Seriefinal!

Det är tätt med toppmatcher nu. Efter en imponerande och skön derbyseger i onsdags är det nu dags för en kanske ännu större och viktigare match, nämligen en tidig seriefinal mot serieledande Surahammar. Ett Surahammar som har imponerande sju raka segrar i bagaget så här långt. Det lär med andra ord bli en riktigt svår nöt för tränare Appelgrens mannar att knäcka. Men också han har ljusglimtar att plocka fram.

Andreas: Vi inleder som vanligt med senaste matchen, då det blev en härlig 3-0 seger i derbyt. Vad har du att säga om den matchen?

– Vi gör en helt ok match tycker jag. Derbyna vill man alltid vinna och det är många som vill det så det är en hel del press. I ett derby kan man inte bestämma hur man ska vinna, det viktiga är bara att man vinner. Och vi äger matchen från start till mål tycker jag, jag imponeras av killarna som klarar av att hantera detta, samtliga formationer visade var skåpet ska stå.

Och extra roligt givetvis att ni höll nollan också!

– Det är alltid skönt att nolla lag, för dels vet man att man har ett försvarsspel som funkat och dels att målvakterna gjort en bra match. Det jag framför allt är nöjd med är att de bara lyckas få iväg 16 skott totalt och de får inte många skott i 5 mot 5, de flesta kommer i powerplay. Så i spel 5 mot 5 är vi riktigt tighta. Vi kommer ut hårt och sätter tonnen, och att då kunna hålla ihop det defensivt är bra, det är annars lätt att man lämnar hål bakåt. Så spelet utan puck bättre än det med puck, även om vi gjorde det bra med också stundtals.

Förstakedjan fick spela tillsammans igen för första gången sedan premiären och visar vilken bra kedja dom är!

– Vi vet att när de får spela ihop är de en leading line. Hoppas de får visa det ett tag nu och spela ihop sig och komma tillbaka i full form, det är ett par som inte riktigt är där just nu. Men de visar kapaciteten och vad sevärda de är. Men även andrakedjan med Erik Olsson, Mikael Hansson och Jesper Lindén jobbar hårt och skapar mycket målchanser, de är inte roliga att möta. Tredje gör sitt jobb fullt ut, de är väldigt jobbiga att möta och skapar långa anfall. Fjärde hade något färre byten, men vilket jobb de gör när de är på isen. Massor med skridskoåkning och jobbar otroligt hårt. Backparen gör det också bra och sedan måste jag lyfta fram Manne Håkansson som kliver in i sin första riktiga a-lagsmatch i ett fullsatt derby, och påminde om Niklas Lidström. Nu ska han hålla uppe det några matcher också, men jag har sett honom på hockeygym i 3 år och är övertygad om att det är en backstjärna som föddes i derbyt. Nu ska man inte sätta för stor press på honom, men han spelade ett riktigt härligt backspel.

Ja han imponerade både med sin fysik där han stod upp bra, men också i spelet med puck där han hela tiden hittade lösningar!

Ja Manne är en skicklig tvåvägsback som har alla ingredienser. Han ska förädlas fortfarande, men han har storleken, tekniken och skridskoåkningen. Han har dessutom storleken som krävs samtidigt som han hade fina pass och hanterade pucken med ett lugn som imponerade.

Och idag är det dags för nästa match mot Surahammar i en seriefinal. Hur smakar det?!

– Det smakar alltid bra med seriefinal!

Vad har du sett hos den positiva överraskningen Surahammar som verkligen imponerat så här långt?

– De spelar med ett härligt självförtroende och bara kör just nu. De har vunnit sju raka i serien plus nästan alla träningsmatcher. De bara kör just nu med ett härligt självförtroende. Sedan har de en Söderlund som är hyperfarlig när han har självförtroende, han nyper dit puckarna. Men de har också plockat ihop ett bra lag över fyra liner, de förtjänar respekt.

De matcher jag sett med dom så har de väldigt bra fart i sitt anfallsspel, men kanske kan bli lite pucktittande i egen zon…

– Det märks när lag spelar med självförtroende, då ser det enkelt ut i spelet med puck. Men visst går det hitta brister, det finns i alla lag. Men det blir väl som mot Skövde, kan vi förlägga tiden i deras zon så gynnar det oss.

Du berörde Lukas Söderlund, han skjuter verkligen på allt, och gör det oerhört bra!

– Ja vi kallade honom Lucky Luke! Tyvärr fick vi inte det att lossna för honom sista året, men han har en oerhörd spetskompetens i skottet, det är både hårt och pricksäkert. Att det skulle lossna för honom var bara en tidsfråga, så för oss i denna match gäller det bara att han ska ha pucken så lite som möjligt.

En styrka de har är powerplay där de är oerhört duktiga och har några vassa varianter!

– De är starkast i serien där, sedan har vi ett bra boxplay som jag tycker är väldigt bra, vi får se efter matchen vilka som går segrande där och om vi kan ta ut dom. Visst har vi tittat på deras varianter där, men det är inte bara att ändra i boxplay, då hamnar killarna i positioner de inte är vana i, så det är inte alltid enkelt. Vi får se hur vi ska hantera deras powerplay, det bästa är att inte bli utvisad, då slipper man tänka på det.

Vill ni vinna serien så är det en väldigt viktig match i eftermiddag!

– Ja vi vill vinna serien, och då behöver man garanterat vinna en av matcherna mot Surahammar, kanske båda.

Vad talar för er?

– Vi är på gång en nivå till upp, känns det som. När vi går i utvecklingstrappan så går man ofta två steg upp och sedan ett ner igen, men ju längre det går hittar vi nya nivåer och vi är på en uppåtgående trend just nu och vi visade hur bra vi kan vara mot Skövde. Jag hoppas på mycket folk, det var oerhört bra borta i Skövde, nästan bättre tryck där än hemma, så hoppas klacken kan dra igång det på hemmaplan med, det talar till vår fördel!

Till sist: Hur ser skadeläget ut?

– Vi kommer med samma lag som senast.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström