Appelgren om seriesegern, tankar inför allettan och mycket mer!

I söndags kunde Andreas Appelgren fira sin andra serieseger på sin tredje grundserie under sin senaste sejour, förra säsongen kom man tvåa. I en lång intervju ger han här sin syn på grundserien, hur han vill göra om hockeyettan och dessutom lite nyheter kring hur allettan ska spela bland mycket annat. God läsning!

2-1 mot Surahammar och serieseger. Om vi börjar med seriesegern, hur känns det att vinna serien igen, det blir andra gången under dina tre år i klubben denna sejour?

– Det är kul, det är alltid roligt att vinna saker och hur det än är så är det inte så många som får chansen att vinna en serie. Så en fjäder i hatten för föreningen och för spelarna! Det var vår målsättning, vi har satt press på oss själva, mest för att lära oss att leva och spela med press och det har vi klarat av väldigt bra. Jag tycker killarna förtjänar beröm för sin insats.

Samtidigt som man sticker ut näsan och sätter upp målet att vinna serien så får man en liten måltavla på ryggen. Så på så vis kan det bli lite tuffare matcher också, kan det bli en fördel?

– Det är det jag menar med att leverera under press. Det blir lite tuffare därute varje kväll och det är bra att lära sig att hantera det. För tittar man historiskt, när vi i Sverige sticker ut näsan och säger att vi ska vinna något så är det inte så ofta det blir så, det blir ofta favoritfall. Vi är bättre på att slå ur underläge i landet lagom. Men jag tycker det är viktigt att lära sig hantera den pressen det innebär, speciellt om man i slutändan vill vinna något stort. Så jag är glad att vi vågade sätta den pressen på oss själva och på sättet vi har hanterat det, det ska killarna ha en eloge för som sagt.

Vad är det som gör att ni fixar detta?

– Jag tror att en del i det är att vi satt denna pressen på oss. Då har vi kunnat sätta högre krav på varandra, vi har inte accepterat en genomklappning på en träning, vi har inte accepterat några dåliga matcher. Visst har det gått upp och ner i prestation, men vi har alltid kunnat härleda till att detta är inte något vi bestämt, ska vi nå våran målsättning så går inte det här. På så sätt har vi kunnat höja nivån ett snäpp, och det tror jag hjälpt till. Sedan är det så att vi kanske har för höga krav själva, för jag är inte supernöjd med prestationen ändå under grundserien. Jag tycker vi ska kunna prestera bättre och på en högre nivå under 60 minuter. Så även om vi vinner serien har vi mycket kvar att ge.

Vad är det du tänker på då?

– Jag tycker att vi vet hur vi ska spela och vad som gör oss framgångsrika och vägvinnande. Det handlar mycket om att vi jobbar hårt och tröttar ut motståndarna och är noga med detaljer. Att vi inte slarvar utan följer vårat grundspel. Vi har olika varianter av det beroende på vilket resultat som står på tavlan, det finns ett sätt att spela på när vi leder, ett annat när vi jagar och ett tredje när det är jämnt i matcherna. Allting bygger på samma idé, men det finns olika varianter, och där tycker jag att vi kanske inte har varit tillräckligt noggranna. Men det är inte speciellt ofta, så ingen kritik så, men jag tycker att vi kan förbättra oss lite grann och bli ännu noggrannare.

En sak som stuckit ut positivt tycker jag är att ni aldrig agerat stressat ute på isen, även om ni är satta under press så agerar spelarna lugnt och metodiskt…

– Det är bra gjort av killarna och jag hoppas och tror att det har att göra med att vi vet vad vi ska göra. Vi vet hur vi ska spela och hantera situationer och det ger en trygghet till killarna som gör att de inte stressar upp sig. Att killarna känner att ”gör vi det vi ska och över tid” så vinner vi tillräckligt mycket matcher för att det ska bli en bra säsong.

Är det någon match du är extra nöjd med?

– Oj det är svårt, jag brukar analysera en match direkt efter och sedan lägger jag inte så mycket tid på att tänka tillbaka utan ser mer framåt mot det som kommer. Men jag tycker det är starkt att vi nollar Skövde borta, det hade kunnat bli ännu större siffror för där gör vi en bra match över 60 minuter. Långa stunder spelar vi ut motståndarna. Sedan är jag väldigt nöjd med att vi kan vinna derbyt hemma också, det är en bra hockeymatch som är mycket jämnare och tuffare. Så det är två matcher som sticker ut med tanke på mycket publik och derby, men då tycker jag vi klivit fram och presterat bra hockey. Sedan har vi vänt en del matcher där vi legat under med ett eller två mål, det är starkt att vi kan vända matcher på det sättet. Så bitvis och i perioder finns det mycket att ta med oss, men vi vill ha upp jämnheten över 60 minuter.

Ni har vunnit väldigt många jämna matcher!

– Vi känner oss, som vi var inne på, väldigt trygga och bekväma med att spela jämna matcher. Vi påpekar själva ofta att vi skulle vilja göra fler mål, men vi är inte ett lag som åker ut och vinner matcher med 7-0, som spelar bra hockey och gör en massa mål. Utan vi ska nöta ner motståndet över tid, och tar vi ledningen så slår vi av på takten lite och spelar på annat sätt för att spara energi. Vi hade säkert kunnat dra ifrån och vinna större vissa matcher, men då har vi valt att säkra istället och nöja oss med tvåmålsledning istället. Det gör att vi är trygga med att kunna spela av många matcher på ett säkert sätt utan att förta oss. Sedan om vi återkommer till målskyttet så skulle vi behöva lite mer mål, så där har vi lita att jobba på.

Om vi då snackar senaste matchen, det blev seger mot serietvåan Surahammar borta med 2-1 även om jag tyckte det såg slitet ut på sina håll…

– Ja man får komma ihåg att vi kommer från en jätteurladdning som slutade 21.30 på fredagen. Och redan 16.00 på söndagen ska vi ut och spela seriefinal mot ett lag som vilat på fredagen, och som har sin sista chans att knipa seriesegern för oss. Så vi ställs inför en jättetuff uppgift. Dessutom av historien så vet vi att vi brukar ha det tufft för Surahammar borta. Så vi visste att det skulle bli tufft. Att ladda om efter ett tufft derby brukar vara svårt i vanliga fall, och med så kort vila så visste vi det skulle bli ännu tuffare. Så med tanke på förutsättningarna gör killarna det jättebra. Vi kommer ut i första perioden och har otroligt mycket puck, med tanke på hur det såg ut borde vi haft något mål, men det blir dom som gör målet istället. Men en helt ok första period tycker jag. Den andra blir lite konstig då den första blir avbruten så det blir ett avbrott innan den drar igång och det blir dessutom en hel del utvisningar. Vi får bland annat spela 3 mot 5 under nästan två minuter och gör det jättebra. Sedan är andraperioden sönderryckt med utvisningar, som vi inte får till powerplay i. Men det känns, även om andraperioden är sådär, som att vi har kontroll på händelserna och att vi kommer att fixa detta. Ibland när man hamnar i underläge så kan det kännas som att ”detta får vi svårt att reda ut”, men det kändes lugnt. Vi tar andra i hamn och får starta tredje med powerplay där vi sätter in en ny powerplayformation som går in och levererar och sedan kan vi spela på ledningen perioden ut, det var aldrig någon större fara. Det var något skott när de tagit ut målvakten, där vi räknar lite fel efter en tekning, men Isac tar skottet och sedan är det ingen fara. Starkt gjort tycker jag!

Ja riktigt starkt. Men kikar vi framåt så blir det match mot Nyköping imorgon, det blir en parentes kanske, men får vi se Taavi Vartiainen imorgon?

– Nej, tyvärr har han åkt på en långtidsskada, en underkroppsskada, så han är inte spelbar på länge.

Ajdå. Men efter morgondagens match så kan man blicka mot en alletta. Tankar inför den?

– Det blir lite nytt här, vi får se hur det blir med lag, visserligen är de flesta klara så man vet ungefär hur det blir. Men sedan går det olika rykten om att man ska lottas i par och vad som menas med det. Det kanske blir att vi får Kalmar-Nybro samma helg, Stockholmslagen samma helg och så vidare, så det blir en intressant lottning. Och även hur de ska spelas, blir det fredag-lördag, eller lördag-söndag? Det är lite att fundera på, men det ska bli kul att se. Sedan tycker jag inte om att man ska möta lagen ojämnt antal gånger, två borta-en hemma, det förstår jag inte vitsen med riktigt. Sedan förstår jag att man vill spela fler matcher, men då tycker jag att man ska spela med två hockeyettanserier direkt i så fall och spelar fyra gånger eller så, men det är svårt att ändra nu under säsong, haha. Sedan har vi inte tittat jättemycket på de andra lagen än, utan haft fokus på vårt lag och vårt spel, så vi har lite att göra inför allettan.

Det lär bli ett riktigt getingbo i alla fall, men storlag som Väsby, Karlskrona och Nybro, överraskningslaget Kalmar och stabila Vimmerby och Huddinge med flera… Det är inte bara!

– Nej det är det absolut inte, det är en tuff liga, men det är såna matcher man vill spela och som gör att man utvecklas och blir bättre både som spelare och ledare. Men vi är också bra!

Ni stack ut näsan inför grundserien, kommer ni ha en offensiv målsättning inför allettan också eller blir det en mer defensiv, av typen gå till slutspel?

– Vi har inte pratat om det i laget ännu, serien är ju inte färdigspelad, men för mig personligen är det slutspel som är det viktiga. Sedan kan varje placering innebära en lättare resa mot slutmålet, så man får nog sätta upp delmål, men visst ska vi försöka bli så bra som möjligt. Sedan har jag sett de andra lagen lite för lite för att vilja sticka ut hakan genom att sätta ut ett specifikt mål redan nu, som att vi ska vinna allettan, men slutspel är givet i alla fall.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström