Appelgren: Han spelar sin bästa hockey jag sett honom spela!

Det är tätt på given nu! Efter seger mot Hanviken i onsdags och seger igår mot Skövde så är det redan imorgon dags för match igen, denna gång mot seriefyran Dalen. Ett lag vi redan mött en gång i allettan, i premiären, då vi förlorade med 2-3 i Norrahammar. Läge för revansch med andra ord! Hemsidan ringde som vanligt upp Bois tränare Andreas Appelgren för en pratstund inför matchen. 

Nu har det spelats två matcher sedan vi talades vid senast, det har blivit två segrar: Mot Tyresö/Hanviken med 2-0 och mot Skövde med 4-1. Vad har du att säga om matcherna?

– Jag tycker vi har spelat väldigt stabilt defensivt. Vi har hållit borta dom farliga målchanserna, de är inte så många under båda matcherna. Vi har hållit ganska rent i slottet framför Sandberg, så det är jag nöjd med. Jag tycker också vi har spelat ganska klokt, spelat med tanke och inte gått bort oss i något rus. Sedan var Hanviken en bättre hockeymatch än derbyt måste jag säga, men totalt sett är jag nöjd med spelet.

Återigen så har ni mycket skottäck, framför allt mot Hanviken.

– Ja vi har kommit in i spelet hur vi ska vinna matcher. Vi försöker spela så varje gång, sedan ibland så går det bättre och ibland mindre bra, men tanken finns där hela tiden och det är viktigt.

En annan viktig sak är att ni vunnit ytan framför de båda målen….

– Ja framför eget mål är vi ofta väldigt starka, vi har varit tuffa och rejäla där. Det inbegriper även backchecken, att komma ner och hjälpa backarna, det har också varit bra. Det är ju så att alla försvarar och alla anfaller och kommer inte backchecken hem så det blir stora 2 mot 2-lägen och då är det svårare att försvara av skotten och passningsvägarna, men när de är hemma så kan vi plocka bort de farliga skotten och lägena. Sedan har vi också blivit vassare i lägen framför motståndarnas mål, vi hittar bättre vägar in och ut och vi är där oftare. Det är inte bara att ställa sig där, utan det gäller också att tänka på HUR vi åker in och VAR vi hamnar. Samtliga mål nästan mot Kalmar kommer i eller runt målgården, 1-1½ meter från mållinjen, det är bra. Igår krigar vi in två mål också, så vi är bättre på det.

Det har varit två väldigt fysiska matcher, speciellt mot Skövde och speciellt där i första perioden!

– Ja vi trivs att det är så, vi har det gärna ändå tuffare. Jag tycker vi har spelare som kan hantera alla sorters hockey: Vi kan bjuda upp på champagnehockey och lira med hög fart och kvalitet, men också spela en tuff och fysisk hockey. Vi har ännu inte blivit nedlagda på rygg mot något lag, utan vi har vunnit de fysiska matcherna varje gång. Vi kan spela ännu tuffare, men det var lite som vi var inne på senast att det kan vara svårt att veta var gränsen går för domarna. Igår visste vi att de skulle komma ut hårt, och då siktar de in sig på våra backar och går bara på kropp. Vi sa att vi skulle vara redo, bara släppa puckarna och vara beredd på att ta tacklingarna, spelar vi bara vidare pucken så kommer de tappa spelare. Sedan spelar vi också fysiskt när det behövs, men när vi har 2-0 efter första sa vi åt killarna att ta det lite lugnare faktiskt. För vi tycker att vi gick vinnande ur första perioden och hade 2-0 så länge de försökte tackla oss, sedan ville de ha mer bråk och gruff och det hade vi inte något att vinna på och ge oss in i det. Så andra var lugnare för att sedan om det behövdes kunna trycka på i det fysiska spelet igen i tredje om det behövdes, men det behövdes aldrig. Men vi gillar när det blir tufft, ju tuffare desto bättre.

I diverse medier har det förekommit en diskussion om att Tobias Sandberg filmade innan ert powerplay i första perioden. Vad har du att säga om det?

– Vem som helst kan gå in på klippet och se vad som hände, ser man inte att det är en slashing ska man nog uppsöka en optiker omgående. Att ge sig på en målvakt bakifrån på oskyddat ställe, det är ett gränsfall till vad som är ok måste jag säga. Sedan gör vi mål på utvisningen, eller precis efter, 2-0, så det straffade ju förövaren på så sätt. Sandberg har ont i vaden idag, men han överlever. Dom som sett Sandberg spela vet att han aldrig filmar, och det var det inte denna gång heller.

Då ska vi komma in på spelarkritik, där måste vi lyfta fram Otto Henell givetvis som gjorde två mål och verkligen blev ett lyft för fjärdekedjan!

– Ja fjärdekedjan har varit på gång och skapat lite lägen, nu är det nya motståndare och tuffare, det är första gången de sparrar mot allettanmotstånd. Jag tycker att de saknat någon som är stark på puck, som kan göra att de får lite längre anfall och vi har haft en tanke på att göra denna rockad när vi blir mer fulltaliga. Vi tror också att Otto kan få ut ännu mer av sitt spel när han får bära mycket puck, spelar han med Hansson och Lindén så får han mest en avlastande roll och jobba hårt, men i en fjärde så får han betydligt mer puck. Nu fick vi läge att prova detta och det fick vi bra utdelning på. Han var en av våra bästa forwards, och det var roligt för honom att göra två mål, det kommer bygga på hans självförtroende.

Är det någon annan du vill lyfta fram?

– Nu är det den där svåra frågan igen, man är så rädd för att missa någon… Bland forwards tycker jag Jeppe Lindén återigen gör en strålande match. Målet han gör är kirurgiskt, han trär upp den i ett tight läge upp i krysset, och hans prestation innan 4-1 är det inte många som kan göra på den här nivån. Att få en lång-stretchpass och ändå ta sig förbi sin back och sedan dessutom kunna vrida på huvudet och se Otto komma är en riktigt stark prestation. Han har spelat oerhört bra en längre tid nu.
– Sedan stämmer inte statistiken vi fick från Skövde, så vi håller på och gör om den, men jag tror att Aronsson är inne på samtliga mål framåt, det är starkt i ett derby med mycket istid. Boxplay gör återigen det väldigt bra, Skövde har skickliga powerplayspelare som kan smälla in en puck när som helst, men boxplay plockar bort dom helt.
– Generellt kan vi bättre, men ett derby ska bara vinnas oavsett hur det ser ut. Jag tycker vi hade dåligt med kräm i benen, men det kan bero på att det är tätt med matcher. Vi får kanske betala priset för det nu, men skönhetsmässigt ser det inte så bra ut, men segern är det viktiga.

Jesper var om möjligt ännu bättre mot Tyresö/Hanviken i mitt tycke!

– Ja han spelar på sin högst nivå jag sett honom spela på just nu, det är verkligen jättekul. Han har själv sett till att vi kammat in en hel del poäng, hans prestationer och skytte är av hög klass. Han ställer dessutom krav på medspelarna och oss ledare, han jobbar hårt och spelar på en hög nivå. Han brinner för hockeyn och för klubben, så det är jättekul.

– Sedan är det också bra ur en annan aspekt. Vi pratade efter grundserien att vi saknade secondary scoring, alltså produktion från andra och tredjekedjorna, och det är viktigt för man kan inte leva på förstalinan bara. Nu har Jeppe klivit fram och även tredjelinen har klivit fram med mycket plus, det är viktigt. Nu har förstalinen kanske varit lite blekare, men när de kliver fram igen blir vi ännu tuffare att möta.

En rockad du gjord som fallit väl ut är också att plocka in Albin Kedbrant med Hansson och Lindén…

– Jag tycker vi förfogar över ett gediget material och framför allt har vi bra centrar. De har kunnat spela center olika formationer och ändå gjort det bra, de håller hög klass och är så pass skickliga. Men när du får spela med ny omgivning så kan det det ge en energiboost, så jag tror att det kan vara det också. Det är lite därför man gör ändringar ibland, för att få ut lite mer energi och att killarna börjar snacka lite, och få lite nya idéer och så.

Är det något som kan bli bättre tycker du?

– Jag tycker inte vi har någon kräm i benen i andra och tredje mot Skövde, av någon anledning blev det sega ben. Sedan har det varit tätt med matcher och långledigt blandat här och där. De kanske är trötta, vi spelar en krävande typ av hockey. Men jag vet själv från när jag spelade att det var ganska seg is i Billingehov, det kanske sög musten lite extra ur killarna. Det måste bli bättre imorgon.

Ska jag anmärka på något är det powerplay…

– Vi gör ett igår på en chans, men visst finns det lite mer att hämta. Jag tycker det blir lite för omständligt och långsamt.

Nu väntar Dalen imorgon, ett lag som jag sett ett par matcher på slutet och ser klart bättre ut nu än senast ni mötte dom!

– Dalen ska man ha respekt för, vi har mött dom så många gånger nu senaste åren och tror man inte det är ett bra hockeylag så är man fel ute. De ligger före oss i tabellen och det kommer bli ett fartfyllt spel, mycket fram och tillbaka. De är skickliga i powerplay, så det vill till att inte ta så många utvisningar. Det blir alltid tuffa matcher mot dom, vi börjar slita på varandra efter alla möten och man har lite agg till varandra redan. Det ska bli kul att ta sig an dom.

Vad blir viktigt?

– Utvisningar är en sak, där är dom vassa. Omställningsspelet vet vi hur de vill spela och anfalla. Där vill jag inte avslöja exakt hur vi ska spela för att stoppa dom, men hoppas planen bär frukt. Sedan gäller det att ta sig in på mål. De har några välbyggda killar, vi måste vara beredda att betala priset för att göra mål på dom.

Orkar ni en match till?

– Det är det vi får se, men vi har varit noga som vanligt med förberedelser inför perioder med tätt matchande och har en tanke kring hur vi tränar en sådan här period. Sedan använde vi mycket folk igår, även om det såg segt ut ändå. Matchen gick heller inte i ett rasande tempo i tre perioder, så det borde inte tagit så mycket. Sedan får man ha två planer beroende på om vi har sprutt i benen eller inte. Har vi det så har vi ett spel, är vi sega ett annat. Så vi får se hur det ser ut första 5-10 minuterna.

De borde också vara trötta då de också spelat lika tätt!

– Ja de har haft samma täta spelschema, och vi hade en kort resa hem från Skövde, medan de reste hem från Hanviken. Det är kanske så att båda lagen är trötta, då blir det ingen bländande match, men det är bara pannben så får man köra.

Hur ser skadeläget ut?

– Det blir samma spelare som igår, det kan vara någon in och någon ut. Vad gäller Adam har han flugit hem på grund av en skada han varit orolig för. Men han har fått skadan kollad i torsdags av Florida Panthers läkarteam och har fått besked från MR-röntgen att det inte är någon fara. Så han kan nog vara tillbaka i spel snart, men han är inte med imorgon.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström