fre 13 mar Slut
Hockeylag MAR 1
Hockeylag TRA 0
lör 14 mar 16:00
Hockeylag MAR -
Hockeylag TRA -

Sportchefen inför silly season

I fredags spelade Bois sin sista match sedan förbundet bestämt att säsongen skulle skjutas upp. I eftermiddag så kom också beskedet att säsongen avslutas och inget lag kommer att flyttas upp eller ner. Det innebär att Bois säsong är över och nu tar en ny säsong vid: Silly seson. Säsongen där Bois sportchef jobbar hårt för att få till ett så slagkraftigt lag som möjligt. Vad passar då bättre än att ta en intervju med huvudpersonen själv, Calle Johansson?

Under eftermiddagen lämnade hockeyförbundet besked om att säsongen är färdigspelad och att det inte blir någon upp- eller nedflyttning i serierna överhuvudtaget. Vad är din spontana respons på det?

Att det är ett rätt beslut, tråkigt men rätt. Jag ser ingen annan utväg för dom att gå, hur tråkligt det än är.

Det innebär att ni är färdigspelade och blir kvar i hockeyettan kommande säsong också. Är du ändå nöjd med säsongen?

Klart jag är! Vi tar oss till playoff 3 och är en seger i en hemmamatch från kvalserien. Vi kunde inte komma längre än vi kom, så vi gör det jättebra.

Ni gjorde det också med ett spel som lovade mer…

Ja och det finns också otroliga möjligheter till spelarutveckling. Vi har ett ungt lag och kan tränarna få fortsätta jobba med gruppen så kan det bli riktigt bra, och jag ska ge dom bästa förutsättningarna.

Inför säsongen så plockade du in fyra backar och två forwards, och under säsongen ytterligare tre forwards. Är du nöjd de ni plockat in?

Det tycker jag. Det vi tog in innan säsongen gjorde jag och Ronny tillsammans och jag tycker vi prickade rätt på varenda värvning så det känns jättebra. Jag är nöjd med alla spelare och hela truppen egentligen. Jag tycker att spelarna motsvarade våra förväntningar, några överträffade dom också. Det finns statistik som visar att en rätt stor del av alla nyförvärv inte gör det som förväntas av dom, men det gjorde de hos oss. Alla har bidragit högsta hockeyettannivå och har gjort det otroligt bra. Jag vill passa på att tacka alla som har bidragit till supporterspelarinsamlingen, det är ni som gjort att säsongen blev så fantastisk som den faktiskt blev.

Nu går vi in i en ny silly season-säsong och det blir med i stort sett blankt papper. Det finns bara en spelare på kontrakt, Johan Frick…

Ja men jag vill börja med att säga att jag är otroligt nöjd med att ha Frick på kontrakt. Sedan kommer der att komma förlängningar redan nästa vecka och sedan kommer det att rulla på fort. Vi har fått ett positivt avslut på säsongen trots att den sedan avbröts väldigt snöpligt, men jag har svårt att se att spelare kan gå till en bättre hockeyettanklubb, det finns inte.

Vad har du för strategi i ditt arbete, hur börjar du?

Först och främst ska vi säkra upp staben runt a-laget. Sedan ska vi bygga på den trupp vi avslutade säsongen med, ett av de bästa lagen i hela hockeyettan. Det är många unga spelare med stor utvecklingspotential, vi har en bra grund och det är ingen idé att experimentera med för mycket nytt. Sedan kommer det alltid att bli lite nytt.

Är det några som aviserat att de slutar?

Egentligen inte, men jag har några veckors arbete att göra där jag kommer få mer klarhet. Sedan har jag några duktiga juniorer som det ska diskuteras med också, så det finns mycket att göra.

Ni avslutade säsongen med fem femmor, hur många spelare siktar du på att starta kommande säsong med?

Fem femmor går inte starta med, det berodde mycket på att vi fick många skador, man kan inte starta med fem femmor. Så så stor trupp kommer vi inte ha från start.

Det innebär att några spelare måste lämna, hur tufft kommer det att bli att ta dom besluten?

Det är alltid skittråkigt, framför allt när det inte är ömsesidigt. Så det kommer att bli några tuffa beslut, sedan är det några som kommer välja att inte vara kvar. Det löser sig av sig självt det mesta faktiskt.

En som pratade inför säsongen om att detta var hans sista är Eddie Davidsson, men det kan ju också bli andra tongivande spelare som lämnar. Är tanken att ersätta dom med spelare utifrån i så fall eller kommer det bli så att en spelare längre ner i hierarkin får kliva upp och fylla rollen?

Det beror på vem som väljer att sluta, vilka egenskaper som behöver ersättas. Det kommer falla på plats, det blir inga konstigheter.

Har du börjat jobbet med att bygga truppen redan?

Ja jag har börjat, så det kommer att komma förlängningar redan nästa vecka, det känns skönt.

Flera klubbar har redan börjat släppa förlängningar, har det varit en medveten strategi att ligga lite lågt och inte störa spelarna under slutspelet?

Ja när jag inte satt igång tidigare så kändes det fel att börja snacka med folk inför playoff, så fort försvinner dom inte. Jag vet vad spelarna vill och tänker, så jag har bra koll.

Skulle du vilja ha fler längre kontrakt för att ha en stomme att bygga kring eller är det skönt att börja med ett helt tomt papper?

Egentligen inte, det är bara av bekvämlighetsskäl man skulle ha namn klara. Det går lika bra att börja från noll. Blankt papper kan vara bra att ha då man inte är beroende av det man har utan kan börja på nytt.

Tror du några spelare kan bli intressanta för allsvenskan?

I stort sett hela truppen skulle på individnivå kunna klara av att spela i allsvenskan skulle jag vilja påstå. De flesta ligger på högsta hockeyettannivån, så visst finns det en risk att spelare lämnar för allsvenskan, men jag hoppas att de flesta vill stanna och utvecklas och bygga vidare på det vi har börjat på denna säsong.

Kommer du att signa de från egna truppen först och när du sedan ser vad som saknas så börjar du titta utåt mot nyförvärv?

Det kan dyka upp något nytt utifrån tidigare om det är något jag verkligen vill ha. Det dyker upp saker som gör att man kan få ändra på sina planer, men det är det som är kul också, att förutsättningarna ändras hela tiden.

Vad förväntar du dig att få för spelarbudget att jobba med?

Budgeten är inte satt ännu, utan jag får jobba på lite försiktigt tills det blir klart. Men jag hoppas jag får samma spelarbudget att jobba med till nästa säsong i alla fall. Men det är styrelsen som tar beslutet. Jag vill föreningens bästa, vi får se vad dom säger.

När räknar du med att vara klar?

Jag försöker vara klar innan april är över.

Blir det något annorlunda silly nu tror du när säsongen avbröts innan den färdigspelats?

Inte i negativ bemärkelse i alla fall. Vi avslutade säsongen positivt och jag tror spelarna är nyfikna på att se vart det kan bära nästa säsong, så det innebär inget negativt.

Kommer du att vilja ha en kärna med Mariestadsanknytning?

Ja det är viktigt med Mariestadskärna, det kommer jag att ha också, det ska byggas kring det. Vi ska ha en stomme med hjärtat på rätt plats.

Denna säsong var ambitionen att nå kvalserien, nu avslutades ju serien innan ni nådde dit, men vad är ambitionerna kommande säsong?

Vi ska inte sänka någon ribba, det kan jag lova. Sedan är det inte mitt beslut egentligen, det är ju styrelsens beslut vad vi ska ha för ambitioner, men jag vill inte sänka någon ribba.

Av Krister Holm