Check med Appelgren inför kvällen derby

Idag blir det en lite annorlunda intervju med Boistränaren Andreas Appelgren, derbydagen till ära. Visst blir det brukligt snack om senaste match och om kvällens match, men ”Äpplet” får också chansen att ta ut sitt dream team av Boisare han spelat med samt svara på ett derbyquiz.

Som vanligt när vi pratar så tänkte jag att vi börjar med och pratar om den senaste matchen. Det blev seger med 3-2 efter sudden mot Krif.

Jag tycker vi gör en i stort sett en bra match. Vi gör en fruktansvärt bra förstaperiod, och i övrigt också en ok insats. Det känns som att vi har matchen under kontroll men slarvar bort den på slutet då vi släpper in två mål som vi kanske inte borde ha gjort. Men överlag är jag nöjd matchen och nöjd med att vi vinner den i övertid.

Var första perioden er bästa för säsongen?

Vi har gjort några riktigt bra förstaperioder, men det är en utav dom måste man säga. Det är ju ett bra lag vi möter också måste man ha i åtanke. I den bästa av världar hade vi haft något mer mål och då hade vi vunnit under ordinarie, men resten av matchen är också helt ok även om de kvitterade på slutet.

Visst är det lite lustig känsla det där, ni vinner mot serietvåan men man är ändå lite missnöjd efter matchen…

Ja det visar vilka krav vi har på oss själva och från omgivningen. De har legat i toppen hela tiden och ändå är man inte nöjd med segern, så det är tuffa krav.

Om jag får säga det själv så tycker jag också det var rätt målskyttar i matchen (Collberg, Aronsson och Lindén) då det var killar som det var skönt att målskyttet lossnar lite för.

Killarna funderar nog mer än de erkänner själva och det är killar vi vill ska producera poäng. Jeppe och Aronsson gjorde mycket mål innan jul men har inte fått det att lossna efter, så jag tror att det är viktigt att de kommer in och får gör mål och Jeppe gjorde ju både mål och assist.

Båda målen han är inblandad i är ju också riktiga Lindén-mål, att han tar sig  in på kassen…

Ja det är där inne målen görs och det är bra att han får komma in och göra mål. Det vore bra om vi kan öka på målskyttet lite grann, så det vore bra om det lossnade för dom igen.

Ni har så här långt gjort 35 mål, ett snitt på nästan 3 per match. Du vill öka på det?

Ja jag tycker att vi ska kunna göra något mer mål per match och då skulle vi få lite enklare resa i matcherna. Men vi möter bra lag och målvakter så det är inte bara, men det vore som sagt var bra så vi har lite mer att gå på.

Hur jobbar man med det?

Just nu är vi så långt inne i säsongen så det är bara att pusha spelarna att våga skjuta och inte passa bort chanserna. Säga att för varje miss så kommer du närmare mål, det är bara att fortsätta skjuta.

Apropå göra mål: Ikväll möter ni ett Skövde som gar ett gäng offensivt skickliga spelare som är duktiga på att göra mål.

Ja dom har offensivt skickliga spelare och målskyttar som levererar, lite spetskompetens. Så det gäller att inte ge dom så många chanser för då tar dom tillvara på dom.

De vann de två första matcherna efter sudden och ni vann den senaste med 6-2. Så två segrar tll dom men 5-4 i poäng till er. Vilka har övertaget?

Vi slog som två träningsmatcher med, eller en träningsmatch och en cupmatch. Det har varit jämna matcher, och derbyna lever sina egna liv. Det gäller att nollställa och sortera ut den matchen som vilken match som helst i serien. Men det är svårt och man vet aldrig hur matcherna slutar.

Finns det några enskilda spelare se upp med i Skövde?

Nej egentligen inte,. Thegel är ju bra, får han tid på sig att skjuta så sätter han dom ofta. Men sådana finns i alla lag och koncentrerar man sig på dom så dyker någon anan upp. Det gäller att ge dom lite tid och att hålla dom på utsidan. Vi tränare har bra koll, men när spelarna är på isen har de inte så bra koll på vilka dom möter utan det gäller mer att göra sitt egna jobb på bästa sätt.

Min känsla är att det ofta är lite mer anonyma spelare som kliver fram i derbyn, är det din känsla med?

Jag har inte statistik på det, men det är ofta tuffa matcher där man får jobba hårt för målen, det blir lite mer slutspelskaraktär och slutspel är nästan en annan sport. Där är det ofta grovjobbarna som kliver fram lite mer, så det kan ligga lite i det, men jag har som sagt var ingen statistik på det.

Du ska få sätta ihop en drömfemma av Boisspelare du spelat med tänkte jag!

Det blir Tommy Fritz och Ola Thorwalls på backen. Sedan måste Fredrik Johnsson vara med. Som center tar vi Peter Stenberg och Dennis Ström som andra yttern. Och eftersom jag tar ut målvakten då jag inte kan ta ut mig själv så sätter jag in Staffan Lundh som sjätte utespelare.

Nu tänkte jag att du ska få svara på ett derbyquiz:

Namnge två SIK:are som spelat i Bois och två Boisare som spelat i SIK!

Lasse Trygg och Anders Lundström är ju SIK:are som spelat i Bois och Robban Andersson och Jani Sillanpää är Boisare som spelar i Skövde. (Rätt)

Vilken klubb har vunnit flest matcher när Skövde IK och Mariestad Bois HC mötts?

Det är ju Mariestad, den var enkel! (Rätt)

Vilken Boisare har gjort flest poäng mot Skövde genom tiderna?

Jag vet att Stenberg gjorde sex poäng i en match, så chansar på Stenberg. (Fel: Ronny Johansson, 66 mål)

Hur många år i rad har Bois kommit före Skövde i grundserien?

Det var något år som Bois missade allettan, så måste ha varit då. Det var inte förra och året innan det så åkte de ut mot Västerås och innan dess Troja. Så kanske fyra år? (Fel, fem år)

Vem har gjort flest matcher och poäng i Skövde IK genom historien?

Lasse Trygg kanske, han har ju tröjan i taket, så det får bli han.(Rätt: 528 matcher, 510 poäng)

Vem har gjort flest poäng för Mariestad Bois genom tiderna?

Jag skulle tippa på Fredrik Johnsson. (Rätt: 666 poäng)

Facit: 4 av 6 rätt får anses klart godkänt!

Av Krister Holm