Ordföranden om att Tv-pucken 2021 går i Mariestad

Tv-pucken 2021, både för tjejer och killar, kommer att spelas i Mariestad. Hemsidan har pratat med ordförande Magnus Kling kring detta.

Vad innebär detta?

Det bygger först och främst på att årets tv-puck i Umeå blir av nu i vecka 44. Alla indikationer vi har fått är att den ska spelas nu när man hoppas att kunna spela den med publik. Hade det varit tomma läktare eller max 50 personer så hade man övervägt att flytta den. Svenska Ishockeyförbundet har tillsammans med Västergötlands Ishockeyförbund tagit beslutet att Mariestad står för värdskapet 2021. Det är vi fantastiskt stolta över. Vi måste tillägga att beslutet att tacka ja till detta innefattar att vi har fått med oss Mariestads Kommun på detta. Vi skulle inte klara att genomföra detta utan kommunens hjälp och de är jättepositivt inställda. De kommer att se till så det finns skolsalar att sova i för 16 lag och att det finns tillräckligt med parkeringar i närheten av ishallen bland annat.

Det är slutspelet för både tjejer och killar som spelas här i stan och det kommer att spelas samma helg i vecka 44 som jag har förstått saken.

Japp! Det som händer är att det kommer 8 stycken trupper på killsidan och 8 trupper på tjejsidan. Vi kommer att starta upp med ett litet event på onsdagskvällen då vi kickar igång det formellt. På torsdag morgon startar Tv-pucken med kvartsfinaler. Alla kvartsfinaler, semifinaler och finaler för både killar och tjejer spelas i Mariehus Arena (A-hallen), torsdag till söndag.

Vad händer med placeringsmatcherna?

Lag som åkt ut kommer med största sannolikhet under lördagen och eventuellt söndagen spela sina placeringsmatcher från placering 5 till 8 i Skövde. Bakgrunden till det är ganska enkel. Vi är en stor organisation och vi har mycket lag igång. Tv-pucken kommer spelas i vecka 44. Då har vi full aktivitet i bägge våra hallar och skulle vi då även köra placeringsmatcherna här i vår B-hall (vilket är teoretiskt fullt möjligt men faller på att vi inte har 16 omklädningsrum) så skulle vi behöva släcka ner hela vår verksamhet i minst 4 dagar. Då har vår närliggande klubb, Skövde IK, tagit de matcherna och det är något av en grundförutsättning för att kunna genomföra eventet.

Förra hösten fick föreningen känna på lite grann hur det är då tjejernas ena kvalgrupp spelades här. En rätt stor organisatorisk sak men detta kommer bli enormt mycket större men tror du det arbete vi la ner då har bidragit till att vi får Tv-pucken hit nästa år? Att de såg då att vi har förutsättningarna för att arrangera ett så stort evenemang.

Jag är helt övertygad om att det var en av anledningarna. Det var en fjäder i hatten att vi lyckades med det rent organisatoriskt på ett så fantastiskt sätt som vi gjorde. Västergötlands Ishockeyförbund var representerade hela den helgen (torsdag-söndag) och de såg hur bra Mariestad BoIS skötte detta som förening. Med allt vad det innebar, sekretariat, rum, kiosker, arrangemang runt omkring mm. Där såg man att vi är en trygg förening. Sedan är vi en klubb och en ishall som har rätt förutsättningar för att kunna tv-sända. SVT och Svenska Ishockeyförbundet är noggranna med att det hamnar på arenor där de verkligen kan sända bra och kvalitativ ishockey.

Alla matcher här kommer att sändas på SVT?

Ja här kommer man sända alla matcher från torsdag till söndag.

Det kommer behövas ett X antal personer som jobbar med detta. Det är väl något ni måste börja planera för redan nu. Kommer det vara mycket ideella krafter från BoIS som krävs för att kunna genomföra detta eller ligger det ansvaret på Västergötlands Ishockeyförbund? 

Vi som förening har ett väldigt gott samarbete med Västergötlands Ishockeyförbund och detta är något vi kommer att genomföra tillsammans med dem och även med Skövde IK. Det som händer nu är att vi kommer att starta upp ett projektarbete redan imorgon och lägga upp planer för vem som gör vad. Från Mariestad BoIS sida så har vi redan skissat på en aktivitetsplan och en projektorganisation som ska löpa genom hela förarbetet. Detta bygger på att vi är väldigt många inom föreningen som hjälper till. Jag är helt övertygad om att vi kommer få hjälp av föräldrar, ledare, andra ideella krafter och jag förutsätter också att vi kommer att få hjälp av en hel del spelare. Pratar man i termer som att guida gästande lag rätt, där tror jag vi har många duktiga och kunniga juniorer som kan tänka sig att ställa upp och hjälpa till. Jag räknar med att det mesta som kommer ske i vår hall sker med personer representerade från Mariestad BoIS Hockey. Det kommer att bli fyllda schemat i det här med kiosker, mat, sekretariat mm så mellan tummen och pekfingret så kommer det behövas 100-150 personer.

Västergötlands Tv-pucklag kommer att ha en direktplats in i slutspelet.

Ja det är nytt från i år tror jag, att det landskapet som håller i värdskapet för slutspelet är garanterad en plats i kvartsfinalen på både tjej och killsidan. Sedan vet vi ju inte om det kommer att vara några spelare från Mariestad eller från Skaraborg i lagen. Självklart skulle det vara fantastiskt kul om vi hade någon tjej eller kille på isen som representerar Mariestad BoIS i grund och botten. Givetvis skulle det vara roligt om det fanns någon eller några från Skaraborg med. Det hoppas jag verkligen, det drar också folk och blir en extra krydda.

Nu kommer Skaraborg och Mariestad BoIS sättas på hockeykartan på en annan nivå än vad vi har gjort tidigare med till exempel sändningar i SVT där hela svenska folket kan titta. Vad tror du det betyder för hockeyn i Mariestad och Skaraborg?

Jag vill påstå att det betyder väldigt väldigt mycket, Tv-pucken är superstort. Vi har granskat och sett hur det har varit tidigare år och nu kommer det att vara i Mariestad, i Skaraborg. Tveklöst kommer vi att få mycket folk som reser hit även utan att ha en direkt anknytning till de som spelar. De är intresserade av ungdomshockey och framförallt Tv-pucken. Det här kommer att få effekter på mycket, både från näringslivet och annat runt omkring oss. För hockeyns del och för Mariestads del så är det som du säger, nu hamnar vi verkligen på kartan. Vi fanns där innan men nu blir vi än tydligare där. Det är vi superstolta för!

av Susanna Johansson