Maskot mentor åt Isgren

Bois gör om lite i organisationen kring a-laget och det betyder att Peter Isgren kommer att ta över ansvaret för fysträningen under säsongen. Till sin hjälp har han givetvis rutinerade Andreas Appelgren och Ronny Johansson, men också en av Sveriges mest meriterade fystränare: Lars ”Maskot” Ahlkvist.

Maskot som varit fystränare för klubbar som Frölunda, Leksand och KHL-laget Lokomotiv Jaroslav har under veckan varit på plats i Mariestad för att både ge tips och inspiration till Boistränarna, men också för att se den fysiska statusen hos spelarna. Och han är väldigt nöjd med det han kunde se.

– Jag var här inför förra säsongen också och då hade många också fina resultat, men skillnaden i år är att alla har riktigt bra resultat, skillnaden mellan toppen och botten är betydligt mindre, berättar han. Jag är väldigt imponerad över deras resultat, dom ligger väldigt bra till. De håller en jämn och hög nivå.

”Maskot” har hållit kontakt med Andreas Appelgren ända sedan han tränade Leksand och det är givetvis han som utnyttjat den kontakten till att få en så kunnig person som bollplank. Något som Peter Isgren givetvis är glad över.

– Jag tycker det ska bli väldigt roligt att ta sig an att hålla i fysträningen, det var några år sedan nu, berättar Isgren. Fast jag är ju utbildad för det och jag har hållit i den tidigare så jag vet ju vad som ska göras, men det är väldigt nyttigt och inspirerande att ha en så kunnig mentor som “Maskot” att kunna utbyta tankar och idéer med.

Hur kan man då märka att ett lag är vältränat fysiskt? Ja frågar man ”Maskot” så är det två saker som man främst kan se det på: Dels att laget orkar köra på i tre hela perioder, dels att laget drabbas av få eller inga skador (utöver våldsskador som är omöjliga att förebygga). Bois enormt starka tredjeperioder säsongens om gick menar han alltså är ett tecken på att man låg bra till fysiskt. Också att man sluppit förslitningsskador som ljumskskador tycker han är bra tecken.

– Något som jag också tänkt på när jag varit här och hållit i träningen är dels viljan att prestera, dels sättet killarna hela tiden pushade på varandra. Sådant är jätteviktigt, menar “Maskot”.

Enligt Isgren så kommer hans inträde inte innebära några större skillnader i fysträningen mot förra säsongen.

– Vi kommer fysträna innan varje ispass precis som tidigare och ha samma längd och typ av träning. Det vi ska trycka lite mer på kanske är spänsten och snabbheten och lite mer mage/rygg. Allt för att få upp snabbheten på isen då vi vill spela en snabbare hockey. En annan skillnad är att spelschemat blir lite tightare i år i och med att vi startar senare, så vi kommer inte kunna träna ner oss lika länge då uppehållen blir kortare.

 

Av Krister Holm