Appel: Första intrycken av spelarna och Melvin gör debut

Boistränaren Andreas Appelgren är med en dags distans riktigt nöjd med gårdagens insats mot Karlskoga, men redan imorgon är det dags för ny match. Och inför den matchen har Andreas en nyhet att bjuda på.

– Melvin Björklund gör premiär i a-laget imorgon och står från start!

Om du börjar med att tycka till lite om gårdagens möte med Karlskoga (förlust 3-1), hur ser du på matchen med en dags distans?

Jag tycker vi står upp bra mot Karlskoga så länge vi orkade, sedan blev vi lite mer trötta än vad dom blev i tredje. När vi tittat på klipp från matchen så måste jag säga att jag är nöjd med försvarsspelet. Vi gör det bra när vi går in med ett passivare försvarsspel och så får de spela runt och skotten kommer därifrån vi vill att dom ska komma. Och när vi spelar vårt aggressiva försvarsspel funkar det också bra och vi vinner puck snabbt. Jag tycker också att vi skapar mycket farliga målchanser, så vi är bra med offensivt också. Så jag är lite mer nöjd nu än jag var igår. Men det hänger nog ihop med att man alltid vill ha ett bra resultat också i träningsmatcher, och vi var väldigt nära att få det men jag tycker vi slarvar för mycket vid deras mål i tredje. Men vi gör en bra träningsmatch och alla klarade sig bra.

Om du skulle lyfta fram några spelare?

Björklund visar hela matchen egentligen att han var bäste back på plan. Han spelade med ett lugn och var placeringssäker över hela banan. Jag tror inte han slog någon passning fel under hela matchen och han utmanade också offensivt och gjorde sin gubbe, han imponerade. Sedan var Granberg bra i defensiven, Malmkvist också, samtliga backar gör det bra. I försvarsspelet måste alla hjälpas åt, försvarsspelet känns stabilt. Sedan tycker jag vi har ett lugn i vårt spel, vi förivrar oss inte, utan vågar spela utan att förivra oss. Sedan kan saker naturligtvis alltid bli bättre.

En sak som fungerat väldigt bra tidigare under försäsongen är powerplay, men det var tuffare igår…

Karlskoga är skickliga att spela boxplay och vi har inte tränat alls på det, bara pratat om det. Sedan sparade vi också den som varit vår bästa spelare i powerplay, Simon Eriksson, och testade runt lite i formationerna. Vårat andra powerplay var dock bra och där skapade vi flera bra lägen, men visst möter vi ett tufft motstånd som gör det svårt för oss, men vi gör det helt ok tycker jag.

Ni har inte börjat träna powerplay än säger du, när gör man det?

Vi har tränat tungt och fick en dryg veckas break drygt innan det, annars kanske vi hade börjat med special teams, men samtidigt har det funkat så bra så det har inte behövts. Vi fortsätter köra stenhårt veckan ut, och veckan som kommer är ingen lätt vecka med match söndag-torsdag-söndag, men vi slopar långa åkningar och den tunga mjölksyraträningen vi kör nu, så då kan vi köra igång special teams, där behöver man vara lite fräsch i ben och huvud. Det vi nött på är vissa avslutningsmoment som finns i powerplay. Vi kommer börja med powerplayträningen strax innan serien drar igång och sedan bygga på det under resans gång.

Tidigare har ni tränat mycket försvarsspel, har det varit mer anfallsspel nu?

Ja det är det, men vi har lagt stor vikt vid försvarsspelet och kommer fortsätta göra det, det är en viktig del i vårt spel. Men ingångar och sådant vet vi hur vi ska spela, vi ska nöta lite mer när vi satt femmorna. Det är bra att lära sig kedjekamraterna först, men vi ska träna alla delar innan seriestarten. Sedan tränar vi vidare under säsongen och det finns påbyggnader att jobba med hela vägen fram i april.

Nu har ni spelat fyra träningsmatcher, kan du märka redan om det är någon skillnad på laget nu kontra förra året med tanke på spelare ni tappat och spelare ni fått in?

Det är lite skillnad. Vi har kreativa spelare som kan utmana med fina individuella grejer, vi har mer speed i laget. Det märks också när vi tränar. Men det gäller ju också att få med sig pucken och passen ska sitta rätt, det tar ett tag att hitta rätt. Vi har två backar från superelit som ska in i vårt spel och lära sig försvara mot seniorspelare, de har gjort det bra så här långt, men det finns fortsatt att jobba med. Vi har ett hungrigt lag som gillar att lära sig, så dom är roliga att träna och jag är inte orolig för att slutprodukten inte blir bra. Det gäller bara att se hur lång tid det tar att nå dit. Vi kommer att ta det lugnt och metodiskt, små steg framåt så dom inte blir stressade.

Kan du ge lite omdömen om våra fyra nyförvärv?

Simon Svensson är stark och, spelar väldigt fysiskt. Vi spelar annorlunda försvarsspel än han gjort, så vi skolar in honom i vårt spel. När han vet exakt var han ska vara så kommer han bli en tillgång, det syns redan. Men han har också offensiva kvaliteter visar det mer och mer. Han är fullt godkänd hittills.

Fredrik Granberg är ändå större, han är en stor pjäs som också har defensiven som sin främsta egenskap. Men han fyller gärna på i anfallen, han är ganska teknisk och har bra händer, så får han växa in i det med tanke på ålder och storlek så kommer han bli en riktigt bra tvåvägsback, han kommer bli riktigt bra. Jag tycker han står upp bra igår och gör sin bästa match mot ett bra motstånd. Men det är ett nytt spelsystem också för honom och det kan vara lite krångligt att komma in i. Man kanske vet hur man ska göra det i teorin, men det ska sitta i ryggraden också så det kommer automatiskt.

Liam Nilsson gör en bra match mot Karlskoga, han kommer in i det mer och mer. Han har oerhört skickliga händer, och bra passningar som är svåra att se. Han kan lägga en macka på ytan, en flippmacka eller lägga dom hårt. Han behöver lägga på sig lite och bli starkare i kroppen och på puck så kommer han bli den speldosa vi räknat med att han ska vara. Han skapar tid åt sig och medspelarna på ett bra sätt. Han spelar som vi tänkt och vill att han ska spela.

Till sist Oliwer Fjällström som är en oerhört skicklig spelare. Med den historiken han har med flera säsonger i Frölunda så förstår man att det är en skicklig spelare. Man ser tendenserna mot Karlskoga när han trampar förbi sin back trots att han varit inne länge. Väldigt skicklig på att flytta puck så inte motståndarna kan ta den. Det kan röra sig om att flytta den några cm, att dra den till sig eller lägga den längre ifrån sig, det kräver skicklighet och det spelet har han i sig. Men han behöver komma in i matchflåset. Han har bra kondition, men när det blir närkamper och tacklingar är det en annan sorts kondition, när han kommer i det så kommer han betyda oerhört mycket för oss. Han kommer att bli en poängspelare på vår nivå, men han sätter också en ära i att jobba hårt och täcka skott. Gör du inte det på elitnivå får du inte spela. Roger Rönnberg värdesätter det högt och det gör vi med, vi har inte råd med några fripassagerare som bara gör det roliga på isen utan alla måste jobba hårt.

Sedan vill jag lägga till att alla är väldigt roliga att jobba med, de vill verkligen lära sig och gör alltid sitt bästa.

Ni har nu spelat fyra matcher på de sju veckor ni varit på is, är det för glest?

Ja det blev någon vecka för mycket i och med att vi fick ställa in en match, men det var bra att Karlskogamatchen kom i fredags, och att vi ska spela imorgon igen. Sedan har vi två matcher till innan serien drar igång och när serien drar igång så kommer det vara bra. Men det var tur att vi började träna tidigt så vi hann rita upp vår spelidé och träna på den lite innan breaket kom.

Imorgon är det möte med Dalen, vad har du för tankar inför den matchen?

Dalen spelar en frejdig hockey och i bra fart och har skickliga spelare, dom är väldigt bra skolade. Det kommer att bli en bra värdemätare och rolig hockey. Det ska bli kul att spela mot dom två gånger på en vecka.

Match igår och ny match imorgon. Handen på hjärtat, är ni återhämtade riktigt?

Det är tveksamt om jag ska vara ärlig, de var helt slut efter igår. Dom är tunga i benen, men dom var noggranna efter matchen och idag har dom rört på sig lite lätt bara och vi har inte heller någon matchvärmning på förmiddagen för att spara energi och för att vara så pigga som möjligt. Men vi måste kunna spela även om vi är trötta, då får man spela enklare istället. Det är något vi kan lära oss av och det ska vi klara av.

Är alla tillgängliga imorgon?

Ja alla är tillgängliga, men det blir några förändringar i laget ändå. Vi vill prova lite nytt efter att ha gått på ungefär samma i 2-3 matcher. Egentligen hade vi velat testa runt lite mer men på grund av uppehållet missade vi lite och får gå på magkänsla vilka som ska spela ihop och sedan får vi testa runt lite under seriespelet. Imorgon kommer Melvin stå i mål. Han spelade med J20 i onsdags och gjorde det bra, så han ska få visa vad han går för. Sedan kommer Herman Lundin in och ska spela center mellan Lucas Jidenius och Lucas Söderlund, så han får spela med två offensiva spelare. Axelsson ska också få speltid, men hur vi gör där vet vi inte riktigt än. Klart är dock att Liam vilar.

Vad tror du om Melvin som målvakt?

Jag tror aldrig han stått i a-laget tidigare så det blir nog premiär för honom. Men han är bra, jag är inte orolig för att han inte kommer fixa det. Det man kan anmärka på under träningarna möjligen är att han behöver komma upp i krigandet för att ta varje puck. Men han kommer fixa detta bra.

 

Av Krister Holm

Foto Anna Engström