Femetta mot Boden!

Det var dom stora favoriterna i hela hockeyettan, men när krutröken lag sig så var det Bois som stod som segrare mot Boden efter en äkta 5-1:a (1-1,2-0,2-0). Boden var tunga och hade långa anfall stundtals, men det var mest snurr i sarghörnen. För i kampen framför de båda kassarna, där matcher avgörs, var Bois överlägset. Nu har Bois två matchbollar att nå en kvalserie.

Det var två riktigt taggade lag som kom till match, det märktes redan från första nedsläpp. Det åktes skridskor i blixtrande fart och det smällde så det stod härliga till i sargerna. Tempot var intensivt och mittzonen fanns knappt för det böljade fram och tillbaka. Båda lagen ville få tryck i motståndarzonen men några längre anfall blev det inte. Så åker Bois redan efter 2,25 på en utvisning, och Boden får chans att spela powerplay. Bois reder dock ut det bra och Boden får inte ens ett skott på mål. Bara en dryg minut efter att Bois blev fulltaliga så var det Bois tur att få powerplay. Men också Bois powerplay lämnade mer att önska, ett skott med retur var allt. Men bara en minut efter Boden blev fulltaliga var man mer lyckosamma. Bois kommer i en tre mot trea, Lucas Jidenius skjuter men utanför, pucken studsar mot sargen bakom mål och ut till Erik Olsson som skjuter direkt och hittar en liten lucka mellan Kevin Lindskoug och stolpen till 1-0. I bytet efter 1-0 ledningen så är Lukas Söderlund ytterst nära att också göra 2-0, men även om pucken passerar Lindskoug så stannar den på rätt sida mållinjen med Bodenögon sett. Direkt efter nedsläpp anfaller Boden i något som ser rätt ofarligt ut, Bois har fyra spelare med mot tre Bodensare, men Pontus Johansson skjuter lurigt en isare mot bortre stolpen som Sandberg räddar, men returen kan Fredrik Lindgren ouppvaktad slå in till en kvittering. En av få gånger i matchen där Bois missade markeringen mitt i zonen. Efter det så går tempot ner i matchen lite, båda lagen känner lite på varandra, men Bois är ytterst nära att återta ledningen när Douglas Lögdal hittar Jesper Lindén framför kassen, men hans backhandavslut går i stolpen.

Bois inleder sedan den andra perioden piggast och får också 2-1 genom Lukas Söderlund. Han kommer först in och skjuter, det blir en retur som petas ut en bit och där kommer Erik Olsson och försöker skjuta, men får inte till skottet så det går ut mot sidan och där dyker Lukas Söderlund upp och rakar in pucken förbi en chanslös Bodenmålvakt. Efter det målet så har Bois bra snurr i Bodenzonen men Boden står emot. Och efter några minuters Boistryck så tuggar Boden igång och tar mer och mer över spelet. Fredrik Lindgren får ett bra läge mitt i slottet men skjuter utanför. Ju längre perioden går desto större blir Bodenpressen, men Bois verkade inte vara alltför bekymrade över det, Boden fick snurra runt längs med sargerna medan Bois bevakade mitten av zonen och såg till att vara i ansiktet på Bodensarna när de skulle skjuta så de inte kunde få igenom skotten. Så det blev mest en massa snurr utan att skapa några målchanser att tala om. När sedan Bois spelvände så blev det med en gång vassare. Lukas Jidenius för upp pucken i anfallszonen, skjuter och framför mål styr Joonas Alanne in 3-1. Ologiskt sett till matchbilden, men logiskt på så sätt att Bois åter en gång vann mitten av zonen, denna gång offensiv.

Boden har inget annat val än att sätta högsta fart framåt i den tredje perioden. Något som passade Bois skridskostarka forwards alldeles utmärkt. När Boden tappar spelare i Bois zon kan Oliwer Fjellström komma med bra fart i ett ett mot ett-läge. Backen vågar på grund av Oliwers fart inte riktigt kliva på vilket gör att Oliwer får kliva väldigt långt in innan han lossar ett handledsskott som hittar in på plocksidan till 4-1. Då hade endast 2,14 gått av den tredje perioden och 1½ minut senare så kommer också spiken i kistan, 5-1. En ny spelvändning, en två mot etta denna gång, och Erik Olsson är det som levererar passningen till stekhete Lucas Jidenius som styr in pucken mellan benen på målvakten. Efter det är det mest en expeditionsaffär. Boden försöker och försöker och har rätt bra tryck, men utöver ett par halvchanser blir det inte och Bois håller undan. På slutet försöker Bodens Johan Höglund få till ett slagsmål med Bois kapten Johan Frick, men Johan håller sig iskall och istället är det Simon Svensson som går emellan. Bodenspelaren, som bara gjorde 2-3 byten men som ändå fick 2+2 i ena bytet efter slagsmål, och då i det sista åkte på ett matchstraff för uppviglingen.

Bois vinner matchen klart rättvist. Boden har mer puck i anfallszon och var väldigt tunga längs med sargerna, men framför målen var det Bois som vägde tyngst. Och som alla vet är det där matcherna avgörs. Alla i Bois tog jobbet idag och täckte skott och höll insida, idag förtjänar alla högsta betyg. Undrar om inte Boden som valde att åka dubbelt så långt för att få lättare motstånd inte funderar på om de verkligen valt rätt idag. Dock är absolut inget vunnet än. För att vinna matchserien krävs en kanske ännu starkare insats på fredag till att börja med. Boden har nämligen bara tappat en enda poäng på hela säsongen hemma i Björknäshallen. Då gäller det att stå upp för varandra, för då kommer tunga Boden bli ännu tyngre och tuffare.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström