Wed 24 Feb Slut
Hockeylag VIS 2
Hockeylag VIM 7
Wed 24 Feb Slut
Hockeylag SKÖ 1
Hockeylag MÖR 9
Wed 24 Feb Slut
Hockeylag HUD 4
Hockeylag NYB 2
Wed 24 Feb Slut
Hockeylag MAR 1
Hockeylag TRO 3
Wed 24 Feb Slut
Hockeylag KAR 2
Hockeylag DAL 3
Fri 26 Feb 19:00
Hockeylag TRO -
Hockeylag MAR -
Fri 26 Feb 19:00
Hockeylag HUD -
Hockeylag KAR -

Vi ligger längre fram nu

Med fyra raka segrar i ryggen går nu Bois in i en tuff matchserie då man på åtta dagar ska möta Borlänge, Skövde och Dalen, de tre toppkonkurrenterna i serien. Något som Bois tränare Andreas Appelgren ser an med tillförsikt.

– Vi ligger längre fram nu spelmässigt jämfört med när vi mötte dom förra gången, det ska bli kul att se hur vi står emot dom nu!

Senaste matchen, seger på bortaplan mot Kumla med 5-1 efter en i mina ögon bra match!

Ja det var en bra match. Vi var förberedda på ett krig. Vi förberedda killarna på att Kumla skulle se det som en playoffmatch för att ta in på oss. Så vi skulle inte bli överraskade om de tryckte gasen i botten. Så vi var redo och gör några riktigt bra byten innan deras första skott på mål ger 1-0. Men det kändes ganska lugnt ändå för killarna var verkligen på plats. Vi såg tidigt att de rullade på tre femmor plus någon extragubbe och att de spelade mycket med förstakedjan. Så vi kände att om vi bara mal på och spelar mycket fysiskt och jobbat på dom med långa anfall så skulle vi nöta ut dom. Och det fungerade bra, de hade några chanser när vi spelade boxplay i andra perioden, men vårt mål i shorthanded var matchavgörande. Dom orkar inte efter det medan vi orkade hur mycket som helst. I sista perioden hade vi 8-1 i heta målchanser till oss. Det var en stark insats av oss, det är svårspelat i Kumla och de har en het förstafemma. Killarna har gjort det bra sedan omstarten så vi känner oss i bra form. Sedan måste vi nämna att Sandberg gör ett par fantastiska räddningar också, det och vårt boxplaymål blir matchavgörande.

Ni hade problem med målskyttet, men nu har ni gjort nio mål på fyra perioder. Har målskyttet lossnat nu?

Ja peppar peppar, det har blivit 9-1 på 4 perioder och det har varit jäkligt snygga mål också. Vi har jobbat hårt med killarna och snackat om var de ska vara när skotten kommer och vi har suttit rätt lugna för vi vet att målen kommer att komma till slut. Så det var väntat att det skulle lossna, men skönt förstås. Då har vi ändå saknat Johan Frick och Gustaf Malmkvist, Frick är vår kapten och den som har bäst +/- och Malmkvist är en av våra bästa tvåvägsbackar. Men de andra backarna har steppat upp och Anton Pettersson kom in och gjorde det bra. Jag tycker alla backar har snäppat upp och växt, det är dom värda beröm för. Spelet utan puck har överlag varit jättebra.

Om vi snackar spelare som snäppat upp måste vi nämna Erik Olsson som är stekhet med hattrick senast och med poäng sju matcher i rad.

Ja han är oerhört viktig för oss. Han gör mest poäng och jobbar hårdast från det han kliver in på isen till det han kliver av både på match och på träning. Då blir man också bättre som spelare och då gör man mer poäng och bidrar man med mer poäng får man mer förtroende och då växer man som spelare. Han har gjort sig förtjänt av att vara ledande spelare, han håller hög kvalitet just nu och skulle lätt kunna spela allsvenskt, men vi är glada att han är i den formen och spelar med oss. Han är just nu en komplett spelare, som bidrar i alla spelformer med att täcka skott, jo0bba stenhårt i hemjobbet och skapar framåt. En skicklig spelare och det är roligt att det lossnat för honom.

Innan uppehållet så gick det knackigt med ett gäng förluster, nu har ni efter uppehållet fyra raka segrar. Det verkar som det kom lägligt!

Ja vi hade några matcher innan uppehållet som vi ledde men tappade till förlust under overtime, så vi var nära segrar och det var inga katastrofinsatser. Sedan vinner vi mot Forshaga, innan vi får två stora plumpar mot Surahammar och Köping där vi spelar dåligt i två perioder men gör en bra sista. Men vi saknade målskyttet just då och lyckades inte vända trots att vi kanske förtjänade det spelmässigt. Men man måste också credda Surahammar och Köping, de krigade för livet ute på isen och gjorde verkligen heroiska insatser. Det sviktade lite så uppehållet kom lägligt. Sedan har vi bara tränat jäkligt bra, vi har tränat bra under längre tid och det är det vi fått betalt nu i både målskytte och att vi ser rappa och starka ut. Backsidan är kanske lite tunn men vi har 14 forwards igång.

Du har ändrat lite i formationerna, hur tycker du att det har fallit ut?

Jag tycker vi blandat lite under längre tid, dels har det varit en del sjukdomar som gjort att vi inte kunnat spela de formationer som vi hade tänkt, utan mer fått lappa och laga. Sedan har vi ett spelsystem som gör att vi kan ersätta varandra, men visst vissa har bättre kemi tillsammans än andra, så är det. Vi försöker bygga på kontinuitet, men har fått ändrat lite och också gjort något drag i slutet av matcherna för att få med oss poängen. Men nu har vi haft samma några matcher och killarna börjar hitta varandra. När vi mäter så var det tidigare en femma med mycket skott, en med lite mindre och någon hade knappt något skott alls, nu är det mer jämnt fördelat och det är så vi vill ha det. Fjärdekedjan har gjort poäng och Jidenius och Elgestål i tredjekedjan gjorde en alldeles strålande insats nu senast mot Kumla. Så det känns ganska ok. Men vi måste ha ögonen öppna, för det räcker att någon spelare blir bekväm så straffar det hela kedjan, då får man agera. Sedan har vi ett väldigt  snabbt lag och nu har vi börjat få passningsspelet att funka i det höga tempot också. Kan vi få PMS att funka så blir det bra, då åker vi ifrån de flesta.

PMS?

Passning, Mottagning och Skott, det är dom man brukar säga är viktiga för att få fart i spelet.

Nu väntar tre riktigt tuffa matcher mot i tur och ordning Borlänge, Skövde och Dalen. Hur är känslan inför dessa matcher?

Framför allt ska det bli kul att mäta sig mot dom lagen igen. Förra gången var vi inte så långt fram som vi är idag. Visserligen saknar vi Frick och Malma, och det är två tunga avbräck, men vi ligger längre fram med laget så det ska bli kul att mäta sig med dom igen för att se hur vi står iss. Vi lyckades förlora trots att vi kanske var förtjänta av att vinna ett par av dom i första rundan, nu ska vi se om vi har tagit oss förbi. Fast vi har mycket kvar att bygga i lagbygget ännu och många tycker att vi har gjort en medioker säsong så här långt, medan en del andra lag tycker att de gjort en kanonsäsong. Ändå ligger vi i stort sett på samma poäng som dom och det sätter kanske lite relation på vilka krav vi har på oss både på oss själva och från omgivningen.

Du är inte nöjd med det så här långt?

Man vill alltid som tränare att det ska vara bättre. Alla har höga krav på oss, vi har höga krav på oss själva och från omgivningen, så jag tycker att vi skulle kunnat spela bättre och ha fler poäng, men vi sa redan innan säsongen startade att vi skulle vara tvungna att ha tålamod och att det skulle bli fler förluster under hösten. Vi visste att det behövde få ta tid att bygga laget, vi visste vi skulle förlora matcher. Men jag ser potentialen, det finns mycket att lära men det finns också mycket mer att få ut. Ser man på säsongen som helhet hittills skulle vi velat ha fler poäng, men vi har bara tre nollpoängare så samtidigt är vi svårslagna. Vi är inte nöjda, men vi har seriens näst bästa powerplay, vi har ett bra boxplay, vi har släppt in minst mål tillsammans med Dalen, så mycket som vi gör är också bra. Men det finns mer att hämta av laget, så jag ser framtiden an med tillförsikt.

Vad är det det finns potential att plocka ut mer av spelet?

Helheten. För att bli riktigt framgångsrika så måste vi följa matchplanen hela tiden och det har vi inte tålamod till hela tiden än så länge. Vi gör samma sak tre gånger, men den fjärde glömmer man det. Så konsekvensen i spelet kan bli bättre. Gör vi det är vi svårslagna. Försvarsspelet kan bli bättre, vi kan ligga närmare motståndarna och ge dom mindre tid i vår egen zon. Men också anfallsspelet kan bli bättre. Så alla delar kan bli bättre, jag är väldigt nyfiken på vart det kan ta vägen.

Till sist: Hur ser skadeläget ut?

Malmkvist missar eventuellt matchen imorgon och Frick är nog borta någon vecka till i alla fall, men i övrigt så kan nog alla vara med.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström