sedan ska vi göra fystester också för att se om vi tappat eller förbättrat oss där, det lägger vi också in för att se den fysiska statusen.

Har du någon magkänsla för hur ni ligger till fysiskt?

Jag tycker vi haft en hög träningsnivå hela säsongen. Vi mäter puls och kaloriförbräning och väger spelarna hela tiden för att se var de ligger. Fysen är avvägd för hur man kan träna just då, tuffa matcher betyder lite lättare träningar och tvärtom. Det har gjort att vi inte har fått någon överbelastningsskada alls, det vi haft har varit våldsskador. Spelarna får också utvärdera efter varje träning om de är slitna och var i så fall, de får också sätta ett värde på hur tunga de tycker träningarna varit. Så allt i allt kan vi inte träna så mycket hårdare för då hade spelarna gått sönder och då missar de träningar och man får inte träna med formationerna man tänkt sig och så vidare. Men det är spelare som gjort rekord i styrkester under säsongen och så brukar det inte vara, så vi har bra koll, det känner jag mig trygg med.

Om vi kikar på morgondagens match igen som avslutning. Vad förväntar du dig av matchen?

Malung är ett ganska bra lag, under Tärnlunds ledning, jag hade förväntat mig att de skulle ha mer poäng är de har. De är väldigt strategiska med ett bra grundspel, det kommer bli tufft! De vill så klart gärna slå serieledarna och spelar dessutom om placeringspoäng och kommer ge järnet. Så det gäller att vara inställda på att det blir en tuff match, det kommer bli avgörande med vår egen inställning. Hoppas vi kan hantera det och åka därifrån med seger.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström