Intervju med nya A-pojkstränaren Norton och avgående Ungdomsansvarig Mattias

Nu är det klart med ny tränare för A-pojk säsongen 21/22. Norton Gren med ett förflutet i framförallt Tibro IK kommer att komma in som tränare. Han kommer sköta detta tillsammans med Per Carlström och Joel Andersson som funnits med sedan tidigare. Förhoppningen är att få in någon mer i tränarstaben. Vid dagens fysträning, en löprunda i spåret vid Lekevi, passade Norton  på att presentera sig för killarna. Hemsidan var där och pratade lite med Norton och även med Mattias Larsson som varit delaktig i rekryteringen av Norton.

Du får börja med att presentera dig.

Jag heter Norton Gren, 24 år och bor i Tibro. Fick lägga av med hockeyn för två år sen på grund av hjärnskakningar, skador och sjukdomar. Tränade Tibro IK´s J20-lag i fjol. Nu har jag fått den här möjligheten att få träna Mariestads A-pojkar.

Var det Mattias Larsson som kontaktade dig och frågade om du var intresserad eller hur gick rekryteringen till?

Ja Mattias kontaktade mig för ett par veckor sedan och det kändes intressant med en gång. Jag tror det har löst sig bra för bägge parter, både för föreningen och för mig. Jag har en liten ettåring och sambo så den biten var ju givetvis något som behövde lösas också.

Hur tänker du kring att få träna A-pojkar nu då?

Det är spännande men samtidigt är det en svår ålder, de är fortfarande ungdomar men ska upp till juniorer snart. De ska lära sig det taktiska lite smått men samtidigt ha kvar “hockey är det roligaste som finns”. Få ihop allt så att det fortfarande är kul.

I A-pojk börjar det komma in lite av det där med att det kommer bli ett A1 och ett A2-lag och att vissa spelare spelar där, andra där och vissa kommer alternera mellan lagen. Det blir en skillnad för killarna, det har du upplevt själv.

Ja så är det absolut men man ska inte dra för stora växlar av hur bra man är eller vilket lag man spelar i i den här åldern. Det händer mycket, hockeyn är en del, det blir mer träningar och det ställs lite krav vilket det förmodligen görs i skolan och hemma också. Man växer olika med muskler och alltihop. Det är inte så stort som det kan låta.

Är detta något du vill förmedla till killarna just det vi pratade om nu? Jag tänker de är i Tv-pucksåldern och alla kommer inte att få spela där men det gäller för dem att kämpa vidare.

Ja verkligen! Jag själv hade väl turen att komma med i sånt där men jag har kompisar som inte gjorde det som det har gått betydligt mycket bättre för än för mig. Hockeykarriären avgörs inte i den här åldern men det är en viktig ålder.

Per Carlström från -06:orna och Joel Andersson från -07:orna kommer att finnas med som tränare även i år. Det måste kännas bra att de är kvar då de känner killarna sedan innan? Du träffade dem för första gången idag.

Det känns jättebra, bra killar. Som du säger känner jag inte grabbarna och Per och Joel har haft killarna ett tag så det är bra.

Tanken är att du ska finnas med från det att de går på is efter sommaren men jag hörde när du presenterade dig för killarna att du kommer dyka upp litegrann även under sommarträningen.

Ja precis! De gånger jag kan nu på försäsongen så ska jag försöka dyka upp för att lära känna alla.

Då önskar jag dig välkommen till klubben och lycka till!

Tack så mycket!

Mattias Larsson, avgående ungdomsansvarig, hur gick tankarna när det skulle rekryteras en ny tränare till A-pojk och vad säger du om Norton?

“Jag ville ha in något nytt, framförallt någon vi inte haft tidigare, gärna någon yngre spelare som vet dels hur hockeyn fungerar idag och hur barnen tänker. Hur de känner i den situation de är i. A-pojk är en svår ålder, nästa år eller året därpå ska de göra ett stort kliv upp till junior. Det kändes bra med en yngre kille som Norton som har ambitionen att bli ledare. Han fick sluta spela av fel orsak och vill bli ledare. Han hade erbjudanden från både Skövde och Tibro också men valde att komma till oss för att han kände att här finns det en möjlighet för honom. Han har ambitionen att komma längre och vi har möjligheten att ge honom det.”

Igår blev det officiellt att Johan Lindh blir A-pojk/Junioransvarig och Fredrik Ahlgren blir Ungdomsansvarig vilket betyder att du kommer att kliva av. Hur har det varit att vara ungdomsansvarig?

“Det har varit kul och spännande. Vi hann börja lite med smålagsspelen och det nya tänket inom ungdomshockeyn. Det var mycket jobb med det och en hel del oklarheter kring det innan det satte sig. Med tanke på pandemin så fick vi knappt praktisera det men förhoppningsvis kommer det nu. Tyvärr har vi inte kunnat genomföra de planer vi har haft men det får Fredrik och Johan bygga vidare på och de har idéer i sin tur. Jag tror det blir bra med det upplägget för jag tycker att i A-pojk ska man spela lite närmare juniorlagen. Vill vi ha vår elitsatsning i klubben så måste A-pojkarna få chansen att fatta mer vad det handlar om att bli juniorer.” 

Till sist har jag fått i uppdrag att från föreningens håll tacka dig för det arbete du har lagt ner!

Tack! Det har varit kul!

av Susanna Johansson