Full fart i ishallen på Sportlovet

I 3 dagar har det varit full fart i både Mariehus Arena och Ica Oxen-hallen då det har varit Sportlovscamp.

Campen har varit för spelare födda 2006-2011 och deltagarna har varit indelade i 3 grupper utifrån ålder. De allra flesta deltagarna kom från vår egen förening men det var även spelare med från Skara, Töreboda och Tibro.

Jenny-Ann Nilsson, mamma till Melvin Nilsson 10 år från Tibro IK, berättar varför de har kommit just till Mariestad på Sportlovscamp.

– Det är första gången som Melvin är här. Det var andra lagkompisar som varit här tidigare som rekommenderade oss denna camp. Melvin är jättenöjd med de här 3 dagarna. Jag tycker att det har varit väldigt bra upplägg för det är inte stressigt utan det är lugn och ro och de går mellan de olika aktiviteterna.

Det är Andreas Appelgren, Johan Lööf och Johan Lindh som var sin dag har varit ansvariga för campen. De har till sin hjälp haft ett gäng juniorer som har tagit hand om spelarna hela dagarna.

– Det har varit väldigt annorlunda mot hur jag brukar ha det när jag har juniorerna säger Johan Lööf som normalt ansvarar för hockeygymnasiet och är ass.tränare i J20. Det var kul och man märker vilken glädje det är i de här små, de tycker hockey är det roligaste de vet. Det  känns som de har tyckt att det har varit roligt att ha juniorerna som hjälptränare. Mycket av det vi tränar i juniorerna har vi tränat på nu också men det blir ju på en annan nivå.

Det har varit flera ispass varje dag men även fys/lekpass och teknikpass. Nytt för denna camp är att det också har varit ett målvaktsträningspass per dag. Ansvarig för detta pass har varit Johan Frealdsson som är målvaktstränare för a-laget och juniorlagen.

– Vi tyckte att vi behövde ha något för målvakterna också, säger Johan. Nu har vi så pass många unga målvakter i föreningen så vi tycker att det var viktigt att lägga in detta. Det var varit ett pass per grupp. Med yngsta gruppen målvakter var det mest lek och skridskoåkning och med de två äldre grupperna lite mer detaljträning. Jag tror det är kul för målvakterna att få känna sig sedda och få ha en egen tränare att bolla med lite.

Det man upplevde när man gick runt i ishallen var idel glada miner och att alla deltagarna verkade ha jättekul.

Tindra Medin 9 år är denna gång enda tjejen som deltar på campen. Tindra berättar om hur det har varit på lägret.

– Det har varit bra, det har varit roligt att vara med kompisar. Vi har haft fys, vi har varit på is och haft matchträning. Det är andra året jag är med.

Även uppe i cafeterian har det varit full fart. Där har Susan Johansson och Kicki Fröjd fixat med mellanmål och lunch till alla deltagare och tränare.

Avslutningsvis tog jag ett lite längre snack med Mariestad Bois Hockeys ordförande Magnus Kling för att höra hans tankar kring campen.

Vad är värdet för föreningen att kunna ha dessa camper både på sportlovet och sommarlovet?

För föreningens del är det självklart roligt att vi breddar och kör hårt med vår ungdomssatsning. Lovcamper över lag så bjuder vi även in grannklubbar och det är jätteroligt att de kommer. Sedan är det så att all tid på is är bra. Det är roligt att se att vi har bredden från de allra yngsta upp till de vi kallar B1:or som nästa år blir A-pojk, att de är här uppe och får lära sig och umgås med varandra. De får träffa våra juniorspelare som är jätteduktiga på isen som ledare. Campen som sådan är fostrande inte bara vid sidan av isen utan vi har kombinerat det med fyspass, teoripass, teknik och andra övningar på is.

Något som är nytt för i år är målvaktsträningarna, vad tror du det betyder för målvakterna?

Det är jätteviktigt i alla camper. Under en normal träning får kanske målvakterna lite för lite egen träning oavsett om man pratar skott eller rörelsemönster. Att de får separata pass tror jag är uppskattat. Det blir roligt för de små att lära sig stå i mål ju duktigare man blir. Det är ett viktigt inslag i årets camp.

Det kommer deltagare från klubbar runt omkring vid varje camp, dina tankar kring det?

Vi har konkurrens, de lite större klubbarna runt om här har sina aktiviteter igång på loven. Att man ständigt återkommer hit på våra camper  tror jag beror på strukturen vi har. Det är en uppskattad camp, det är intensiva men lärorika dagar, det är inte hela veckan utan det är lagom antal dagar. Jag vill påstå att vi har en ekonomisk fördelaktig hemmacamp då den ligger något lägre i pris än många andra. Vi vill ha hit så många som möjligt, en fylld camp är en bra camp.

I år är den helt fylld också.

Ja det är fantastiskt. Det är så vi vill ha det.

Vad säger du om våra juniorer som ställer upp här och är med i 3 dagar trots att de har egna träningar och matcher? Två av dem drog till Visby direkt efter gårdagens camp och flera av de andra hade match igår kväll.

Juniorerna vill jag givetvis återkomma till men föreningen som sådan bygger på det vi nämner nu. Det är ideella krafter som driver våra camper. Det är mycket marktjänst kring en camp, det är mycket som ska ordnas rent praktiskt runt omkring. Där har vi återigen ett antal personer som glatt ställer upp för att supporta våra ungdomar. Inte minst då på isen där det är jätteviktigt att vi får killar som verkligen vill vara där och som kan dela med sig. Juniorerna är ett klockrent exempel, de har ett hektiskt schema så här års med ordinarie träningar, det är matcher och ihop med det ska de även ta hand om deltagarna i campen. Jag tror de har förstått vikten av att man är en förebild som junior. Många av de här små kanske har sett dem på någon match men här får de träffa dem live på isen. Det är fantastiskt att de orkar och vill ställa upp. Det är vi jätteglada för.

Man får även in det här med att alla hälsar på alla i korridoren då de lär känna varandra över laggränser och åldersgränser.

Ja och det arbetet är något vi har inlett och det fortsätter bara. Som du säger så är detta en del i det. Då får man ett ansikte på ett namn. Även de här allra yngsta kommer att kunna säga att “titta där mamma och pappa där är den killen som tränade mig på sportlovet”. De juniorer jag har pratat med tycker att ungdomarna sköter sig exemplariskt. De lyssnar, de tar åt sig och de vill där ute på isen. En fantastisk kombination.

av Susanna Johansson

Mariestad BoIS Hockey vill tacka alla som ställde upp och gjorde denna camp möjlig. Susan Johansson och Kicki Fröjd i köket, Andreas Appelgren, Johan Lööf och Johan Lindh som bar huvudansvaret och alla våra fantastiska juniorer, Andreas Axelsson, Herman Lundin, Anton Pettersson, Felix Sandén, Casper Leksell, Herman Ärlevik, Johan Sjölander, Jakob Johannesson, Manne Håkansson, Leon Frealdsson, Gilbert Persson och Ludvig Bergström.

Blandade foton från campen