Jag är nöjd

Bois har haft en bra vecka så här långt med två raka segrar, först i derbyt och sedan mot bogeyteamet Tranås på bortaplan. Det är med andra ord en riktigt nöjd Boistränare Andreas Appelgren som får börja med att ge en resumé av gårdagens viktoria.


Då jag var bortrest så har jag inte sett matchen mot Tranås och inte heller kunnat skriva något matchreferat. Kan du ta oss igenom matchen mot Tranås period för period?

Det hände mycket! Det drog igång i högt tempo, och Tranås kom farande från alla håll höll jag på att säga. De spelade fysiskt och fullföljde forecheckingen och när motståndarna går ut så hårt och träffar rätt är det svårt att komma ut kontrollerat. Det blev mer att spela på en spelare och lägga in pucken och checka. Sedan får vi spela boxplay där det är vi som gör mål. Vi klev iväg med tre man trots en man mindre och det är något vi pratat om. Vi är så skridskostarka i boxplay, speciellt med Engqvistarna, att vi ska kunna gå på attack och det gav ju också mål mot Kallinge. Det var Filip som gjorde mål då och det var också han denna gång som slog in en retur efter att Johan Frick avslutat. Det är ännu ett verktyg som vi fått in i verktygslådan som kan vara bra att ha.

Under perioden fick vi spela flera powerplay och vi skapar lägen och borde ha satt något mål för vi spelade bra, men denna gång lyckades vi inte. Istället så får de chans att spela powerplay och gör mål på en av dom. Det var en tilltrasslad situation där vi ställer till det för oss genom att vara för passiva. Perioden spelas i högt tempo och slutar 1-1 och det är vi nöjda med. Vi hade pratat innan om att vi skulle sätta oss i en bra sits efter första perioden och sedan ta över mer och mer ju längre det går.

I andra perioden får vi spela tre raka boxplay de första tio minuterna, så där blir i hårt ansatta och får slita ont på våra defensiva spelare. När det blir mycket utvisningar så blir det väldigt orytmiskt, det blir några spelare som inte får spela alls och andra som får spela mycket, och vi får låta spelare spela i moment de normalt inte spelar i. Det passar inte oss, vi vill rulla på med fyra formationer, men det fick vi inte på grund av utvisningarna. Men vi spelar bra i boxplay och kommer tillbaka. Sedan gör Tobias Björklund ett ruggigt klassmål, det är sällan man ser så hög klass på hockeyettannivå. Det är ett bra anfall hela anfallet, vi har försökt utveckla vårt offensiva spel och kommit in i det mer och mer, det har gjort att vi gjort mer mål också.

Så vi har 2-1 inför sista perioden och vi vet att vi är starka i tredje och har bra självförtroende så vi kände oss i perfekt slagläge. De kommer ut stenhårt och kör tufft för att jaga kvittering i tredje perioden och vi får lägga iväg pucken, vi kanske kastar iväg den lite väl mycket. Vi hade överlag lite sämre passningsspel igår, jag vet inte om det berodde på isen eller något, men Tranås lyckades bättre, så det kanske bara var sämre på ena sidan kanske hehe. Så vi hade inte så mycket etablerat eget inledningsvis utan vi spelade mer på motståndarnas misstag, men det gör vi bra även om de kvitterar efter ett individuellt misstag gånger två som straffar oss. Det gör det i den här serien, det man kom undan med innan jul gör vi inte nu. Så de kvitterade men i samband med den så blir det en skada på deras målgörare, benet gick av. Det var tråkigt naturligtvis men det tar också udden av spelet, båda lagen tappar lite geist ett tag när man fått vänta länge och börjar undra hur det gick. Det gynnade oss då de var på g, det tippade lite så vi kunde växa in i det och sedan är vi det bättre och det starkare laget och orkar mer. Vi vågade spela pucken och innan målet hade vi pratat om att vi tagit över och nu började det bli läge att lassa på mål, och sedan kommer det ett mål precis som vi vill spela med puck på back, pass i sida och skott och retur i returyta. Sedan har vi bra koll på det fram till slutet då de får spela powerplay och dessutom tar ut målvakten och då blir det ett bombardemang i 1½ minut med boxplay och utplockad målvakt men boxplay och Sandberg gör det heroiskt. Då är det extra skönt när man lyckas vinna när man lyckas stå emot så.

Så en svårspelad bortamatch där vi lyckas ta alla poäng, det bygger på självförtroendet. Vi fortsatte med hög press och checking som i derbyt, vi hade kanske inte riktigt samma tryck i skridskoåkningen som då, men det räckte gott och väl.

Det var första gången på 3-4 år som vi lyckades vinna borta mot Tranås som varit ett riktigt bogeyteam för Bois.

Jag vet ju sedan man spelade själv att det stod alltid 0-3 efter första, på den tiden gick vi ikapp ibland, men det är en tuff bortamatch, men det gör ju bara att segern blir desto skönare. Sedan om man slår ut det så tycker jag vi vinner rättvist. Vi gör kanske inte någon jättematch men jag tycker vi hade matchen under kontroll. Vi fick den dit vi ville och avgjorde på ett sätt som vi ville även om det blev spännande på slutet med fyra mot sex, där blev det onödigt spännande.

Är det någon du vill lyfta fram?

Björklund måste jag lyfta fram. I den här matchen är han felfri. Han spelar på en hög nivå och har gjort det hela allettan. Det är han som tagit störst kliv sedan grundserien, han vågar fylla på, har ett riktigt bra passningsspel och gör viktiga mål. Jämför man med Tranås Fredrik Lindström som är en av ettans skickligaste backar med flera chanser till allsvenskt spel, så överglänser ”Björka” honom med råge denna match. Sedan vill jag lyfta fram Sandberg som är bra i mål igen. Han räddar ett friläge och räddar mycket i boxplayspelet även om han får bra hjälp där. Sedan måste man lyfta fram våra boxplayspelare med Engqvistarna och Jim Jakobs i spetsen, de spelar oerhört uppoffrande. Jim får en ful tackling i ryggen i första och blir blodig på 3-4 ställen men tejpas ihop och spelar sedan i stort sett nonstop när de spelar 6 mot 4 i slutet. Han är så trött efter slutsignalen att han inte orkar ta sig ur båset efter matchen utan blir liggande. Det är en sådan man vill gå ut i krig med!

Du nämner Björklund, jag tycker han gjorde personligt rekord för säsongen i derbyt

Han var lika bra igår. Han ligger bakom mycket i det kreativa anfallsspelet. Powerplay har han spelat bra under hela säsongen, men i allettan har han klivit fram stort. Han vågar spela de här matcherna när det gäller mycket och motståndarna blir starkare, det är en viktig egenskap som inte alla besitter. Det är spelarna som är bra i de stora matcherna som har riktig kvalitet. Det är bra att han levererar nu, det behöver vi.

Nu har målskyttet lossnat också!

Egentligen när man pratar ishockey så är 5-4 som vi hade mot Kallinge roligt för publiken, men det är inget lag som kan vara nöjda med det resultatet. Det ska vara mellan 1-2 insläppta och 2-3 gjorda, det är där det ska ligga annars är det för flängigt och oorganiserat. Vi skulle kunna göra fler mål, men kan man göra 3 och släppa in 2 så vinner man matcherna nästan varje kväll. Vi har fler spelare som kan komma igång och vi behöver fler för att de som gör nu kan inte göra det varje kväll, så det finns mer att hämta.

Du lyfter också fram Filip Engqvist som alltså gjort två boxplaymål nu på tre matcher.

Engqvistarna är seriens bästa boxplayspelare. Dom spelar oerhört mycket i den spelformen och de fixar det bra då deras spel VO2-värden är oerhört höga, de orkar åka hur mycket som helst. Sedan tycker jag de utvecklat sitt spel under säsongen också, De täcker skott bättre och skapar mer offensivt. Så de gör ett jättejobb som betyder oerhört mycket för laget, det är skönt med grovjobbare som kan bidra i offensiven, det blir plusplus.

Med tre matcher på sex dagar så kan man tycka att ni vore förtjänta av lite vila, men redan imorgon är det dags för match igen då Grums kommer på besök i Mariehus arena. Orkar killarna ladda om för ännu en urladdning?

Facit har vi inte förrän vi ser dom imorgon, men jag är inte orolig. Det kommer finnas kraft. Vi har gått på mycket folk, fyra kedjor, hela tiden och inte gått ner på folk. När vi möter motståndarna så kollar vi ju hur många byten de ger sina topplinor och de kan ligga på 7 byten per period medan fjärde får 2-3 och 3:e 4-5 kanske medan vi rullar på betydligt jämnare i belastning. Det märks också på slutet av matcherna att vi orkar vi mer än motståndarna gör, så det täta matchandet sliter mer på motståndarna än det gör på oss.

Ni har som enda lag ännu inte förlorat en tredjeperiod i allettan, två vinster och tre oavgjorda…

Nej och vi känner oss trygga med att vi kommer att orka, att vi har en bra bredd där vi kan rulla på mycket folk. Vi kommer att förlora tredje perioder, men nu har vi haft så bra facit över så lång tid att vi vet att inget lag orkar mer än oss och vinner på grund av det.

Nu väntar som sagt var en ny match mot Grums, ett Grums som tog poäng igår mot seriefavoriterna Troja. Dom lär vara på g nu!

Det tror jag säkert dom är. Jag har inte sett hela matcher med dom då vi mött dom förut, så vi har inte scoutat dom så hårt. Men vi vet hur de spelar, de ligger på rulle och träffar de rätt är de svårslagna. De kommer ta sina poäng men vi ska se till att de inte gör det imorgon.

Nu ligger ni på andraplatsen i serien efter att ha huserat längre ner efter tre omgångar, nu ser det bättre ut!

Man måste titta på hur många matcher som är spelade, när det kan ändra sig från match till match är det oväsentligt att titta på tabellen, nu gäller det att leverera varje match. Jag tycker laget får för lite cred, vi har ett väldigt ungt lag där många inte spelat på nivån tidigare och ibland går vi på nitar, det är naturligt med den strukturen vi har. Vi ska ta det match för match och vinna så mycket vi kan, men det kommer gå upp och ner.

Så du är nöjd så här långt?

Det är jag!. Det är klart att jag velat vinna alla matcher, men vi vet varför vi förlorat de vi förlorat och det är inte för att vi är sämre.

Vad är gameplan imorgon?

Vi får se, vi ska värma imorgon så vi får se vilka som är tillgängliga, det kan bli sjukdomare och saker, sedan bestämmer vi hur vi ska spela. Vi har några sätt att spela på, vi får se vilken av knapparna vi trycker på, men vi ska nog gasa på.

Av Krister Holm