Intervjuer med Johan Lindh och Fredrik Ahlgren

I veckan presenterades det en organisatorisk förändring i föreningen. Det kommer finnas tre ansvariga för allt från a-lag ner till Tre Kronors Hockeyskola. Tidigare har sportchef Calle Johansson haft ansvaret för junior och a-lag och Mattias Larsson har varit ungdomsansvarig. Nu kommer Calle ägna sig helt åt a-laget. Johan Lindh kommer kliva in som A-pojk/Junioransvarig och Fredrik Ahlgren som Ungdomsansvarig. Hemsidan har pratat lite både med Johan och Fredrik kring detta och vilka tankar de har.

 

Johan Lindh nu får du tillträda i en helt ny roll i föreningen, som A-pojk/Junioransvarig, hur ser du på att den rollen har tillkommit?

Jag tror att det ligger ganska rätt i tiden. Man har ju sett hur Calle har försökt att driva allting själv med a-lag och juniorlag och sånt tar tid. Där behövs det nog stärkas upp och få till en ny organisation och prova det. Ungdomsansvarig har funnits men nu kanske det kan bli en tydligare röd tråd från vårt representationslag och Calle ner till Ahlgren via mig emellan där. På något sätt kanske vi kan få till en större sammanhållen röd tråd genom hela vår verksamhet.

Att det ser lite likadant ut hela vägen menar du? Att juniorlagen jobbar lite likt a-laget och så vidare.

Ja a-laget har tagit en hel del tid för Calle så nu blir det en position emellan och vi har juniorlag vi behöver jobba med. Vi behöver ta steg hela tiden. A-laget utvecklas och då behöver vi följa med i alla organisationsdelar egentligen.

Om vi börjar prata A-pojk så är det ett första steg in mot junior/seniorhockeyn där det börjar bli lite mer allvar.

Ja precis så är det! Nu har vi det positiva med att vi har ett lag i J18 Elit, ett lag i J20 Elit och sedan har vi även ett J18 div 2 lag som är minst lika viktigt. Att tillsammans kunna ta steg och att hålla ihop det på ett bra sätt så vi får en fungerande verksamhet, så att det inte är öar som jobbar var för sig.

Som jag har förstått det så kommer du, Fredrik och Calle jobba ihop kring detta fast ändå kring olika åldrar och lag. Är det rätt uppfattat av mig?

Så är det. Jag kliver ju in i en helt ny roll mot vad jag någonsin har haft. Jag har tränat lag i 21 säsonger. Calle kommer vara ett otroligt viktigt bollplank för mig. Vi ska jobba tillsammans och mot samma mål.

Du nämner att du har varit tränare i en himla massa säsonger, hur kom du in på det här spåret?

Jag hade ganska tidigt tänkt att lämna tränarrollen utifrån familjesituationen framförallt. Det går inte för mig att flera dagar i veckan vara uppe i ishallen och träna lag. Att släppa hockeyn och BoIS helt har jag lite svårt för så jag öppnade ganska tidigt för att någonting kan jag tänka mig att bistå med. Då dök det här  upp och det lät intressant. Att det är en ny grej och att föreningen vågar prova något nytt är jättespännande.

Framåt kommer du få jobba med rekrytering av spelare, nu är det klart inför kommande säsong men sen.

Ja dels hålla koll på våra egna spelare inför hockeygymnasiet, ha koll på de som söker och även scanna av vad som finns runt omkring. Se till att det finns en organisation runt juniorlagen. Där har Calle ansvaret den här säsongen men det kommer bli mitt ansvar längre fram.

Organisatoriskt, tänker du tränare, ledare och sånt?

Ja precis! Man får vara ödmjuk och växa in i rollen känner jag. Man har egna tankar och idéer och de får växa fram och ta steg hela tiden. Det finns en del bitar som jag redan håller på och tittar på för att kunna sätta en prägel på vad jag anser är en bra väg att gå.

Det finns en stor grej som inte är helt löst än och det är hela tränarbiten i J20.

Ja där är det inte riktigt klart än.

Samarbetar du och Calle kring det nu?

Ja där är jag helt involverad i den rekryteringen.

Vad ser du annars som viktiga bitar i nutid?

I nutid ska vi se till att få igång en bra sommarfys, det ligger i pipeline. Det sker ju en hel del nyheter kring fysträning, sånt går i lite tidsepoker. Nu har vi en kille som kör fysen just nu tillsammans med isträningar och skillsträningar. Vi måste fortsätta på den inslagna vägen med någon som är duktig och kan biten med fysträning. Sommarfysen och J20 tränare ligger högst på listan just nu. Det finns några andra delar som vi håller på och tittar på så att vi ska ha bästa tänkbara miljö för att våra spelare ska kunna utvecklas.

Det har varit en speciell säsong framförallt för våra juniorer som inte fick vara på is under väldigt lång tid. Vad ser du för utmaningar med dem inför nästa säsong? De har tappat en viktig säsong i utvecklingen.

Dels får de köra extraträningar nu och kan inför träningsmatcher efter sommaren vara i ganska okej form. Sommarfysen kommer att bli extra viktig, att få bygga upp sig när man inte har kunnat träna på samma sätt. Utmaningen är att få alla att behålla suget när man inte har fått träna, man har inte fått spela matcher. Det är skillnad för de yngre lagen som har fått träna i alla fall.

I yngre ålder kanske det räcker med att få träna men ju äldre du blir vill du få spela matcher tänker jag.

Ja då vill du ha tävlingsmomentet och få den här examen på det du har tränat på under veckan. Det är det som det handlar om. Utmaning som jag sa kommer bli att få till en bra sommarfys och få alla förberedda när de ska kliva på isen i augusti och ska börja spela träningsmatcher.

Ska bli spännande att se dig i din nya roll och även föreningens nya organisation. Tack för pratstunden!

Tack!

 

Fredrik Ahlgren, i början av veckan blev det officiellt att du kommer att bli ungdomsansvarig i föreningen. Det innebär att du har ansvaret från Tre Kronors Hockeyskola upp till Team -08 om jag har uppfattat allt rätt?

Jajamen Hockeyskolan upp till U14. Det känns väldigt bra med den nya organisationen föreningen gjorde att vi är 3 stycken som delar på det. Att vi samarbetar över våra grupper tror jag kommer att bli bra.

Ja jag pratade med avgående ungdomsansvarig Mattias Larsson i tisdags och han sa just det du nämner här. Calle Johansson har haft ansvaret för junior och a-lag tidigare och haft fullt upp. Nu kan han ägna sig åt a-lag och så tar Johan junior och A-pojk och du resten.

Ja det blir jag. Johan och Calle som sköter detta och jag tror att det i längden kommer att gynna BoIS både med utveckling av våra unga och våra juniorer upp till a-lag. Mer krafter och mer folk som jobbar med det. Bara man vet sina roller, det är viktigt.

Vad fick dig intresserad av att “hoppa på” uppdraget som u-ansvarig?

Största anledningen är att jag gillar hockey, jag gillar utmaningar och jag har tyckt att det har varit roligt sen första dagen jag började träna Alfreds lag (sonen som spelar i U14 i år, red.anm) för 6-7 år sen. När jag fick frågan så tyckte jag det lät som en rolig utmaning, att få vara en del i BoIS Hockeys utveckling av ungdomsverksamheten. Nu kan jag få chans att få in lite av mina idéer. En kul utmaning!

Var det styrelsen som du fick förfrågan ifrån eller hur gick gången?

Det var Jonny (Odhner) som frågade mig för ett tag sen om jag hade något intresse av att få en sån roll i föreningen. Eftersom jag har startat upp lite med läger, camper och skillsträningar så har jag blivit mer och mer inblandad i BoIS och har tyckt det har varit roligt. Jonny och jag har haft mycket kontakt det sista året kring just dessa camper och träningar. Det lät som en intressant grej att bli u-ansvarig. Jag är ganska driven och vet vad jag vill. Det jag gör försöker jag göra helhjärtat.

Nu nämnde du skillsen och camperna,  är igång för fullt just nu och håller på en bit in i juni va?

De vanliga träningarna för juniorer och sånt slutar 3 juni. Vi kör dem i 8 veckor. Däremot fortsätter uthyrningen av hallen till andra aktörer tills midsommar ungefär om bara coronan tillåter det. Att vi får köra de grejer vi har tänkt. Målet är att vi kan köra till midsommar och sen stänga ner verksamheten och ladda fram mot augusti när vi startar igång igen.

Vad ser du att dina viktigaste uppgifter som u-ansvarig är nu i närtid?

Det allra viktigaste är att jag kommer starta upp en kommunikation med alla lagens ledare. Få en bild av hur alla jobbar, hur alla tänker och vad de vill med varje lag. Jag har redan börjat träffa lagen, jag tycker det är viktigt att man visar sig och att man har en kommunikation med lagen hela tiden.

Sedan är det såna frågor som man har fått till sig när man själv var tränare, materialfrågor, utbildningar och allt som Mattias (Larsson) har jobbat med egentligen. Det viktigaste är att jag får ett bra samarbete med alla ungdomsledare. Jag vill att vi ska utvecklas, höja nivån och bli bättre. Jag vill att Mariestad BoIS ska synas utåt, att vi är en bra förening och ger våra ungdomar chansen. Både de små och stora, att vi får upp juniorer i a-laget. Många målsättningar vi kan bygga upp nu över tid för att se vart vi kan komma längre fram.

Det har varit en speciell säsong, ser du några speciella utmaning nu inför nästa säsong om vi nu förutsätter att ungdomarna får dra igång och spela matcher igen?

Jag hoppas verkligen att vi får börja med matcher igen på något sätt i alla fall. Det som jag tänker och ser är att alla barn har förlorat en säsongs matcher. De som har drabbats hårdast är de äldre ungdomslagen med tanke på att de utvecklas mer med fysik och de har inte riktigt fått känna på matchspelet det sista året. Det är lika för alla föreningar. Det måste vi titta på och se till att få dem redo när det blir matcher igen. Kanske träna med ett lag som är äldre ibland eller någonting.

Tror du det finns någon utmaning i att vissa har hunnit tröttna på hockeyn och lägger av? Jag tänker framförallt på de äldre, A och B-pojk.

Jag vet själv när man var aktiv att man ville träna för att få spela matcher men jag tror att de gillar hockey och att träna, att det är kul att åka skridskor, få träffa laget så än så länge tror jag inte att det är någon fara med de yngre. Det kan vara lite svårare med de lite äldre. J18/J20 har haft det tuffast som knappt har fått träna under säsongen. Där ser jag en jättefördel med att vi kan köra uppe i ishallen nu och ge dem träningar. Det tror jag att BoIS kommer ha jättevinning av när nästa säsong drar igång.

Då får du lycka till med ditt nya uppdrag i föreningen!

Tack så mycket!

av Susanna Johansson