fre 13 mar Slut
Hockeylag MAR 1
Hockeylag TRA 0
lör 14 mar 16:00
Hockeylag MAR -
Hockeylag TRA -

Rolig första säsong

Säsongens starka tränartrio är som hemsidan tidigare idag meddelat klar för ytterligare en säsong tillsammans. Hemsidan ringde upp assisterande tränare Ronny Johansson, för ett få höra hans syn på säsongen och sin nya roll som tränare.

Det blir en säsong till inte bara för dig utan för hela tränartrion!

Ja det var en av förutsättningarna att de andra två var kvar också. Vi har jobbat bra ihop och har trivts tillsammans. Nu vet vi också var vi har varandra så nu kan vi köra för fullt från start, det ska bli otroligt kul.

Det var ju din första säsong som tränare, hur var det?

Otroligt roligt! Det är en stor skillnad mot att vara sportchef, man kommer mycket närmare killarna när man träffar dom dagligen. Tränarkunskapen har Isgren och Appelgren stått för så har jag fått bidra med annat.

Vad har du då bidragit med?

I och runt matcher. Special teams och forwards. Känslan av att veta hur det är att vara på isen och känna med killarna. Sedan har jag bidragit lite i det offensiva spelet också tror jag.

Vad är du mest nöjd med under säsongen?

Överlag höll vi oss till det vi bestämde, det var bara någon enstaka match kanske vi inte gjorde det. Sedan kanske vi inte hade någon match där vi höll oss till det under alla 60 minuter, men så är det nog i alla lag, också i SHL. Men när vi gjorde som vi skulle så var vi inte lätta att slå. Efter jul var det några matcher med 7-8 skadade spelare och vi hade nästan mer juniorer och förstaårs-seniorer än seniorer och presterade ändå tack vare att vi hade så tydlig idé. Och kan vi komma så långt första året så borde vi kunna komma ännu längre ett andra år.

Du hade ju ansvar för powerplay, det var ju helt suveränt innan jul men efter jul gick det inte alls lika bra. Vad hände?

Dels fick vi några skador, Aronsson gick sönder och när han kom tillbaka till allettanstarten var han inte i samma form. Sedan var Eddie borta ett par matcher också. Vi blev också scoutade noggrannare. Man kanske borde haft ett nytt vapen att ta till, men vi ville inte ändra heller utan ge killarna förtroende. Jag tycker att vi skapade vi mycket men fick inte in den och då kanske killarna tappade lite självförtroende. Sedan försökte vi ändra lite på slutet, men ju mer kontinuitet desto bättre blir det ofta.

Ofta är det ju en tränarduo i ettan, men ni var en trio. Vad tillför det extra tycker du?

Att man ser lite mer. Man kan ha uppdelning på träningarna., Isgren gör isträningarna, där styr han medan jag och Andreas kan titta på annat, sedan har jag och Appelgren lite mer på matcherna. Är man tre så kan man hålla bättre koll på hur motståndarna spelar, det hinner man inte om man ska hålla koll på sina egna backar eller forwards samtidigt. Sedan har jag ingen erfarenhet av att vara två, men jag tror det är en fördel att vara tre.

Ni är ju för övrigt inte bara tre i ledarteamet utan ett helt gäng.

Ja vi har ju målvaktstränare och videocoach, så vi kan vara 4-5 tränare på isen under träningarna vilket är väldigt bra. Sedan har vi materialare, fystränare, massör/sjukvårdare också, det är ett skönt gäng och vi har roligt ihop.

Det var din första säsong som tränare. Var det som du inte var som du förväntat dig?

Nej jag tror inte det, det har flutit på bra. Kanske att man tror att man har mer tid än man har för träning. Vi har öppnat upp för att ha lite mer istid, har man 60-70 minuters istid vill man gärna ha det till lagträning, vi skulle vilja ha lite mer tid för att ge mer individuell träning. Annars gick jag in med inställningen att det skulle bli roligt, och det var det också. Sedan är en annan styrka med att vara många runt laget att om man har förhinder någon gång så finns det folk som kan täcka upp, även om man givetvis gärna vill vara med.  Men det gör att man inte är så totallåst, utan det känns lite friare.

Jag tänkte du ska få utse några topp tre ur truppen.

Vilka är viktigast i laget?

Utan inbördes ordning så kör vi på Sandberg, han är en viktig kugge i bak.

Sedan skulle jag vilja lyfta fram Johan Frick som är otroligt viktig för föreningen. Han vet vad det innebär att spela för Bois.

Detsamma gäller den tredje, Filip Thörnqvist. Han var borta mycket under säsongen, men när han är med så visar han verkligen vägen och driver på laget. Han vet också hur det är att vara Boisare och skolar in de som kommer nya in i laget. Dom båda sista är väldigt viktiga för laget, det kanske finns spelare som är skickligare, men inte som betyder lika mycket.

Vilka har utvecklats mest under säsongen?

Svår, men jag tycker vi kan ta Tobias Aronsson. Han mognade verkligen under resan och vet mer vad som gäller. Hoppas han stannar, det skulle han må bra av att få istid och förtroende ytterligare en säsong.

Gustaf Persson växte in under seniorsäsongen. Han var inte inne på ett enda mål under hösten och fick mycket speltid i boxplay. Han nötte verkligen på och tog till sig det vi sa och tog verkligen kliv.

Sist ut är Simon Eriksson som också tog åt sig och lärde sig under säsongen. En spelevink ibland men en kämpe och höll en hög och bra nivå för att vara första seniorsäsongen. Nyttig i tuffa matcher, tung att möta och tröttar ut motståndarna. Det är egenskaper som kan föra honom högre upp, men rådet är att ta ett år till för att utvecklas mer och spela mer. Det är lätt hamna i fjärdekedja och få lite speltid, i hans ålder är det bättre att få spela mycket.

Till sist tre spelare som du tror kommer ta steg kommande säsong?

Om jag får utgå från samma trupp som vi hade i år så kan jag ska lyfta fram Ludvig Collberg. Jag hoppas han stannar för då kan han bli en toppback säsongen som kommer.

Nummer två blir Lukas Jidenius. Han var kanske lite för försiktig stundtals, men har en grym fart och kan han utnyttja den så tror jag han kan ta ett steg till i utvecklingen. Sedan är det ett tufft steg att ta från junior- till seniorhockey först året, men han gjorde det bra och det finns ännu mer potential.

Sedan vill jag lyfta upp Gustaf Malmkvist som trots att han var junior gjorde sin andra säsong i a-laget säsongen som gick även om det inte var så många matcher första säsongen. Denna säsong fick han dock betydligt mer och han har alla egenskaper man behöver för att bli en bra back och har en otroligt hög högstanivå. Sedan gäller det för honom att jämna till det lite, att ha lite mer ork att ta rätt beslut också när man blir trött. Kör han på i sommar så tror jag han kommer utvecklas massor säsongen som kommer.

En avslutande fråga: Tror du det blir ett lika slagkraftigt lag säsongen som kommer?

Det är jag helt säker på! Visst finns det en osäkerhet när läget i världen ser ut som den gör och det gör kanske att spelarna kommer vänta lite längre med att skriva kontrakt också. Men alla klubbar kommer att få det tufft ekonomiskt och vi har bra läge och jag är säker på att även om npågra kommer att lämna så kommer vi att kunna värva fullgoda ersättare och få ett minst lika slagkraftigt lag säsongen som kommer!

 

Av Krister Holm